Ako vi ne oprostite drugima
Foto: Publicdomainpictures.net

Imate pravo tražiti oprost od Boga u istom omjeru ili onako kako vi opraštate drugima, i ne više od toga. Ako vi ne oprostite drugima, ni Bog vama neće oprostiti.

Gospodnja molitva je univerzalni obrazac za sve one koji sebe smatraju kršćanima. Isus je rekao svojim učenicima, kada su ga oni upitali kako da se mole: “Vi, dakle, ovako molite…” (Mt 6,9).

No, to je samo obrazac i ne mora nužno da se koriste iste i točne riječi, već principe koje taj obrazac sadrži treba ispuniti, i oni su nepromjenjivi.

Isus nas poučava da se molimo: “I otpusti nam duge naše kako i mi otpustismo dužnicima svojim! [ili onima koji su nas oštetili] (stih 12). Ovo je nešto što vi ne možete promijeniti. Imate pravo tražiti oprost od Boga u istom omjeru ili onako kako vi opraštate drugima, i ne više od toga. Ako vi ne oprostite drugima, ni Bog neće vama oprostiti.

To je jedini dio molitve “Oče naš” za koji je Isus smatrao da je neophodno da prokomentira riječima: ”Doista, ako vi otpustite ljudima njihove prijestupke, otpustit će i vama Otac vaš nebeski. Ako li vi ne otpustite ljudima, ni Otac vaš neće otpustiti vaših prijestupaka.” (Mt 6,14-15).

Postoji li netko kome niste oprostili?

Hoću reći što jasnije i što nedvosmislenije koliko god to mogu: ako postoji netko kome niste oprostili – ne zavarajte sami sebe – ni vi niste dobili oproštenje od Boga. Nalazite se u grijehu i to je izvor svih vaših problema. Nemati potpuni oprost od Boga znači biti u lošem odnosu s Njim.

U Marku 11, Isus izgovorio ove šokantne će riječi: “Zaista, kažem vam, rekne li tko ovoj gori: ‘Digni se i baci u more!’ i u srcu svome ne posumnja, nego vjeruje da će se dogoditi to što kaže – doista, bit će mu!” (stih 23). Zaista, nema većeg obećanja sile od ovoga i to je sila koju trebamo. No, pored toga, Isus još dodaje: “Stoga vam kažem: Sve što god zamolite i zaištete, vjerujte da ste postigli i bit će vam!.” (stih 24) Reći ćete bez razmišljanja: “Divno!”

VIDI OVO: 4 molitve za oprost od Boga – za sebe i za druge

Ali čekajte malo! Naredni stihovi kažu: “No kad ustanete na molitvu, otpustite ako što imate protiv koga da i vama Otac vaš, koji je na nebesima, otpusti vaše prijestupke” (stihovi 25-26) Ovo je potpuno jasno: ako imate nešto protiv bilo koga, onda mu oprostite sada – odmah. Fraza “ako što imate protiv koga”, uključuje svakoga i sve.

Želim da primijetite kako u Efežanima 1,7, otkupljenje koegzistira s oproštenjem: “U kome (Kristu), njegovom krvlju, imamo otkupljenje, otpuštenje prijestupâ po bogatstvu njegove milosti.”

Blagodati oproštenog grijeha

Drugim riječima, ako su svi vaši grijesi oprošteni, vi onda imate na raspolaganju sve blagodati koje otkupljenje pruža, ali ako postoji područje ne oproštenih, tj. ne priznatih grijeha, onda ne možete uživati ​​sve blagodati otkupljenja. Ako imate sve blagodati otkupljenja, onda đavao nema moć nad vama i nema mjesta u vama.

Međutim, ako postoji bilo kakav prostor u vama gdje blagodati otkupljenja ne vrijede, vrag će to znati i iskoristit taj procjep za svoje djelovanje nad vama. Ako postoji neoprošten grijeh u vašem životu, đavao (mučitelj) zna da on ima legalno pravo nad vama u tom području i vi mu ne možete umaći.

Možete vikati na njega, možete skakati pred njim, možete čak zvati svećenika da se moli za vas, ali ako vrag ima zakonsko pravo biti tamo, ništa ga neće istjerati van. Dakle, vi ne možete imati izbavljenje dok potpuno ne oprostite “ako što imate protiv koga.”

Autor: Derek Prince