Ako želiš ustanoviti je li neko zadovoljstvo ispravno, slijedi ovo pravilo

Ako želiš ustanoviti je li neko zadovoljstvo ispravno, slijedi ovo pravilo: što god oslabljuje tvoj razum, otupljuje tvoju savjest, zatamnjuje tvoju svijest o Bogu ili guši ljubav za duhovne stvari, što god povećava autoritet tvoga tijela nad umom, to je grijeh. (Susanna Wesley)

“Dakle, bilo da jedete, bilo da pijete, bilo da što drugo činite – sve činite na slavu Božju.” (1. Korinćanima 10,31)

Jedan od najvećih testova kršćanskog ponašanja je pitanje proslavlja li se Bog kroz njega. Prečesto testiramo svoje ponašanje postavljajući sljedeće pitanje: “Ima li u ovome nečeg lošeg?” Ali to nije pravo pitanje. Trebali bismo se pitati: “Može li se u ovome Bog proslaviti?”

Prije nego započnemo s nekom aktivnošću, pognimo glave i zamolimo Gospodina da se proslavi u onome što ćemo činiti. Ako se Bogu time ne može odati čast, trebali bismo se suzdržati od te aktivnosti.

Ostale se religije mogu zadovoljiti s ponašanjem u kojem nema lošega ili štetnoga. Kršćanstvo nadilazi ono čisto negativno i pruža se prema izrazito pozitivnom. Stoga, kako je Keith L. Brooks rekao: “Ako hoćeš biti dobar kršćanin, prestani tražiti ono loše u stvarima i počni tražiti dobro. Ako hoćeš živjeti sretnim životom, pridruži se osobama koje traže ‘dobro’, a ne ‘loše’.”

Stvari mogu same po sebi biti bezazlene, a ipak predstavljati teret u kršćanskoj utrci. Propisi ne zabranjuju sudioniku u olimpijskoj utrci na 1500 metara da sa sobom tegli vreću krumpira. Može nositi krumpir, ali neće pobijediti u utrci. Tako je i s kršćaninom. Stvari mogu biti bezazlene, a ipak predstavljati smetnju.

Ima li nečeg lošeg u tome?

Kad obično pitamo: “Ima li nešto loše u tome?”, naše pitanje otkriva prikrivenu sumnju. Ovakvo pitanje ne postavljamo kada se radi o aktivnostima koje su već na prvi pogled ispravne – kao molitva, proučavanje Biblije, štovanje, svjedočenje i naš svakodnevni posao.

Uzgred, svaki častan posao može se vršiti na slavu Bogu. Zato neke kućanice imaju sljedeći moto nad kuhinjskim sudoperom: “Služba Božja ovdje triput dnevno.”

Kad god smo nesigurni, možemo slijediti savjet majke Johna Wesleyja: “Ako želiš ustanoviti je li neko zadovoljstvo ispravno, slijedi ovo pravilo: što god oslabljuje tvoj razum, otupljuje tvoju savjesti, zatamnjuje tvoju svijest o Bogu ili guši ljubav za duhovne stvari, što god povećava autoritet tvoga tijela nad umom, to je grijeh.”

Autor: William MacDonald; Izvor: Biblija365.com

NAJNOVIJE!