NaslovnicaDuhovnostAko nema odgovora na tvoje molitve ... ovo su riječi za tebe!

Ako nema odgovora na tvoje molitve … ovo su riječi za tebe!

Ako nema odgovora na tvoje molitve … ovo su riječi za tebe! Nemoj se obeshrabriti zato što ne vidiš Boga na djelu.

Na prvim stranicama evanđelja po Luki nalazimo stariji par. Zaharija i Elizabeta godinama su se molili da im Bog podari dijete. Nisu mogli znati da će dijete za koje su molili igrati ključnu ulogu u pripremanju puta za Božjeg Sina. Nisu imali pojma da On čeka savršeno vrijeme da odgovori na njihovu molitvu. Zasigurno im nije bilo lako što nema odgovora na njihovu molitvu.

I ja to znam … i u ovoj priči nalazim istinu koja me ohrabruje.

Zaharija je bio obuzet strahom kada je ugledao anđela Gospodnjeg u hramu. Neke od nas možda obuzima strah da se naš život nikada neće promijeniti, da naša srca nikada neće zacijeliti ili da naše molitve nikada neće biti uslišane.

Ako nema odgovora na tvoje molitve … 

Riječi anđela upućene Zahariji su dobra vijest za nas. Možemo li zastati na trenutak i umetnuti vlastita imena u taj stih?

“Ne boj se, _____________ [vaše ime]; tvoja je molitva uslišana …!” (Luka 1, 13)

Možda ste se molili za dijete, poput Zaharije i Elizabete, ali Bog nije dao odgovor kojem ste se nadali. Možda se molite za dijete koje već imate, ali ne možete vidjeti kako Bog djeluje. Možda je vašem braku potrebno čudo ili je vašem slomljenom srcu potrebno iscjeljenje. Prijatelju, ne znam za što moliš, ali budi uvjeren da Bog čuje i cijeni svaku riječ koju mu uputiš.

Kada dođu teška vremena, Sotona nas tako lako želi odvratiti od onoga što je Bog činio i čini u našim životima. I usred svega toga, želi da se usredotočite na ono što možete vidjeti – svoje nevolje i strahove u ovom trenutku – više nego na ono što Bog čini u vaše ime kroz vašu borbu.

Ako želite imati nadu i mir “koji nadilazi svaki razum” (Filipljanima 4, 7), tada morate naučiti kako vjerovati onome što ne možete vidjeti više nego što vjerujete u ono što možete vidjeti. O čemu je zapravo riječ?

Vidjeti neviđeno

Pavao je često govorio o viđenju neviđenog. U pismu Crkvi u Efezu napisao je:

Bog Gospodina našega Isusa Krista, Otac Slave, dao vam Duha mudrosti i objave kojom ćete ga spoznati; prosvijetlio vam oči srca da upoznate koje li nade u pozivu njegovu, koje li bogate slave u baštini njegovoj među svetima i koje li prekomjerne veličine u moći njegovoj prema nama koji vjerujemo: ona je primjerena djelotvornosti sile i snage njegove … (Efežanima 1, 18-20)

Imate fizičke oči koje koristite da vidite svijet oko sebe, ali također imate duhovne oči, ili “oči srca”, koje vam daju svijest o duhovnim stvarima koje su nevidljive prirodnom oku. Te duhovne stvari su naša “slavna baština” o kojoj Pavao govori u Efežanima.

PROČITAJTE: Bog nije duh iz boce, niti automat za ispunjavanje želja

Nažalost, toliko smo naviknuli vjerovati samo onome što vidimo ispred sebe svojim prirodnim vidom. Ako ne vidimo da Bog nešto čini, tada pretpostavljamo da ne čini ništa. Ali istina je da On uvijek radi, i ako budemo vjerovali u to, tada ćemo vidjeti dokaze Njegovog rada u Njegovo vrijeme i na Njegov način.

A vjera je već neko imanje onoga čemu se nadamo, uvjerenost u zbiljnosti kojih ne vidimo. (Hebrejima 11, 1)

Bog uvijek čuje naše molitve. Možda još nemamo odgovore kojima se nadamo, ali Bog čuje i brine. Možemo vjerovati da On kontrolira i radi za naše dobro.

Nastavite moliti!

Pomolimo se: Gospodine, vjerujem! Pomozi mojoj nevjeri. Bez obzira što su moje molitve još neuslišane, pomozi da vjerujem da me voliš. Ojačaj moju vjeru. Daruj mi snage i strpljenja. Otvori moje uši da čujem i oči da vidim tihe, male odgovore koje možda propuštam. Pomozi mi da vidim više Tvoje slave, moći i ljubavi na djelu u današnjem danu. Amen!