Je li u redu hodati s nekršćaninom?

Kršćani su svjetlo, a nekršćani tama. Jedno i drugo ne mogu istovremeno funkcionirati. Je li u redu hodati s nekršćaninom?

Što se tiče hodanja s nekršćaninom, Biblija o tome ne govori izravno, jer izlasci kakve znamo nisu bili običaj u biblijska vremena. Međutim, Biblija ima mnogo načela koja nam daju odgovore koji su nam potrebni za ovo pitanje.

Što Biblija kaže: Je li u redu hodati s nekršćaninom?

Iako Biblija ne govori ništa o spojevima, vjernicima daje izravne zapovijedi da ne izlaze (ne vjenčavaju se) s nekršćanima.

Ne ujarmljujte se s nevjernicima. Ta što ima pravednost s bezakonjem? Ili kakvo zajedništvo svjetlo s tamom? (2. Korinćanima 6, 14)

Razlog zbog kojeg Biblija poručuje vjernicima da ne hodaju s nevjernicima je taj što je smjer života vjernika i nevjernika potpuno drugačiji. Prije nego što dođete Kristu, ne živite da biste udovoljili Bogu. Ali, kada ste iskreni vjernik, ugoditi Bogu trebala bi biti glavna svrha vašeg života.

Ne varajte se: “Zli razgovori kvare dobre običaje.” (1. Korinćanima 15, 33)

Gornji stih govori o tome kako lako možemo preuzeti loše karakteristike nemoralnih ljudi oko sebe. Nevjernici su robovi grijeha (Ivan 8, 34), ali kršćani robovi Boga (1. Korinćanima 7, 22). To su dvije vrlo važne razlike!

Jedan od glavnih problema hodanja s nevjernikom je zakržljavanje vašeg duhovnog života. Bog poziva svoju djecu na služenje, davanje vremena za Njega, klanjanje i podučavanje sljedeće generacije o Njemu. Sve ove stvari postaju teže kada ste vezani za osobu koja ne razumije vaša uvjerenja.

Naravan čovjek ne prima što je od Duha Božjega; njemu je to ludost i ne može spoznati jer po Duhu valja prosuđivati. (1. Korinćanima 2, 14)

Stoga, ako kršćanin i nekršćanin počnu izlaziti, rezultati nikada neće biti dobri. Vjernik može učiniti kompromis po pitanju svojih uvjerenja i početi manje voljeti Boga, kako bi mogao živjeti život koji više odgovara nevjerniku. Evo što se dogodilo kralju Salomonu:

Nije li u tome sagriješio Salomon, kralj Izraelov? Među mnogim narodima nije bilo kralja njemu ravna. Bio je drag Bogu svome i Gospod ga je postavio kraljem nad svim Izraelom. Ali su i njega tuđinke navele na grijeh! (Nehemija 13, 26)

Bolje je spriječiti na vrijeme …

Ako nevjernik izrazi interes da se zabavlja s vama, najljubaznije je spriječiti ga da ide dalje. Zamolite za vrijeme da razmislite o tome kako biste se mogli pripremiti za razgovor.

Molite se za razgovor i, ako imate vremena, možete potražiti savjet od zrelijeg vjernika.

Gdje vodstva nema, narod propada, jer spasenje je u mnogim savjetnicima. (Izreke 11, 14)

Sasvim je u redu s nevjernikom razgovarati o svojoj vjeri. Možda biste čak trebali imati spremne biblijske stihove za dijeljenje ako vas nešto pita. Razgovor može na kraju biti stvarno kratak ili super dugačak. I sve može proći bez problema!

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!