Što nas Isusovi roditelji mogu naučiti o braku?

Što nas Isusovi roditelji mogu naučiti o braku? Iako postoji puno detalja o ovom braku koje ne znamo, iz njihovog braka možemo naučiti vrijedne lekcije.

Kršćani su navikli slušati o Josipu i Mariji obično oko Božića. Zatim, oni su sporedna uloga, a Isus je u fokusu. Iako je Isusovo rođenje događaj od neizmjernog značaja, ako Mariju i Josipa promatramo samo kroz objektiv te jedne noći, propuštamo neke vrijedne lekcije koje nas mogu naučiti o braku.

Što nas Isusovi roditelji mogu naučiti o braku?

Odnos Isusovih roditelja zabilježen je u prvih nekoliko poglavlja Evanđelja po Mateju i Luki. Njihov se brak pokazao jednim od najzdravijih primjera braka zabilježenih bilo gdje u Bibliji. Evo i zašto!

1. Radili su na jedinstvu u braku

Od trenutka kada su se vjenčali, Josip i Marija bili su uvijek prikazani zajedno u Bibliji. Bili su zajedno na putu za Betlehem, u staji u kojoj se Isus rodio, kada su prikazali Isusa u hramu, kao izbjeglice u bijegu u Egipat, kada su se vratili u Izrael, kada su izgubili Isusa u Jeruzalemu kada je imao 12 godina … Poput braka Josipa i Marije, i vaš će brak biti jači kada se odlučite suočiti sa svime zajedno sa supružnikom.

2. Vjerovali su Bogu i vjerovali su jedno drugome

Prije nego što su se vjenčali, Bog je poslao anđela da se Josipu i Mariji ukaže s porukom. Nakon što su se vjenčali, u dvije prilike kada je Bog trebao poslati važnu poruku, rekao je samo Josipu. Josip je morao vjerovati Bogu, a Marija svome mužu. U braku ponekad Bog može dati viziju jednom supružniku i trebate vjerovati jedno drugome dovoljno da oboje prihvatite poziv.

Marija je vjerovala Bogu da će roditi Mesiju, iako je bila djevica. Josip je vjerovao Bogu da će se oženiti ženom koja je trudna i započeti njihov brak kao očuh. Poput Josipa i Marije, i vaš će brak moći prevladati svaku prepreku kada odlučite imati nepokolebljivu vjeru u Boga i supružnika.

3. Isusovi roditelji suočili su se s poteškoćama s vjerom i ustrajnošću

Marija i Josip bili su u središtu Božje volje, a opet gotovo svaki dio njihova života bio je težak. Prolazili su kroz siromaštvo, boravili u staji, morali se preseliti s novorođenčetom u stranu zemlju kako bi pobjegli od tiranina kralja Heroda koji ih je htio ubiti … kao i mnoge druge prepreke. Njihov je brak bio jak, jer su se zajedno suočavali sa svim izazovima i u potpunosti su vjerovali Bogu. Poput Josipa i Marije, vaš brak neće biti definiran veličinom vaših borbi, već veličinom vaše predanosti Bogu i jedno drugome.

O braku i obitelji Josipa i Marije postoji mnogo toga što ne znamo. Znamo (prema Bibliji) da su Josip i Marija imali još djece nakon Isusova rođenja. Jakov, Isusov brat, postao je vođa u ranoj crkvi i napisao je Jakovljevu poslanicu u Novom zavjetu. Znamo da je Josip po zanimanju bio stolar, a Isus je krenuo Josipovim stopama da bi radio i u stolariji. Također znamo da je Josip najvjerojatnije brzo umro, jer je Marija bila udovica u vrijeme Isusove službe koja je započela kada je Isus imao oko trideset godina.

Sljedeći put kada vidite Josipa i Mariju prikazane u božićnim jaslama, zastanite i razmislite o činjenici da su to bili stvarni ljudi s pravom vjerom, koji su imali pravi brak. Preporučio bih vam da učite na njihovom primjeru. Baš kao što je Bog pozvao Mariju i Josipa da rade vrlo poseban posao, Bog poziva vas i vašeg supružnika na važnu misiju. Poput Josipa i Marije, i vi i vaš supružnik moći ćete ispuniti svoju životnu svrhu i brak tek kada odlučite vjerovati Bogu i jedno drugome.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!