Ako želimo pripadati Bogu, OVO moramo željeti ubiti u našem životu

I svako će tijelo spoznati da sam ja, Jahve, isukao mač svoj iz korica i da ga više neću u njih vratiti! Ezekiel 21,10

Zastrašujuća riječ!

No čovjek se tek pravo zgrozi kada shvati kako ovdje svoje mišljenje o Bogu ne iznosi neki fanatični prorok. Ne! Ovdje govori sam Bog: “Ja, Jahve!”

Ove riječi svjedoče o Božjoj neumoljivosti. Da, on je neumoljiv neprijatelj tjelesne nastrojenosti. Pod pojmom “tjelesan” Biblija označava čovjekov prirodni, neukroćeni karakter.

Ovaj “tjelesni čovjek” može se pojaviti u raznim oblicima: u teškom robovanju grijesima, u neobuzdanom prepuštanju nagonima, ali i u kultiviranoj samopravednosti i prikrivenoj oholosti. On se pojavljuje u svakodnevnom nastupu kada se svoje “ja” stavlja u središte svega te svojoj ćudljivosti daje na volju. On se pojavljuje u hladnoj ravnodušnosti baš kao i u dobrotvornosti koja traži samo svoju čast i slavu. Sve to može biti i vrlo kršćanski okićeno i ukrašeno.

PROČITAJTE: Kako nadvladati tijelo i grešne želje?

Kakvi god bili, po svojoj naravi mi smo “tjelesno nastrojeni”. Poslanica Rimljanima kaže: “Jer težnja je tijela protivna Bogu… Oni pak koji su u tijelu, ne mogu se Bogu svidjeti.”

Bog je neumoljiv neprijatelj naravnog bića. On ga želi ubiti, kaže nam naš tekst.

Ako želimo pripadati Bogu, i mi ga moramo željeti ubiti. Želimo li mi to?

Biblija nam pokazuje put i način: Čovjek se s Kristom predaje na križ. Čovjek samoga sebe predaje na smrt s njime, prepuštajući se Duhu Svetom da ga vodi u nov život. “Težnja Duha [je] život i mir.”

Autor: Wilhelm Busch