Najzdravije namirnice se bore protiv bolesti, jačaju imunitet, poboljšavaju raspoloženje i sagorijevaju masti, a nisu dodatci prehrani niti tablete. O čemu je onda riječ?

Pa, vrlo je jednostavno, riječ je o cjelovitoj i zdravoj biljnoj hrani koja ima prave super moći. Tako je, superhrana nisu tamo neke bobice kojima jedva znate izgovoriti ime i koje su užasno skupe. Prave super namirnice su vam lako dostupne i vrlo su pristupačne. 

Danas donosimo popis namirnica koje biste trebali jesti svaki dan, kao i savjete kako da najbolje iskoristite sve njihove pogodnosti, piše Eatthis.com

Ovo su najzdravije namirnice na svijetu:

Maslinovo ulje

Prva najzdravija namirnica je „tekuće zlato“, tj. maslinovo ulje. Prvim olimpijcima je maslinovo ulje bilo nagrada za njihove velike atletske podvige. Danas je to „tekuće zlato“ jednako vrijedno.

maslinovo ulje
Foto: Flickr

Konzumacija maslinovog ulja kao dio svakodnevne prehrane povezana je sa smanjenim rizikom od raka, srčanih bolesti te pretilosti, ali i sa smanjenim rizikom od moždanog udara.

Istraživanje nad vatrogascima pokazalo je da su oni vatrogasci koji su se hranili na mediteranski način, imali 35% smanjen rizik od metaboličkog sindroma te 43% manje rizika od debljanja.

Oleinska kiselina u maslinovom ulju je dobra i za borbu protiv masti na području trbuha. Maslinovo ulje čak može ugasiti gene povezane s upalama kao posljedicama metaboličkog sindroma. 

Dodatni savjet: djevičansko maslinovo ulje zdravije je od običnog maslinovog ulja. Uz to, kada kupujete maslinovo ulje neka ne bude starije od 2 godine. Uživajte u maslinovom ulju na razne načine, možete ga dodati u salate, peći na njemu, stavljati ga u umake i sl. 

Leća
Foto: Pixabay

Leće 

Leće su možda na prvi pogled neugledne, ali su zato užasno zdrave. One su dio ljudske prehrane preko 13 000 godina. Također su bogate proteinom tako da su popularne među vegetarijancima. Osim toga, mogu smanjiti upalu, kolesterol, poboljšati metabolizam masti i umanjiti apetit. 

Leće su bogate vlaknima i vrstom škroba koja djeluje na mozak tako da mu šalje poruku da prestane jesti. Zapravo, nekoliko istraživanja pokazalo je da su osobe, koje su dnevno jele samo nekoliko grama leća, osjećale sitost 31% više od osoba koje to nisu činile. Drugo je istraživanje pokazalo da su leće odlične za stabiliziranje šećera u krvi te da mogu smanjiti upalne bolesti za 22%. 

Dodatni savjet: Zamjena dijela mesa u obroku s lećama vam može dati dodatna vlakna, a smanjiti unos masti. Ako pravite mljeveno meso, dio mesa zamijenite lećom i odmah ste na putu k boljem zdravlju. Leće su zaista najzdravija namirnica. 

Orasi zdravlje 1
Foto: Unsplash

Orasi

Rimljani su vjerovali da su orasi poslani od Jupitera što je značilo da su vrlo zdravi i da će im biti korisni. Pa, orasi i jesu iznimno zdravi i korisni te su zaista najzdravija namirnica.

Istraživanje je pokazalo da jedna šaka oraha sadrži duplo više antioksidanata nego bilo koji drugi orašasti plod.

Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama te su odlični za srce. Istraživanje je pokazalo da konzumiranje oraha, jednom ili dva puta tjedno, može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti za 19% i rizik od srčane bolesti za 23%. 

Dodatni savjet: Ova najzdravija namirnica ima jednu manu – njezin nutritivni profil slabi kada ju se izlaže visokim temperaturama. Ako su predugo na zraku, orasi se isto tako mogu pokvariti. Najbolje ih je držati u frižideru ili zamrzivaču ako želite da što dulje traju. 

