7 namirnica koje trebate prestati konzumirati – izvor su raznih bolesti

Postoje brojne namirnice koje bi trebali prestati konzumirati ili smanjiti njihov unos kako bi se poboljšalo zdravlje, ali ovdje je sedam najnezdravijih namirnica koje bi trebalo izbjegavati što je više moguće:

1. Prerađeni mesni proizvodi

U prerađene mesne proizvode spadaju kobasice i hrenovke, slanina, hot dogovi, salama, itd. Ove namirnice obično sadrže velike količine soli, zasićenih masti i aditiva koji se povezuju s povećanim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i raka.

2. Rafinirani šećer

Ovo uključuje šećer, sirup od kukuruza, bijeli kruh, bijelu rižu i druge obrađene ugljikohidrate. Prekomjerna konzumacija ovih namirnica može dovesti do pretilosti, dijabetesa i drugih zdravstvenih problema.

3. Pržena hrana

To je hrana koja se priprema u dubokom ulju ili pržena hrana iz restorana brze hrane. Ove namirnice su obično bogate zasićenim mastima, soli i kalorijama, što može dovesti do pretilosti i srčanih bolesti.

VIDI OVO: Najzdravije namirnice na svijetu: 7 njih koje trebate jesti svaki dan

Gazirana pića spadaju u nezdrave namirnice
Foto: Unsplash

4. Gazirana pića

U ovakva pića spadaju soda, energetska pića, sportska pića i druga pića koja sadrže visoke razine šećera i aditiva. Ona mogu dovesti do pretilosti, zubnog karijesa, dijabetesa i drugih zdravstvenih problema.

5. Prerađena hrana

Ovo uključuje gotove obroke, konzerviranu hranu i druge namirnice koje sadrže visoke razine soli, šećera i aditiva. Prekomjerna konzumacija ovih namirnica može dovesti do pretilosti, srčanih bolesti, dijabetesa i drugih zdravstvenih problema.

6. Trans-masti

Ovo uključuje namirnice koje sadrže hidrogenizirana biljna ulja, koja se obično nalaze u margarinu, sladoledu, pecivima, čipsu i drugim prerađenim namirnicama. Prekomjerna konzumacija trans-masti može dovesti do povećanja kolesterola i srčanih bolesti.

7. Alkohol

Prekomjerna konzumacija alkohola može dovesti do oštećenja jetre, srčanih bolesti, raka i drugih problema. Uz to, alkohol sadrži mnogo kalorija, što može dovesti do pretilosti.

Zaključak

Važno je napomenuti da ne treba potpuno eliminirati ove namirnice iz prehrane, već ih smanjiti i konzumirati umjereno. Također, treba se potruditi zamijeniti ih zdravijim opcijama, poput voća i povrća, cjelovitih žitarica, nemasnih proteina i prirodnih zaslađivača poput meda ili javorovog sirupa.

Ključno je imati uravnoteženu prehranu i konzumirati raznovrsnu hranu, koja će osigurati potrebne hranjive tvari za održavanje dobrog zdravlja. Također, važno je imati umjerenu fizičku aktivnost i smanjiti sjedilački način života kako bi se održalo dobro zdravlje i prevencija bolesti.

NAJNOVIJE!