Tko je Zaharija u Bibliji?

Zaharija, Elizabetin suprug i otac Ivana Krstitelja je prva osoba u Bibliji, koja je spomenuta u vezi priče o rođenju Mesije.

Postojalo je nekoliko zapaženih muškaraca u Bibliji pod imenom Zaharija. Jedan je bio starozavjetni prorok, koji je prorokovao u vremenu Hagaja i koji je napisao knjigu proroka Zaharije. (Ezra 5, 1; Zaharija 1, 1)

Tog proroka također je spomenuo Krist, kao proroka kojeg su ubili buntovni i neposlušni Židovi tog vremena. (Matej 23, 35) Drugi značajan Zaharija bio je svećenik, otac Ivana Krstitelja. (Luka 1, 5) O ovom Zahariji govorit ćemo u nastavku članka.

Zaharija u Evanđelju po Luki

Zaharija je u biti bila prva osoba, koja je spomenuta u vezi priče o rođenju Mesije. Evanđelje po Luki bilježi da su Zaharija i njegova žena Elizabeta bili pravedni ljudi, koji su štovali Boga i koji nisu imali djece. Uz to, prošli su vrijeme u kojem bi mogli začeti djecu. (Luka 1, 6-7)

Zaharija je, kao dio svoje svećeničke dužnosti u hramu, odabran za dužnost ulaska u Svetinju nad Svetinjama, kako bi zapalio tamjan ispred Gospodina. (8. stih) Dok je služio Bogu u hramu, ispred njega se ukazao anđeo Gabriel i rekao mu je da je njega i njegovu ženu odabrao Bog, kako bi kroz njih došao sin, koji će nagovijestiti dolazak Mesije. (17. stih) Oni će trebati posvetiti svoga sina kao Božjeg slugu i nazvat će ga Ivan.

VIDI OVO: Božićni stihovi: 7 najljepših biblijskih stihova za Božić

Zaharija isprva nije vjerovao anđelu

Iako su ovo bile lijepe vijesti, Zaharija isprva nije vjerovao anđelu. Prigovorio je i rekao da to nije moguće, jer su i on i njegova žena bili prestari. (Luka 1, 18) Zbog njegove nevjere, Gabriel mu je rekao da će biti nijem sve do rođenja djeteta. (20. stih) Od tog trenutka, Zaharija nije mogao govoriti. Nakon što je izašao iz hrama, komunicirao je pokretima ruku. Ljudi su se okupili izvan hrama, misleći da je Zaharija imao nekakvu viziju. (22. stih) Zaharija je otišao u svoj dom i dogodilo se kao što je anđeo rekao: Elizabeta je postala trudna. (24. stih)

Idući puta je Zaharija spomenut nakon rođenja njegovog sina. Prilikom obreda obrezivanja, obitelj Elizabete i prijatelji željeli su imenovati dijete prema Zahariji, no Elizabeta je inzistirala na tome da dijete dobije ime Ivan. (Luka 1, 59-60) Nakon što su se savjetovali sa Zaharijom, on je tražio ploču na koju bi pisao i ”svi su bili zapanjeni onime što je napisao. Napisao je: njegovo ime je Ivan”. (63. stih)

Istog trenutka, Zaharija je ponovno mogao govoriti i počeo je slaviti Boga. Luka 1, 67-79 bilježi proročke riječi koje je Zaharija izrekao, za koje postoji mogućnost da su izrečene u obliku pjesme. Njegove riječi ukazuju na promjenu srca i na vjeru, koja je rasla u njemu tijekom devet mjeseci nijemosti.

VIDI OVO: 4 razlike između Starog i Novog zavjeta

Zaharija je želio sina, no Bog mu je dao i proroka

Od Zaharije učimo da, kada vjerno slijedimo Boga i kada se nastavljamo moliti Bogu, On nas čuje i odgovara nam, u skladu s voljom koju ima za naše živote. (Luka 1, 13; 18, 1; 1. Ivanova 5, 14-15) Za Boga ništa nije preteško. Njegov plan može izgledati radikalno drugačije od onoga što mi mislimo da želimo, no Božji načini su uvijek najbolji. Zaharija je možda mislio da samo želi sina: Bog mu je dao proroka, čije će ime biti zauvijek povezano s pričom o Mesiji.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivan H.

NAJNOVIJE!