Spominje li se Ben-Hur u Bibliji?

Ben-Hur se, zapravo, spominje u Bibliji, ali to nije onaj Ben-Hur na kojeg većina ljudi misli kada čuju ime.

Prva knjiga o Kraljevima 4, 1-19 daje nam imena i zaduženja nekoliko upravitelja koje je kralj Salomon postavio tijekom svoje vladavine nad Izraelom. Hur je bio jedan od 12 pokrajinskih upravitelja „koji su opskrbljivali kralja i njegov dom; na svakoga je dolazio red da po jedan mjesec u godini podmiruje to uzdržavanje“ (stih 7). Ben-Hur bio je iz brdovite pokrajine Efrajim, prve administrativne jedinice.

Ime Ben-Hur znači „sin deve“ ili „sin Horusa“. Ben znači „sin od“ a „Hur“ je vjerojatno egipatskog porijekla.

Ime je poznato jer pripada izmišljenom liku kojeg je stvorio general Lewis Wallace koji je služio u Američkom građanskom ratu. Wallace je 1880. objavio roman Ben-Hur: Priča o Kristu i to je bio najprodavaniji roman 19. stoljeća.

Knjiga je adaptirana u predstavu 1925. godine, nijemi film iste te godine te poznati holivudski film 1959. s Charltonom Hestonom u glavnoj ulozi (2016. je napravljena moderna adaptacija).

POGLEDAJTE CIJELI FILM: Ben-Hur

Wallaceova priča prati mladog židovskog plemića imena Juda Ben-Hur koji je nadvladao nepravdu, predrasude, mržnju i rasizam nakon što se susreo s Isusom Kristom, koji je potpuno promijenio njegov život.

Kroz snagu i suosjećanje Krista, Ben-Hur odustaje od svojeg osvetničkog pohoda i otkriva da je njegov propali život obnovljen. Knjiga je povijesna fikcija i pronalazi ravnotežu između povijesnog i izmišljenog.

Ben-Hurov susret s Isusom nije čest, pa se ne spekulira o tome što bi Isus činio u situacijama koje nisu navedene u Bibliji. Rezultat je uvjerljiv prikaz svijeta prvog stoljeća. Ali priča je fikcija, a njezin glavni lik imena Ben-Hur ne nalazi se u Bibliji.

Jedina osoba toga imena koja se nalazi u Bibliji je Salomonov povjerenik koji je bio zadužen za opskrbljivanje kraljevskog dvora hranom jedan mjesec u godini. O njemu nema drugih detalja i u Bibliji nema drugog Hura.

Izvor: Gotquestions.org

NAJNOVIJE!