Molitve koje kršćani trebaju prestati moliti
Foto: Pexels

Donosimo sedam kratkih molitvi koje trebamo prestati moliti.

Neka bude moja volja

Uvijek se provodi Božja volja, čak i ako nam se događaju loše stvari (Rimljanima 8, 28) pa se trebamo moliti za Njegovu volju, a ne svoju. Božja se volja ne može promijeniti, a Bog može koristiti i đavla za svoje nakane (Postanak 50, 20). Čak i ako čovjek kuje planove u svojoj zloći, ne može spriječiti Božju volju.

Drugim riječima, On može iskoristiti i zlo kako bi ispunio svoju volju, čak i ako on nije uzrok toga zla. Ako pogledate križ, vidjet ćete najgoru nepravdu ikada, ali Bog ju je iskoristio kako bi iskupio čovječanstvo putem Spasitelja. Možemo moliti za svoju volju, ali Božja će se volja svejedno provesti. Još važnije, trebamo se moliti za Božju volju u našem životu i to je isto u skladu s Njegovom voljom.

Pavao je napisao: „Doista, ovo je volja Božja: vaše posvećenje – da se suzdržavate od bludnosti, da svatko od vas zna svoje tijelo posjedovati u svetosti i poštovanju, a ne u pohotnoj strasti kao pogani koji ne poznaju Boga.“ (1. Solunjanima 4, 3-5)

Oproštenje za stari grijeh

Ivan 1,9 donosi ogromnu utjehu mnogim ljudima jer kaže: „Svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakog čovjeka dođe na svijet.“ Ne piše kako nam On oprašta ako stalno tražimo oproštenje za jedan te isti grijeh. Čak i ako počinimo strašan grijeh, on nikada nije veći od našeg Spasitelja. Ne moramo stalno tražiti oprost za isti grijeh. Zamislite da ste roditelj i vaše vam dijete dođe i zatraži da mu oprostite što je razbilo lampu. I sutradan se ispriča za istu stvar, i prekosutra opet tako. Roditelj će reći „Hej, to je već oprošteno. Ne moraš se stalno toga spominjati. Zar ne vjeruješ da sam ti oprostio?“ Vidite li povezanost zemaljskog i nebeskog roditelja?

prestati moliti
Foto: Videoblocks.com

Molitva za Božji gnjev

Ono što mislim pod molitvom za Božji gnjev jest da se ne trebamo moliti da se nešto loše dogodi našim neprijateljima. Sjetite se takozvanih Sinova Groma koji su zatražili da vatra s neba padne na samaritansko selo koje je odbilo učenje Isusa Krista (Luka 9,54). Na tu ih je ideju On prekorio (Luka 9,57) i rekao im je da ne trebaju tako reagirati. Nama je rečeno: „Blagoslivljajte svoje progonitelje, blagoslivljajte, a ne proklinjite!“ (Rimljanima 12,14), a ne da pozivamo vatru s nebesa. „Ne osvećujte se, ljubljeni, nego dajte mjesta Božjem gnjevu. Ta pisano je: Moja je odmazda, ja ću je vratiti, veli Gospodin“ (Rimljani 12,19). Upravo suprotno; „Ako je gladan neprijatelj tvoj, nahrani ga, i ako je žedan, napoj ga! Činiš li tako, ugljevlje mu ražareno zgrćeš na glavu.“ (Rimljani 12,20). Drugim riječima, dopustite da savjest dovede vaše neprijatelje do pokajanja, i ostavite pravdu Bogu.

Prestanak progonstva

Ne mogu se prisjetiti kada su misionari tražili molitve da bi bili spašeni od progona. Oni znaju da je to očekivano. Apostol Petar je rekao: „Ljubljeni! Ne čudite se požaru što bukti među vama da vas iskuša, kao da vam se događa štogod neobično! Naprotiv, radujte se kao zajedničari Kristovih patnja da i o Objavljenju njegove slave mognete radosno klicati“ (1. Petrova 4,12-13).

Istina je da je Crkva rasla svaki put kad je bila progonjena (Djela 8,1-4). Progon širi crkvu, ne zaustavlja ju, tako da se nemojte moliti da progoni prestanu, nego da se tim progonom slavi Bog i da se širi Njegova Crkva. Naravno da trebamo moliti za njihovu sigurnost i sigurnost drugih progonjenih kršćana diljem svijeta, ali progone treba očekivati te Bog može upotrijebiti zlo za dobro (Postanak 50,20).

Zaustavi ovu osobu

Neka vam osoba jednostavno ne sjedne, tako je i sa mnom, no neki ljudi imaju prave neprijatelje u svom životu zbog kojih su podvrgnuti nasilju, koji im se rugaju te koji čak sabotiraju njihov posao. Možete razumjeti zašto smo u iskušenju moliti se Bogu da takve osobe ukloni iz našeg života. Oni mogu biti vaš šef, vaš susjed, čak i član obitelji te mogu vršiti nasilje nad ljudima zbog njihove vjere ili zbog načina na koji se oblače, zbog auta koji voze ili zbog posla koji rade.

Umjesto da se molite Bogu da ih ukloni iz vašeg života, molite se da Bog upotrijebi zlo koje ta osoba čini za dobro, kao što je bio slučaj i sa Josipovom braćom (Postanak 50,20). Petar je pokušao zaustaviti Isusa da ne ode na križ; nije li vam drago što nije uspio? Woodrow Krol je rekao: „Cijenite svoje neprijatelje; oni mogu biti prikriveni blagoslov.“

Moliti i raditi

Ako netko traži posao i sjedi pokraj telefona dok moli Boga da zazvoni, to vjerojatno neće upaliti. Umjesto toga trebamo moliti za naše potrebe pred Bogom, a tada trebamo ustati i vidjeti što mi sami možemo učiniti. Bog često djeluje kroz druge ljude, tako da slobodno pitajte za pomoć, progovorite i zamolite druge da se mole za vas. Kada smo gotovi sa svime što možemo učiniti, tada Bog može početi činiti. Dobro je moliti se kada nešto trebamo, ali će to zahtijevati aktivnost i od vaše strane, a ako mi napravimo što možemo sa svoje strane, tada će Bog moći djelovati sa svoje. Uzrečica: „Bog pomaže onima koji pomažu sebi“, nije dio Biblije, ali je princip isti.

Zaključak

Jednostavno je moliti kršćanski, a ne u jednostavnom jeziku koji je lako razumjeti. Neke od najljepših molitava koje sam čuo bile su dječje molitve jer oni mole iz srca i ne zabrinjavaju se time što će drugi misliti o riječima koje koriste. Djeca su iskrena, nevina i čista, a Bog će čuti i odgovoriti na takve iskrene molitve utemeljene u vjeri.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Faithinthenews.com

PROČITAJTE JOŠ: