Molitva ”Oče naš”: 4 činjenice koje trebate znati o Molitvi Gospodnjoj

Molitva “Oče naš” nije samo “ponavljaj za mnom” molitva, iako nema ničeg lošeg u izgovaranju iste. Isus nam je rekao da tako molimo, a ne da samo to molimo.

Molite u tajnosti

Ako se molimo da bi nas drugi vidjeli, tada smo već primili svaku nagradu koju bismo ikad dobili od Boga, kao što je Isus rekao, “Tako i kad molite, ne budite kao licemjeri. Vole moliti stojeći u sinagogama i na raskršćima ulica da se pokažu ljudima. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću.” (Matej 6,5).

Umjesto toga, Isus je rekao, “Ti naprotiv, kad moliš, uđi u svoju sobu, zatvori vrata i pomoli se svomu Ocu, koji je u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti.” (Matej 6, 6)

Bit, a ne izgled

Boga zanimaju naša srca kad se molimo, ne oblik riječi koje izgovaramo. Neke molitve koje sam čuo su pune kitnjastih slika i poetskog jezika, ali Bog ne mari za to. On mari za ono što je unutar naših srca.

Isus je rekao, “Kad molite, ne blebeće kao pogani. Misle da će s mnoštva riječi biti uslišani. Ne nalikujte na njih. Ta zna vaš Otac što vam treba i prije negoli ga zaištete.” (Matej 6,7-8). Neke od najsnažnijih molitvi koje sam čuo su kratke, jednostavne i sa jasnom svrhom. Ne molimo se da bi zadivili druge, već da dotaknemo Božje srce.

Poštivanje Božjeg imena

Isus započinje primjerom molitve za nas poštovanjem ili svećenjem Božjeg imena. Stoga, On započinje govoreći svojim učenicima da se ovako mole, zato bi trebali uvijek započeti s “Oče naš, koji jesi na nebesima! Sveti se ime tvoje! “(Matej 6,9). Grčka struktura rečenice bi ovako glasila: “Neka se prema Tvom imenu odnosi s poštovanjem.” Ili “Neka se Tvoje ime sveti.” Zato poštovanje ili svećenje Božjeg imena bi trebala biti prva stvar koju izgovaramo u molitvi.

Neka bude Božja volja

Uvijek se trebamo moliti da se naša volji složi s Božjom, baš kao što je Isus rekao “Budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji!” (Matej 6,10 “Ako zaista shvaćamo Božju suverenost, molit ćemo se za Njegovu volju u našim životima, a ne za ono što mi želimo, jer Bog zna bolje od nas što nam je potrebno, čak i prije nego to zatražimo. Molite se ne samo za Božju volju, već i da dođe Božje kraljevstvo.

Zaključak

Molitva “Oče naš” nije “ponavljaj za mnom” molitva, iako nema ničeg lošeg u izgovaranju iste. Isus nam je rekao da se ovako molimo, a ne da to molimo. Zato bi trebali iskoristiti ovu molitvu kao model za naš molitveni život, i da se molimo da se prema Božjem imenu odnosi sa svetošću, da bude Njegova volja, da dođe Njegovo kraljevstvo te da se izbavimo od napasti Zloga.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Faithinthenews.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!