Što je vaš život?

Sveti Duh želi u nas utisnuti misao da su naši dani ograničeni i da brzo prolaze.

“Jer što je vaš život? Ta dašak je što se nakratko pojavljuje, a zatim nestaje.” (Jakovljeva 4,14)

Ustrajan glas ili Sveti Duh često u Pismu podsjeća smrtnoga čovjeka na kratkoću njegova života. Uzastopnim korištenjem poredbi Sveti Duh želi u nas utisnuti misao da su naši dani ograničeni i da brzo prolaze.

Na primjer, on uspoređuje život s čunkom (Job 7,6), napravom koja na tkalačkom razboju putuje lijevo-desno, gotovo brže nego što oko može pratiti.

Job govori o životu kao o dahu (Job 7,7); u jednom trenu je ovdje, a u drugom nepovratno nestaje. Psalmist isto ponavlja kad spominje “dašak što prolazi i više se ne vraća” (Psalam 78,39).

Bildad nepotrebno podsjeća Joba da su “sjena na zemlji naši dani” (Job 8,9), a to je slika koja se ponavlja u Psalmu 102,11: “Dani su moji kao sjena što se nagnu.” Sjena je efemerna – vrlo kratko traje.

VIDI OVO: Što je vječni život? Što je život nakon smrti?

Job uspoređuje svoj život s listom (Job 13,25): nježnim, krhkim i usahlim, te suhom slamkom koju gone vjetrovi. Izaija se poziva na Božje milosrđe te podsjeća Boga da “svi mi otpadosmo kao lišće” (Izaija 64,6).

David opisuje svoje dane kao pedalj (Psalam 39,5), tako kratke kao što je širina njegove ruke. Da život promatramo kao put, bio bi dug oko deset centimetara.

Mojsije, čovjek Božji, oslikava život kao san (Psalam 90,5) tijekom kojeg vrijeme odmiče a da toga nismo svjesni.

Na istome mjestu Mojsije o ljudima i njihovu životu govori kao o travi: “… oni su kao san, kao trava što ujutro nikne. Ujutro niče i cvjeta, uvečer se pokosi i suši” (Psalam 90,5-6). Stoljećima kasnije David je upotrijebio istu sliku u opisivanju naše prolaznosti: “Što ti je čovjek! Dani su njegovi kao trava, kao cvijet u polju, tako cvjeta. Jer prijeđe vjetar preko njega, i nestane ga; i ne pamti ga više mjesto njegovo ” (Psalam 103,15-16). Kao što je Spurgeon rekao: “Trava se sije, raste, tjera vjetrom, kosi i odnosi.” I to je život u svom sažetku!

VIDI OVO: Što Biblija govori o životu poslije smrti?

I Jakov dodaje svoje svjedočanstvo da je život prolazan kao dašak (Jakovljeva 4,14). Nakratko se pojavljuje, a zatim nestaje.

Ovo nizanje poredbi ima za cilj dvije stvari. Prvo, treba motivirati neobraćene da razmotre kako je vremena malo i kako je važno pripremiti se za susret s Bogom. Drugo, treba potaknuti vjernike da broje svoje dane da bi stekli mudro srce (Psalam 90,12). Rezultat toga bit će životi predani i posvećeni Kristu, životi za vječnost.

Autor: William MacDonald; Izvor: Biblija365.com

NAJNOVIJE!