NaslovnicaDuhovnost7 znakova upozorenja da vas grijeh želi zarobiti

7 znakova upozorenja da vas grijeh želi zarobiti

Činimo grijeh kada nismo poslušni Bogu ili se protivimo Njegovim zapovijedima za nas. I “najmanji” grijeh nas želi zarobiti.

Iako nisam stručnjak za tajne želje zla, ovih sedam znakova trebali bi zabljesnuti crvenim svjetlima. Provjerite ovaj popis kako biste pronašli upozorenja da vas grijeh ima tamo gdje vas želi … i biblijske retke koji im se suprotstavljaju.

1. Iznalaženje isprika za loše ponašanje

Svi imamo trenutke kada se osjećamo preplavljeni ponašanjem kojem “jednostavno nema pomoći”. Ali traženje isprika za svako loše ponašanje samo omogućuje da se ono nastavi. Kao da ne želimo vidjeti ono što nam je pred očima.

Zamolite Boga da ukloni korijen ponašanja iz vašeg života (ljubomora, svađa, ogovaranje …) i imajte na umu ove stihove:

Tako svako dobro stablo rađa dobrim plodovima, a nevaljalo stablo rađa plodovima zlim. Ne može dobro stablo donijeti zlih plodova niti nevaljalo stablo dobrih plodova. Svako stablo koje ne rađa dobrim plodom siječe se i u oganj baca. (Matej 7, 17-19)

2. Okrivljivanje nekog drugog

Kako možeš kazati bratu svomu: `Brate, de da izvadim trun koji ti je u oku`, a sam u svom oku brvna ne vidiš? Licemjere! Izvadi najprije brvno iz oka svoga pa ćeš onda dobro vidjeti izvaditi trun što je u oku bratovu. (Luka 6, 42)

3. Laganje ili poricanje istine

Sotonu nazivaju “ocem laži“, tako da odmah znamo da zašto je ovo sklizak teren. I nemojmo zaboraviti da laži dolaze pod raznim maskama.

Uostalom, braćo, što je god istinito, što god časno, što god pravedno, što god čisto, što god ljubazno, što god hvalevrijedno; je li što krepost, je li što pohvala – to nek vam je na srcu! (Filipljanima 4, 8)

4. Postati “slijep” od bijesa/ljubomore/osvete

Nažalost, svi znamo da su bijes ili osveta potpuni gubitak kontrole. Ružne riječi lete svuda okolo, djela kao da preuzimaju naša tijela … i vlada kaos, a ono što izbija iz nas je grešno.

Ako je moguće, koliko je do vas, u miru budite sa svim ljudima! Ne osvećujte se, ljubljeni, nego dajte mjesta Božjem gnjevu. Ta pisano je: Moja je odmazda, ja ću je vratiti, veli Gospodin. (Rimljanima 12, 18-19)

5. Smišljanje osvete

Osveta može postati ozbiljna, ali jednako su opasne i sićušne zavjere koje smišljamo u glavi, poput: “da vidimo kako će osjećati kada to učinim … Što nam Biblija govori o tome?

Ne vraćajte zlo za zlo ni uvredu za uvredu! Naprotiv, blagoslivljajte jer ste na to i pozvani da baštinite blagoslov! (1. Petrova 3, 9)

PROČITAJTE: 10 biblijskih upozorenja koja trebate prestati ignorirati

6. Bavljenje prošlošću

Dok se nerviramo zbog nekog događaja iz prošlosti, ne možemo se jasno usredotočiti na sadašnjost. Upleteni ste u misli o prošlosti? Ne dopustite im da se nastave.

Isus nam je dao vrlo jasne upute o tome: “Nitko tko stavi ruku na plug pa se obazire natrag, nije prikladan za kraljevstvo Božje.” (Luka 9, 62)

7. Pripisivati sve zasluge sebi

“Nisam ovako daleko stigao u životu sjedeći na kauču i jedući čips. Naporno sam radio, napravio ovo, napravio ono, ja, ja, ja, ja i ja …”

Jednostavno, hvalisanje je pogrešno. Svježa perspektiva iz Biblije:

Doista znam da dobro ne prebiva u meni, to jest u mojem tijelu. Uistinu: htjeti mi ide, ali ne i činiti dobro. Ta ne činim dobro koje bih htio, nego zlo koje ne bih htio – to činim. Ako li pak činim ono što ne bih htio, nipošto to ne radim ja, nego grijeh koji prebiva u meni. (Rimljanima 7, 18-20)

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare