Kako se predati Bogu?

Mnogi su čuli kako je netko predao svoj život Bogu. Što to znači i kako se predati Bogu?

Prije nego što kažemo kako se predati Bogu trebali bismo se pitati: je li čak dobra ideja da se predamo Bogu? ”Predavanje” znači ”gubitak”, zar ne? Je li to čak dobro? Dovoljno smo rekli. Nastavite čitati i objasnit ću zašto toliko puno kršćana govori o predavanju Bogu, bez obzira što se to ne spominje u Bibliji.

Predaja znači prestanak borbe

”Predaja” se koristi na različite načine. Jedna se vojska predaje drugoj, pobjedničkoj vojsci. Ona priznaje superiornu moć druge vojske i dopušta da ta vojska odlučuje što će učiniti sa gubitničkom stranom. Stoga, ako se predate Bog, vi govorite: „Gospodine, prestajem se boriti protiv Tebe. Ti si pobijedio. Ti si vlasnik mog života. Ti odluči što će se dogoditi“.

Predaja znači prestanak opiranju

Drugi način kako se može koristiti predaja jest da se kaže: „Predajem se ljubavi“. To znači da se prestajemo odupirati protiv tog osjećaja te da dopuštamo sebi da u potpunosti budemo ispunjeni ljubavlju. To je pozitivan korak, jer ljubav je dobra.

Što znači predaja Bogu?

Na kraju Drugog svjetskog rata savezničke snage odbile su pregovore s Njemačkom. Imale su samo jedan zahtjev: bezuvjetnu predaju. To je isto ono što bismo mi trebali učiniti: predati svoje živote bezuvjetno Bogu. Predati svoje umove, naša tijela i našu volju.

Predati svoj um

Predati um ne znači prestati razmišljati. To znači razmišljati u skladu s Božjom voljom. Važan aspekt predavanja uma je prestanak ispunjavanja uma griješnim iskušenjima. Toliko televizijskih programa vas iskušavaju da poželite materijalne stvari, seksualni nemoral ili moć. Isto vrijedi za glazbu. Pristutnost pogrešnih prijatelja čini isto.

PROČITAJTE: Što znači predati se Bogu?

Predavanje uma znači reći zbogom svemu tome i umjesto toga ispunjavanje uma „što je god istinito, što god časno, što god pravedno, što god čisto, što god ljubazno, što god hvalevrijedno; je li što krepost, je li što pohvala – to nek vam je na srcu“! (Filipljanima 4, 8)

Predati svoje tijelo

Ako vjerujete u Isusa onda je vaše tijelo hram Duha Svetoga. (1. Korinćanima 6, 19) Stoga ponašajte se prema svome tijelu časno i nemojte ga oštećivati pušenjem, pretjeranom upotrebom alkohola i u opasnim pothvatima. Još jedan važan aspekt predavanja tijela jest uživanje u seksu u Bogu-zadanim granicama: doživotnom braku između muškarca i žene.

Predati svoju volju

Isus je molio: „Ne moja, nego neka bude Tvoja volja“. (Luka 22, 42) Mi bismo trebali činiti isto. Mnoštvo ljudi, bez obzira shvaćaju li to ili ne, žele biti poslušni Bogu jedno vrijeme, a činiti po svome drugi dio vremena. Naravno to dovodi do pitanja: koliko često je naša volja bolja od Božje volje? Odgovor glasi: nikada! Ako svoju volju stavimo nasuprot Božje volje, oštećujemo ljude oko sebe. Može izgledati kao da je bolje za nas, ali to je pogreška. Za našu dugoročnu sreću, ovdje na zemlji i u vječnosti na nebu, Božja bolja je najbolja. Vjerujte Mu.

Predaja je obaveza za kršćanina

Prva dobrobit predaje Bogu je spasenje. Predaja Bogu nije mogućnost za kršćanina; to je definicija onoga tko kršćanin jest. Nemoguće je biti dijete Božje i ući u raj sve dok govorimo: „Ja odlučujem za sebe što ću učiniti s vlastitim životom“. Kada stavimo svoje povjerenje u Isusa kao Spasitelja, prihvaćamo Ga kao Gospodina svojih života. Svaki kršćanin je predao svoj život Isusu.

PROČITAJTE: Ove tri stvari će se dogoditi kada odlučite predati svoje strahove Bogu

Predaja nam omogućuje da živimo blizu Bogu

No, prepoznajemo da se često ne predajemo u potpunosti. Možda postoje područja u vašim životima koja još uvijek želite držati pod vlastitim autoritetom. Predaja tih područja će voditi do daljnjih dobrobiti. Druga dobrobit, koja dolazi s potpunom predajom, jest da živimo blizu Bogu. „Tko ima moje zapovijedi i čuva ih, taj me ljubi; a tko mene ljubi, njega će ljubiti Otac moj, i ja ću ljubiti njega i njemu se očitovati“. (Ivan 14, 21)

Predaja omogućuje da služimo Bogu

Treća dobrobit predaje Bogu je moć služenja. Ne možemo služiti Bogu svojom vlastitom moći. No, kada žudimo za utjecajem Duha Svetoga Bog nas koristi. Vidite na primjer Djela 4, 31: „I pošto se pomoliše, potrese se mjesto gdje bijahu sabrani, i svi se napuniše Duha Svetoga te stanu navješćivati riječ Božju smjelo“.

Za predaju trebamo vjerovati Bogu

Predaja Bogu započinje odlukom. To je vrlo lako reći nego učiniti. Zaista trebamo vjerovati da Bog zna najbolje za svaki segment naših života. Samo tada možemo donijeti odluku i dopustiti da Bog bude šef u našim životima koji nam može govoriti što da činimo.

Za predaju trebamo reći Bogu

Predaja Bogu započinje time što Bog kažemo: „Gospodine, predajem Ti se. Predajem Ti sav svoj um, svoje tijelo i svoju volju. Vodi me u svojoj istini“. On je svemogući Bog i On će vas održati, čak i u vašoj odluci da se predate.

PROČITAJTE: Ovo je upozorenje svima koji se ne žele predati Bogu

Za predaju trebamo ostati s Bogom

Predavanje Bogu se održava dobrim navikama. Čitanje Riječi Božje će vaš um držati usredotočenim na Božju volju. Slavljenje Boga će vam pomoći da ostanete blizu Bogu kojem se predajete. Bježanje od zla će vam pomoći da ostanete na Božjoj strani i da vas đavao ne zarobi.

Zaključak

Bog zna najbolje. On je dao Isusa Krista da bude Spasitelj svakome tko vjeruje u Njega. Kako biste dobili potpune dobrobiti Njegovog spasenja trebali biste se u potpunosti predati Bogu. Odlučiti da nećete činiti svoju, već Božju volju. Tada ćete biti blizu Boga i iskusit ćete Njegovu moć. Čitajte Bibliju i štujte Boga kako biste nastavili biti blagoslovljeni u svom životu predani Bogu.

Autor: Marten Visser; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Biblword.net

NAJNOVIJE!