Kako se pravi pomfrit iz McDonald’sa? Možda ga više nećete jesti!

Pomfrit iz McDonald’sa se pravi tako da se krumpir oguli i nareže na tanke štapiće, potopi u slatku vodu s octom i ostavi u hladnjaku na nekoliko sati ili preko noći.

Zatim se krumpir osuši i prži dva puta u ulju s biljnom mašću, jednom na nižoj a drugi put na višoj temperaturi. Na kraju se posoli i posluži. Ovaj postupak je sličan onome koji McDonald’s koristi u svojim tvornicama i restoranima.

Pomfrit iz McDonald’sa nam može biti vrlo ukusan, no nikako nije zdrav. Sadrži previše šećera, soli, masti i aditiva koji mogu naštetiti organizmu.

Također, pomfrit je pržen u ulju koje se više puta koristi i koje može sadržavati štetne tvari. Pomfrit iz McDonald’sa je zapravo umjetni proizvod koji nema mnogo veze s pravim krumpirom. Postoje mnogo bolji načini da se napravi domaći pomfrit koji je hrskav izvana a mekan iznutra, a da se ne koriste kemikalije i konzervansi.

Pomfrit iz McDonald’sa je primjer loše prehrane koja doprinosi pretilosti, dijabetesu i drugim bolestima. Zato bih ti savjetovao da izbjegavaš ovakvu vrstu hrane i da biraš zdravije opcije.

Kako pomfrit iz McDonald'sa utječe na naše zdravlje

Kako pomfrit iz McDonald’sa utječe na naše zdravlje?

Evo još nekih važnih informacija o sastojcima i utjecaju pomfrita iz McDonald’sa na zdravlje. Na primjer:

  • Pomfrit iz McDonald’sa sadrži 19 sastojaka i oko 600 kalorija po porciji, što je oko trećine preporučenog dnevnog unosa za odraslu osobu. Također ima oko 22 grama masti, od čega je 3 grama zasićenih masti koje povećavaju rizik od srčanih bolesti.
  • Pomfrit iz McDonald’sa ima visok glikemijski indeks (GI), što znači da brzo podiže razinu šećera u krvi i potiče lučenje inzulina. To može dovesti do naglih padova energije, gladi i žudnje za slatkom hranom. Visok GI također povećava rizik od dijabetesa tipa 2 i metaboličkog sindroma.
  • Pomfrit iz McDonald’sa sadrži trans masti koje nastaju hidrogenizacijom biljnog ulja. Trans masti su najštetnije vrste masti jer povećavaju razinu lošeg kolesterola (LDL) i smanjuju razinu dobrog kolesterola (HDL) u krvi. To može dovesti do začepljenja krvnih žila, srčanog udara i moždanog udara.
  • Pomfrit iz McDonald’sa sadrži akrilamid, kancerogenu tvar koja nastaje kada se škrobna hrana prži na visokim temperaturama. Akrilamid može oštetiti DNK stanica i uzrokovati mutacije koje mogu dovesti do raka. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), akrilamid je vjerojatni kancerogen za ljude.

Nadamo se kako smo vam pomogli kako se pravi pomfrit iz McDonald’sa i zašto ga treba izbjegavati. Za više informacija o ovome pogledajte video u privitku:

NAJNOVIJE!