Umro je dr. Charles Stanley – legendarni pastor, televizijski voditelj i autor

U dobi od 90 godina umro je dr. Charles Stanley, legendarni pastor, televizijski voditelj i autor.

Dr. Charles Frazier Stanley preminuo je u 91. godini života u utorak ujutro, 18. travnja 2023. Umro je mirno u svom domu u Atlanti.

Dr. Stanley, porijeklom iz Virginije, odrastao je u obitelji s jednim roditeljem i osjetio je poziv u službu za Boga već s 14 godina. Nastavio se školovati i završio je teološki studij, a zatim i magisterij i doktorat iz teologije na Luther Rice Seminary u Atlanti.

Pastor, poznati televizijski voditelj i autor brojnih djela

Više od pet desetljeća dr. Stanley vjerno je služio kao pastor First Baptist Church Atlante, a pod njegovim vodstvom ova crkva je svjedočila čudesnom rastu preko 15.000 članova.

Ipak, dr. Stanley je ostao vjeran samo Božjoj Riječi, vodeći poznate emisije, pišući bezbrojne knjige i propovijedajući divne propovijedi koje se nikada nisu udaljavale od istine Božje Riječi.

Dr. Stanley je bio postojan u svojoj vjeri, najpoznatiji po svojoj neumoljivoj poslušnosti evanđeoskom pozivu. Na službenoj osmrtnici stoji da je dr. Stanley često govorio da “slušate Boga i prepustite sve posljedice njemu.”

Propovijedi dr. Stanleyja, emisije, podcasti, molitve itd. slušaju se u više od 115 milijuna domova tjedno, te se evanđelje čuje u više od 120 zemalja. Poruke dr. Stanleyja dotiču se tema poput roditeljstva, financija, osobnih kriza, osjećaja i odnosa. Poučno učenje za osobni duhovni rast najviše se bavi molitvom, Božjim karakterom, zajedništvom s Duhom Svetim i osobom Isusa Krista. Dr. Stanley čvrsto je vjerovao da je Biblija Božja nepogrešiva riječ, uvjerenje koje se snažno odražavalo u njegovu poučavanju.

Međutim, njegov životopis tu ne prestaje. U 1980-ima, dr. Stanley služio je dva mandata kao predsjednik Southern Baptist Convention. Poznate organizacije i izdavačke kuće iskazale su čast dr. Stanleyu. Godine 1988. ušao je u dvoranu slavnih National Religious Broadcaster (NRB) zbog dosljedne vrsnosti njegovih emisija i zbog primjera vodstva na području kršćanske televizije i radija. Religious Heritage of America ga je 1989. godine prozvao pastoralnim radnikom godine što je nagrada kojom se pohvaljuje pastore koji nastoje judeokršćanska načela primijeniti na svakodnevni život SAD-a. Godine 1993. NRB je dodijelio programu »Dodir« nagradu za televizijsku produkciju godine, a 1999. godine nagradu za radijski program godine. 2004. godine izdavačka kuća Thomas Nelson Publishing odala je priznanje dr. Stanleyu za prodaju više od 3,5 milijuna primjeraka njegovih knjiga.

Posljednji pozdrav

Njegova najzapaženija emitirana emisija, Dodir, koja se u prikazuje na hrvatskim televizijama: Z1 TV, Varaždinska TV, TV Šibenik i Slavonska TV, tweetuje : “In Touch Family, jutros je Bog pozvao našeg voljenog pastora, dr. Charlesa Stanleya, kući u raj. Dr. Stanley je živio životom poslušnosti i sada gleda svog Spasitelja licem u lice. Molimo vas da nam se pridružite u molitvi za obitelj Stanley.”

Dr. Stanley iza sebe ostavlja nasljeđe vjere. Iza doktora Stanleya ostali su njegov sin Andy Stanley, kći Becky Stanley Broderson, šestero unučadi i troje praunučadi. Andy Stanley je vodeći pastor crkve na više lokacija u Atlanti.

Dr. Charles Frazier Stanley ostat će legenda, pravi pionir kršćanske vjere, ne samo zbog svog životopisa i bestselera New York Timesa, već kao čovjek koji je bezuvjetno ljubio svakog pojedinca.

OVDJE možete pročitati brojne poruke dr. Charlesa Stanleya koje smo proteklih godina prevodili.

NAJNOVIJE!