Ako želite biti poput Isusa, onda oprostite

Alexander Pope napisao je u 18. stoljeću: „Pogriješiti je ljudski; oprostiti božanski.“ Ako želite biti poput Isusa, onda oprostite.

Biblija nam kaže da bismo trebali “opraštati greške jedni drugih i opraštati svima koji nas vrijeđaju. Zapamti, Gospodin ti je oprostio, tako da ti moraš oprostiti drugima.“ (Kološanima 3, 13)

Isus nam je ovo demonstrirao na izvrstan način, kada je visio na križu Kalvarije. Izranjavan rimskim bičem, na glavu su Mu stavili krunu od trnja, a ruke i noge su mu probili čavlima. Ali prve riječi koje je izgovorio s križa bile su ove: „Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine.“ (Luka 23, 34) Te su riječi imale toliko snažan učinak da je jedan od razbojnika, koji je bio razapet pored Njega, ondje na križu povjerovao u Isusa.

VIDI OVO: 12 savjeta kako oprostiti nekome tko te u prošlosti povrijedio

Matejevo evanđelje govori nam da su se u početku obojica razbojnika pridružili svjetini. Neki od onih u podnožju križa toga dana govorili su: „Pa, ako si Sin Božji, siđi s križa i spasi se!“ (Matej 27, 40) Ali kad je Isus zamolio Oca da im oprosti, jedan od tih razbojnika je došao k sebi i rekao: „Isuse, sjeti me se kad dođeš u svoje Kraljevstvo.“ (Luka 23, 42) „A on će mu: “Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju!“ (Luka 23, 43) 

Mladi Stjepan, prvi mučenik rane crkve, oponašao je primjer svoga Gospodina. Dok su ga bijesni židovski vođe kamenovali zbog hrabrog naviještanja evanđelja, Stjepan je zavapio: „Gospodine, ne uzmi im ovo kao grijeh!“ (Djela 7, 60) 

I to nevjerojatno svjedočanstvo u konačnici je pomoglo u obraćenju zloglasnog Savla iz Tarza, kasnije poznatog kao apostol Pavao.

Najsličniji smo Bogu kada oprostimo.

Autor: Greg Laurie; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Harvest.org