Amajlije i predmeti koji ‘donose sreću’: Evo čemu se izlažete ako ih nosite

Amajlije nisu bezazlene! Što Bog kaže za ljude koji se služe amajlijama i predmetima za koje neki misle da ‘donose sreću”?

U Bibliji piše: Da, ti si svoj odbacio narod, dom Jakovljev, jer je pun vračeva s istoka i gatara kao Filistejci, bratime se s tuđincima. (Izaija 2,6 JB) U onaj će dan Gospod strgnuti sve čime se ona ponosi: ukosnice i mjesečiće, naušnice, narukvice i koprene,poveze, lančiće, pojaseve, bočice s miomirisima i privjese. (Izaija 3,18-20 JB)

Amajlije su magični predmeti koji donose sreću

Amajlije (privjesci) su bile uobičajene u drevnim kulturama biblijskih zemalja, posebno među poganima. Amajlije su magični predmeti koji donose sreću. Ljudi su ih nosili da se obrane od negativnih energija, zla i povreda, a i da im donesu sreću.

Amajlije obično imaju oblik kristala, keltskih križeva i drugih mističnih nakita nošenih kao ogrlice ili narukvice ili pričvršćenih kao privjesak na retrovizoru u automobilu. Smatra se da imaju tajanstvene moći, koje navodno štite i donose uspjeh i napredak. Često se smatraju sredstvom koje prenosi ozdravljujuće energije i pozitivne vibracije, navodno pružajući osjećaj mira i spokojstva.

VIDI OVO: 8 ključnih podsjetnika da sreća nema veze s novcem

Bog je oštro upozorio na amajlije 

U vrijeme otpada i idolopoklonstva, Izraelci su oponašali neznabožačka praznovjerja, uključujući nošenje magičnih amajlija. Bog je oštro upozorio lažne izraelske proročice koje su nosile amajlije. U Bibliji piše: Ovako govori Jahve Gospod: ‘Jao onima koje vezu poveze za svačije ruke i koje prave prijevjese za glave svake veličine da ulove duše! Mislite li uloviti sve duše mojega naroda a svoje duše sačuvati žive? … Evo me protiv vaših poveza kojima lovite duše kao ptice! Rastrgat ću sve to na vašim rukama i oslobodit ću duše koje time hvatate kao ptice! Poderat ću vaše prijevjese i oslobodit ću svoj narod da ne bude više plijen vaših ruku. (Ezekiel 13,18.20.21 JB)

Neznabožački narodi su imali i veće talismane koje su zuvali terafimi, poznati kao ”kućni bogovi”. Ove minijaturne kipove držali su kod kuće ili bi ih ponijeli na put. Bog se protivio njima. U Bibliji piše: Osim toga, sve bajače i sve vračare, sve kućne bogove i idole i sve sramote koje se mogu vidjeti u zemlji judejskoj i Jeruzalemu – sve je to Jošija uklonio da izvrši riječi Zakona, zapisane u knjizi koju je našao Hilkija, svećenik Doma Jahvina. (2. Kraljevima 23,24 JB)

VIDI OVO: Čime možete otvoriti vrata demonima da uđu u vaš život?

Kad god se u Svetom pismu spomenuti idoli i druge magične amajlije, Bog se uvijek suproti njima. U Bibliji piše: Mrzim na one, koji poštuju ništave idole, a darujem uzdanje svoje Gospodu. (Psalam 31,6 ŠA)

NAJNOVIJE!