NaslovnicaDuhovnostŠto je Isus mislio kada je molio: „Ako je moguće, neka me...

Što je Isus mislio kada je molio: „Ako je moguće, neka me mimoiđe ova čaša“?

U Getsemanskom vrtu, prije nego je izdan, uhićen te usred agonije Svoje smrti, Isus se tri puta molio Ocu: „Ako je moguće, neka me mimoiđe ova čaša“ (Matej 26,39). U nekim prijevodima se govori o „čaši patnje“.

Čaša je simbolička referenca na patnju i muku koja je čekala Isusa. Isus bi trebao popiti sav sadržaj te čaše, a, znajući koliko će to biti gorko i teško, On se molio da Ga mimoiđe ta čaša, ako je ikako moguće.

U istoj je molitvi Isus dodao: „Ali ne kako ja hoću, nego kako hoćeš ti“ što pokazuje Njegovu volju da u potpunosti ispije sadržaj te čaše i Njegovu potpunu predanost Božjoj volji (Filipljanima 2,8). 

Četiri čaše tijekom Pashe

Učenici i Isus su taman bili proslavili Pashu u zajedničkoj prostoriji. Dio tog obroka uključivao je ispijanje četiri čaše. Nakon večere Isus je uzeo čašu, koja je tradicionalno treća čaša poznata i kao čaša otkupljenja ili blagoslova, te ju obogaćuje novim značenjem.

Rekao je: „Ovo je krv moja, krv Saveza koja se za mnoge prolijeva na otpuštenje grijeha.“ Koristeći tu čašu kao simbol ovog Saveza Isus se referira na obećanje koje pronalazimo u Jeremiji 31,31-34.

U tom citatu Bog obećava novi Savez sa Svojim ljudima kako bi zamijenio Savez koji su oni prekršili (poznat i kao Savez na Sinaju).

U novom Savezu Bog obećava: „Nego, ovo je savez što ću ga sklopiti s domom Izraelovim poslije onih dana« – riječ je Jahvina: »Zakon ću svoj staviti u dušu njihovu i upisati ga u njihovo srce. I bit ću Bog njihov, a oni narod moj“ (Jeremija 31,33). Tijekom Posljednje večere Isus je objavio da će novi Savez biti potvrđen Njegovom krvlju.

Kao što je i stari Savez zahtijevao prolijevanje krvi (Izlazak 24,8) tako to zahtjeva i novi Savez. Kako bi kupio naše otkupljenje Isus se je morao žrtvovati na križu. Morao je popiti gorku čašu kako bi nas spasio od grijeha. (Za daljnja referiranja na „čašu“ kao simbol spasenja vidi Marko 10,38-39).  

VIDI OVO: Zašto je Isus morao umrijeti na križu?

Želja da ga mimoiđe čaša „ako je moguće“ odražava ljudsku prirodnu želju

Isusova ljudskost jasno se vidi dok moli: „Ako je moguće, neka me mimoiđe ova čaša.“ Muka onoga kroz što će proći bila je snažna te se Isus borio s tijelom.  za izbjegavanjem boli i patnje.

Isus je bio u potpunosti Bog i u potpunosti čovjek (Hebrejima 2,17). To što je bio u potpunosti Bog nije Isusa poštedjelo od agonije smrti. Isus je znao da će morati biti slomljen i „za naše grijehe“ proboden te ranjen kako bi se mi izliječili (Izaija 53,5-10).

On je htio da se ispuni volja Očeva, no Njegova se ljudskost užasavala poruge, vrijeđanja i fizičke agonije koju će morati izdržati, a da se ne spominje i krivnja koju će podnositi umjesto nas. „Duh je, istina, voljan, no tijelo je slabo.“ (Matej 26,41). 

VIDI OVO: 3 snažne molitve kojima se Isus molio Bogu (a možeš i ti!)

Ljudska reakcija na mučenje koje Ga je čekalo

Isusov zahtjev da Ga „mimoiđe ova čaša“ bio je ljudska reakcija na mučenje koje Ga je čekalo. Isus nije oklijevao u svojoj odluci da provede Očevu volju. On je bio predan ispunjenju svega zbog čega Ga je Otac i poslao na zemlju.

Bi li se Božji plan spasenja mogao ostvariti na koji drugi način? Događaji koji su se odvili nakon te molitve pokazuju da nije bilo drugog načina. Jedini način za spasenje i otkupljenje čovječanstva bio je kroz Isusa Krista, savršenu žrtvu, koji je u potpunosti iskusio Božju osudu grijeha. Bilo Mu je nemoguće zaobići tu čašu.

Unatoč muci koju je podnio, Isus je u potpunosti ispio tu gorku čašu kako bi nama bilo oprošteno, kako bi postali slobodni, sukladno Božjoj volji. 

Izvor: Thecompellingtruth.org; Prijevod: Ida U.