Alergija ili prehlada: U čemu je razlika?

Alergija i prehlada izgledaju slično, no u pitanju su dva različita zdravstvena stanja. U ovom članku otkrivamo kako prepoznati razliku između alergije i prehlade.

Ako vam je nos začepljen, curi vam iz nosa, kišete ili vas muči kašalj, prva vam pomisao može biti prehlada. Međutim, to su i znakovi alergije.

Učeći razlike između alergija i prehlade, možete pronaći pravi način za olakšanje – i to brzo.

Što je prehlada?

Prehladu uzrokuje virus. Mnogo različitih vrsta virusa odgovorno je za prehladu. Iako se simptomi i težina mogu razlikovati, prehlada uglavnom dijeli iste osnovne karakteristike, piše Healthline.

Ovo su karakteristike prehlade:

 1. Prehlada se prenosi kapljicama virusa koji bolesna osoba širi kad kašlje ili kihne.
 2. Uz kašalj i kihanje, simptomi prehlade mogu uključivati ​​upalu grla i curenje iz nosa.
 3. Jake prehlade također mogu uzrokovati glavobolju, groznicu i bolove u tijelu.
 4. Oporavak od prehlade obično je brz. Prosječno trajanje prehlade je 7 do 10 dana.

Ako simptomi traju duže od tjedan ili dva, virus je možda pridonio ozbiljnijoj infekciji, poput upale sinusa, upale pluća ili bronhitisa.

Osobe s alergijama mogu biti sklonije prehladi.

Unatoč predrasudama da je karakteristično za hladno vrijeme, prehladiti se možete u bilo koje doba godine, čak i ljeti. Pouzdan izvor iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti procjenjuje da se prosječna zdrava odrasla osoba prehladi dva ili tri puta godišnje.

Mala djeca mogu češće dobiti prehladu zbog manje razvijenog imunološkog sustava.

Alergija i prehlada - simptomi

Što su alergije?

Alergije se javljaju kada vaš imunološki sustav ima negativnu reakciju na određene tvari. Kada ste izloženi okidaču alergije, poznatom kao alergen, vaš imunološki sustav oslobađa kemikaliju zvanu histamin. Ovo oslobađanje histamina uzrokuje simptome alergije.

Alergije i prehlade dijele neke uobičajene simptome, kao što su: kihanje, kašalj, grlobolja, curenje iz nosa, začepljenost nosa i suzne oči.

Alergije također mogu uzrokovati osip i svrbež u očima. Obična prehlada obično je ne uzrokuje.

Sezonski alergeni poput peludi drveća, trave i korova uobičajeni su pokretači, ali možda ćete biti alergični na određene tvari tijekom cijele godine.

Ostali uzroci alergija mogu biti: grinje, životinjska dlaka ili slina, poput mačke ili psa, kalup, hrana poput kikirikija, orašastih plodova, mlijeka i jaja.

Prehlada ili alergija: razlika?

Budući da prehlada i alergija imaju slične simptome, možda će biti teško razlikovati ta dva stanja. Jedan od načina da prepoznate zašto se osjećate loše jest obratiti pažnju na simptome koje oni ne dijele.

Vjerojatnije je da će prehlada uzrokovati: umor, bol, grlobolju, groznicu.

Vjerojatnije je da će alergije uzrokovati: svrbež u očima, poteškoće u disanju, osip na koži, poput ekcema ili košnice.

Alergija kod djece

Još jedan prepoznatljiv znak alergije – posebno kod djece – naziva se “alergijski pozdrav“. Djecu s alergijama svrbi nos, a oni ga često trljaju pokretima ruku prema gore koji izgledaju poput pozdrava.

U koje doba godine se alergije pojavljuju?

Godišnja doba mogu biti uzrok vaših simptoma. Vjerojatnije je da ćete se prehladiti tijekom jesenskih i zimskih mjeseci, iako je prehlada moguća i u proljeće i ljeto.

Alergije mogu napadati u bilo koje doba godine, ali alergije na pelud najčešće su tijekom proljetnih mjeseci. Alergije na travu najčešće su u kasno proljeće do ljeta, dok se alergije na ambroziju javljaju krajem ljeta i jeseni.

Trajanje simptoma

Drugi način da utvrdite imate li alergiju ili prehladu je trajanje simptoma. Prehlada se popravlja za otprilike tjedan dana. Alergije neće nestati ako ne liječite ili uklonite okidač. Sezonski alergeni obično uzrokuju simptome dva ili tri tjedna.

Dijagnosticiranje prehlade i alergije

Ne morate posjetiti liječnika zbog prehlade, ali ako zakažete pregled, vaši će simptomi vjerojatno biti dovoljni da potvrde dijagnozu.

Ako vaš liječnik misli da imate bakterijsku infekciju kao što je streptokokna upala grla ili upala pluća, možda će vam trebati drugi testovi kao što su pregled grla ili rendgen prsnog koša.

U slučaju alergija, možda ćete trebati posjetiti liječnika primarne zdravstvene zaštite, liječnika za uho-grlo-nos ili alergologa. Liječnik će vas prvo pitati o vašim simptomima. Teške ili po život opasne alergijske reakcije često zahtijevaju njegu stručnjaka za alergije.

VIDI OVO: Gripa ili prehlada – kako uočiti razliku?

Za dijagnozu alergija mogu se koristiti razni testovi. Kožni test može se koristiti za utvrđivanje uzroka alergije. Ponekad liječnici primarne zdravstvene zaštite ili stručnjaci za alergije također mogu koristiti krvne testove za dijagnozu alergija, ovisno o vašoj dobi i drugim zdravstvenim stanjima.

Prehlada prirodno liječenje
Foto: Unsplash

Prehlada – liječenje

Vaše će se tijelo na kraju riješiti virusa prehlade. Budući da antibiotici samo ubijaju bakterije, oni neće djelovati na viruse koji uzrokuju prehladu. Međutim, postoje lijekovi koji mogu ublažiti simptome prehlade.

Lijekovi protiv prehlade uključuju:

 1. Sirupi za kašalj i lijekovi koji se prodaju bez recepta
 2. Dekongestivne kapi i sprejevi za nos
 3. Lijekovi protiv bolova, kao što su ibuprofen ili acetaminofen.

Sirupi za kašalj i lijekovi ne preporučuju se djeci mlađoj od 4 godine, dok se sprejevi za nos ne preporučuju djeci mlađoj od 6 godina.

Prije uzimanja bilo kojeg lijeka pitajte svog liječnika, bez obzira jesu li na recept, imate li zdravstvenih problema ili ste trudni.

Ne koristite lijekove protiv prehlade dulje vrijeme budući da njihova dulja primjena može izazvati nuspojave.

Prirodno liječenje prehlade

Prehlada se može liječiti prirodnim lijekovima. Također možete isprobati kućne tretmane za ublažavanje prehlade, kao što su:

 • Pijenje više tekućine poput vode, sokova i biljnog čaja
 • Izbjegavanje kofeina
 • Slani sprejevi za nos
 • Ispiranje nosa
 • Grgljanje slane vode
 • Ovlaživači zraka

Alergija – liječenje

Vrlo učinkovit način prevencije simptoma alergije je izbjegavanje uzroka. Ako ne možete izbjeći uzrok, možete uzeti lijekove za ublažavanje simptoma.

Antihistaminici

Antihistaminici djeluju blokirajući oslobađanje histamina. Imajte na umu da neki stariji antihistaminici mogu uzrokovati pospanost, razmislite o uzimanju ovih lijekova noću.

Dekongestivi

Dekongestivi djeluju smanjenjem otečenih nosnih membrana radi ublažavanja zagušenja sinusa.

Alergijske injekcije

Alergijske injekcije postupno vas izlažu malim količinama alergena. Ova izloženost pomaže u desenzibilizaciji vašeg tijela na tu tvar. To može biti vrlo učinkovito dugoročno rješenje za uklanjanje alergija.

VIDI OVO: Što uzrokuje alergije tijekom cijele godine?

Ostali lijekovi za alergije

Kao i kod simptoma prehlade, slani sprejevi i hidratantne kreme mogu pomoći u ublažavanju određenih simptoma alergije.

Alergija i prehlada liječenje

Koliko dugo traju alergije i prehlade?

Iako su neki simptomi alergija i prehlade slični, to su dva vrlo različita zdravstvena stanja. Znanje koje imate može vam pomoći da dobijete pravi tretman, tako da ćete biti na putu da se brzo osjećate bolje.

Ako se simptomi ne poboljšaju tijekom liječenja ili ako imate osip ili vrućicu, obratite se svom liječniku kako biste isključili ozbiljno zdravstveno stanje.

I prehlada i alergija mogu uzrokovati nakupljanje virusa i bakterija u sinusima i donjim dišnim putovima, što može dovesti do ozbiljnijih infekcija. Ako simptomi traju dulje od 10 dana ili se pogoršaju, obratite se svom liječniku.