Zobene pahuljice
Foto: Pixabay

Zobene pahuljice

Ova najzdravija namirnica mnogima je omiljen doručak. Zobene pahuljice bogate su razgradivim vlaknima (beta-glukanom) i protuupalnim spojevima te zbog toga mogu spriječiti probleme povezane s pretilošću, uključujući bolesti srca i dijabetes.

Jedno 10-godišnje istraživanje je otkrilo da jedenje samo jedne porcije zobenih pahuljica dva do tri puta tjedno smanjuje rizik od razvitka dijabetesa tipa 2 za čak 16%. Svakodnevno konzumiranje zobenih pahuljica taj broj diže na 39%. 

Drugo istraživanje pokazalo da zobene pahuljice mogu smanjiti krvni tlak i rizik od srčane bolesti za 15% u samo 12 tjedana. One su također odlične za smanjenje kolesterola u krvi. Dodatno istraživanje je pokazalo da su zobene pahuljice najzasitniji doručak. 

Dodatni savjet: najzdravije su cjelovite zobene pahuljice te ćete dobiti najbolje za vaše novce ako njih odaberete. One su još bolje za smanjenje šećera u krvi. Nemojte misliti da su zobene pahuljice dobre samo kao doručak, možete ih dodavati u razna peciva i koristiti ih umjesto krušnih mrvica. 

Ljekovita potočarka
Foto: Pixabay

Ljekovita potočarka

Najzdravija namirnica, među najzdravijim namirnicama, tvrde mnogi, jest ljekovita potočarka. Prema istraživanju u kojem je procjenjivano povrće koje je najkorisnije za zdravlje i borbu protiv bolesti pobijedila je upravo ljekovita potočarka. Zaista najzdravija namirnica.

Ona sadrži četiri puta više beta karotena nego jabuka, znači da je samo 100 grama dovoljno za 238% dnevne preporučene doze vitamina K. To ujedno znači da će vaša koža izgledati mlado i zdravo. Ona je ujedno odlična i za borbu protiv raka.

Rezultati istraživanja pokazali su da 85 grama ljekovite potočarke dnevno može smanjiti oštećenje DNK povezano s rakom za čak 17%. 

Dodatni savjet: Samo 40 grama ljekovite potočarke ima samo 4 kalorije. Što to znači – možete ju jesti koliko god želite! Uživajte u njoj u raznim salatama, sokovima i sendvičima. 

Jabuke su ljekovite
Foto: Pixabay

Neoguljene jabuke

Još jedna najzdravija namirnica su jabuke i to s kožom. Koža jabuka je puna vlakana, ali to nije sve, istraživanja su pokazala da koža jabuke sadrži polifenole koji potiču razvoj dobrih bakterija u crijevima te potiču gubitak kilograma uz to što smanjuju i kolesterol. Istraživanje je pokazalo da 75 grama jabuke može smanjiti loš kolesterol za 23%. 

Dodatni savjet: Jabuku ne morate jesti samu, uzmite vaš najdraži umak i jedite ju uz njega. Možete ju dodati u svoje zobene pahuljice ili ju zadovoljno grickati poslije vježbe. 

Rajčica ljekovita biljka
Foto: Pixabay

Rajčice

Rajčice također spadaju u najzdravije namirnice. Zasigurno su dio vaše prehrane, jeli ih vi svježe u salatama ili kao dio umaka. Istraživanja su pokazala da su rajčice bogate likopenom, antioksidantom koji još snažnije djeluje nakon termičke obrade. Istraživanja su također povezala konzumaciju rajčica bogatih likopenom sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, oštećenja kože i određenih oblika raka.

Jedno istraživanje je pokazalo da su muškarci, koji su jeli 10 porcija rajčica tjedno, imali 18% manji rizik od razvitka raka prostate. Drugo istraživanje je pokazalo da prehrana bogata rajčicama može zaštiti žene u menopauzi od raka dojke regulirajući šećer u krvi i mast u tijelu. 

Dodatni savjet: Ako je moguće, pokušajte sami uzgajati rajčice – najzdraviju namirnicu. Postupak nije težak, a domaće rajčice imaju mnogo više polifenola i vitamina C nego rajčice kupljene u trgovini. 

PROČITAJTE JOŠ: