Anđeli: 15 najvažnijih stvari koje trebate znati o njima

Anđeli su službujući duhovi koje je Bog stvorio prije ljudi. U ovom članku donosimo sve najvažnije stvari o anđelima!

Čini se da znamo vrlo malo o postojanju i djelovanju anđela. Za većinu od nas anđeli su više dekoracija nego stvarnost. Pojavljuju se na grobnicama, zidovima, nakitu, renesansnoj umjetnosti, certifikatima, božićnim čestitkama i čestitkama za Valentinovo.

Anđeli su većinom debeli i goli, i imaju male lukove i strijele i krila na leđima. Te su karikature iznimno loše.

No, Biblija nam govori da anđeli imaju vrlo posebno poslanje na nebu i na zemlji. Anđeli imaju mnogo posla, pogotovo za one koji imaju oči da vide. Vjerujem da se većina njihovog posla odvija u pozadini gdje ih toliko ni ne primjećujemo.

No, ono što znamo je što Biblija govori o anđelima:

1) Anđeli su stvoreni prije bilo čega drugog u svemiru

Svi su anđeli stvoreni odjednom, a njihov je broj neizmjeran. Otkrivenja (5,11) bilježe broj anđela: „I vidjeh, i začuh glas anđela mnogih uokolo prijestolja, i bića i starješina. Bijaše ih namirijade mirijada i tisuće tisuća“. Biblija kaže da su anđeli gledali Boga kako radi i vikali od radosti zbog njegove kreacije (Job 38,4-7).

U slučaju da ste se zapitali, oni se ne mogu razmnožavati (Matej 22,30). Broj anđela je uvijek bio jednak.

2) Riječ anđeo znači „glasnik“

Na primjer, u poslanici Hebrejima stoji da su dva anđela bili glasnici koji su dostavili 10 Božjih zapovijedi Mojsiju.

„Zato treba da mi svesrdnije prianjamo uz ono što čusmo da ne bismo promašili. Jer ako je riječ po anđelima izrečena bila čvrsta te je svaki prijestup i neposluh primio pravednu plaću, kako li ćemo mi umaći ako zanemarimo toliko spasenje? Spasenje koje je počeo propovijedati Gospodin, koje su nam potvrdili slušatelji“ (Hebrejima 2,1-3).

„Čemu onda Zakon? Dometnut je poradi prekršaja dok ne dođe potomstvo komu je namijenjeno obećanje; sastavljen je po anđelima preko posrednika“ (Galaćanima 3,19).

3) Neki su se anđeli pobunili protiv Boga

Lucifer, koji je bio zadužen za čuvanje prijestolja Božjeg i prinošenje hvale i slave Bogu, i koji je navodno bio jednak anđelu Mihaelu, odlučio se pobuniti (Izaija 14).

Velik se broj anđela pobunio s njim. Pali anđeli (demoni) žive na jednom od dva mjesta: 1) Na zemlji, gdje napadaju i obeshrabruju ljude; 2) U Tartaru, zatvorskoj ćeliji u najdubljem paklu gdje čekaju da budu oslobođeni za vrijeme kraja svijeta.

4) Anđeli su stvoreni da slave Boga oko Njegovog trona.

Otkrivenje (5,11-12) govori: „I vidjeh, i začuh glas anđela mnogih uokolo prijestolja, i bića i starješina. Bijaše ih namirijade mirijada i tisuće tisuća. Klicahu iza glasa: »Dostojan je zaklani Jaganjac primiti moć, i bogatstvo, i mudrost, i snagu, i čast, i slavu, i blagoslov!“.

5) Anđeli su zaduženi za vođenje nacija

Iz Daniela (10) saznajemo da su anđeli zaduženi za vođenje vođa naših država. Svaka zemlja i nacija također ima demona koji nastoji tu naciju uništiti (Ezekiel).

„Tada će on: »Znaš li zašto sam došao k tebi? Sad ću se vratiti da se borim protiv kneza Perzije; a čim svršim, doći će knez Grčke. Ali ću ti prije otkriti što je zapisano u Knjizi istine. Nema nikoga tko bi se sa mnom protiv njih borio, osim Mihaela, kneza vašega“ (Daniel 10,20-21).

VIDI OVO: Anđeli čuvari: Postoje li i što Biblija kaže o njima?

6) Anđeli su moćni – oni će se boriti do kraja vremena.

Samo je jedan anđeo bio dovoljan da izbriše 185 000 Asiraca u samo jednoj noći (2. Kraljevima 19).

Također trebamo znati da se anđeli bore protiv sotone do pobjede koja će se dogoditi na kraju vremena. U Otkrivenju (12,7-9) piše: „I nasta rat na nebu: Mihael i njegovi anđeli zarate se sa Zmajem. Zmaj uđe u rat i anđeli njegovi, ali ne nadvlada. I ne bijaše im više mjesta na nebu. Zbačen je Zmaj veliki, Stara zmija – imenom Đavao, Sotona, zavodnik svega svijeta. Bačen je na zemlju, a s njime su bačeni i anđeli njegovi“.

Što anđeli rade
Foto: Unsplash

7) Svakoj je crkvi dodijeljen anđeo koji ju nadgleda i štiti.

Otkrivenje (1,20): „Glede tajne onih sedam zvijezda koje vidje u mojoj desnici i sedam zlatnih svijećnjaka: sedam zvijezda anđeli su sedam crkava, sedam svijećnjaka sedam je crkava“.

8) Anđeli će razdvojiti žito od kukolja za vrijeme posljednjeg suda.

Oni će biti zaduženi za odvajanje spašenih od izgubljenih: „Njiva je svijet. Dobro sjeme sinovi su Kraljevstva, a kukolj sinovi Zloga. Neprijatelj koji ga posija jest đavao. Žetva je svršetak svijeta, a žeteoci anđeli. Kao što se kukolj sabire i ognjem sažiže, tako će biti na svršetku svijeta. Sin će Čovječji poslati svoje anđele da pokupe iz njegova kraljevstva sve zavodnike i bezakonike i bace ih u peć ognjenu, gdje će biti plač i škrgut zubi“ (Matej 13,38-42).

9) Anđeli pomažu onima koji vjeruju u Krista.

Jakovov sam o ljestvama kojim se anđeli kreću između zemlje i neba predivna je slika o njihovoj neprestanoj brizi za nas (Postanak 28,12).

10) Anđeli se brinu za fizičke potrebe vjernika.

Možete pročitati o slučaju Ilije ispod smreke (1. Kraljevima 19,5-7).

„Zatim leže i zaspa. Ali gle, anđeo ga taknu i reče mu: »Ustani i jedi.« On pogleda, kad gle – kraj njegova uzglavlja na kamenu pečen kruh i vrč vode. Jeo je i pio, pa opet legao. Ali se anđeo Jahvin javi i drugi put, dotače ga i reče: »Ustani i jedi, jer je pred tobom dalek put!«“.

Osobna priča:

Prije nekoliko godina, nakon bogoslužja u četvrtak navečer, jedna mi je žena govorila o anđeoskoj zaštiti. Dok se vozila osamljenom cestom sa svojom djecom, motor njezina auta se zapalio. Stala je i pokušala otvoriti haubu. No bila je prevruća. Odjednom se pojavio još jedan auto iza nje. Mislila je da je to čudno jer nije vidjela niti jedan auto na cesti kojom su se vozili.

Osoba u tom autu obukla je par velikih rukavica, otvorila haubu i ugasila vatru. Okrenula se da mu zahvalu, ali on više nije bio tamo. Auto i taj čovjek potpuno su nestali.

11) Anđeli štite vjernike od opasnosti.

Ovo je vidljivo u slučaju kada su anđeli čuvali tri Hebreja u peći (Danijel 3), ili kada su čuvali Danijela u jazbini lavova (Danijel 6).

Osobna priča:

Jednom kada je Brianna, naša najstarija kćer, učila puzati, Julie me je čula kako vičem iz kupaonice: „Julie, brzo dođi“. U isto sam to vrijeme ja čula Julie kako viče iz kupaonice: „Roger, brzo dođi“. Oboje smo potrčali i vidjele da je Brianna zamalo upala u duboku kadu punu vode. Uhvatili smo je prije nego je pala. Julie je rekla: „Dobro je da si me viknuo da dođem ovdje“.

„Nisam te zvao“, rekla sam „Ti si zvala mene“.

„Ja te nisam zvala“, odgovorila je ona.

Posjetio nas je Briannin anđeo čuvar.

Slična iskustva oživljavaju riječi Psalma (37,7): „Smiri se pred Jahvom i njemu se nadaj, ne žesti se na onog koji ima sreće, na čovjeka koji spletke kuje“.

Kako izgledaju anđeli
Foto: Unsplash

12) Anđeli ponekad otkrivaju Božje planove.

Primjeri se mogu naći u Danijelu (9,21-23), u Djelima (10,3-6) te čak i u rođenju Isusa (Luka 2).

VIDI OVO: Arkanđeli: Tko su oni i koja je njihova uloga?

13) Anđeli nam pomažu u trenutku smrti.

Luka 17,22: „Zatim reče učenicima: »Doći će dani kad ćete zaželjeti vidjeti i jedan dan Sina Čovječjega, ali ga nećete vidjeti“.

Mnogi se od nas naježe kada pomisle da će u budućnosti, za neke od nas u bliskoj budućnosti, Anđeo Smrti doći iz Raja na Zemlju. Ako smo kršćani, ne trebamo ga se bojati. On će biti naš štap i naša palica koja će nas ponijeti kroz Dolinu Smrti.

14) Nisu svi anđeli dobri.

Poslanica Galaćanima (1,8-11): „Ali kad bismo vam mi, ili kad bi vam anđeo s neba navješćivao neko evanđelje mimo onoga koje vam mi navijestismo, neka je proklet! Što smo već rekli, to sad i ponavljam: navješćuje li vam tko neko evanđelje mimo onoga koje primiste, neka je proklet. Doista, nastojim li ovo pridobiti ljude ili Boga? Ili idem li za tim da ljudima ugodim? Kad bih sveudilj nastojao ljudima ugađati, ne bih bio Kristov sluga“.

15) Jeste li se ikada upitali o anđelima čuvarima?

Matej (18,10): „Pazite da ne prezrete ni jednoga od ovih najmanjih jer, kažem vam, anđeli njihovi na nebu uvijek gledaju lice Oca mojega, koji je na nebesima“.

Često molim za moga anđela čuvara. Molim da bude snažan za mene u svim duhovnim bitkama u kojima se borim. Kada molim za nekoga tko će poći na operaciju, nikada se ne zaboravim moliti i za njihova anđela čuvara koji im je dodijeljen pri rođenju, da pomogne voditi ruku kirurga za uspješnu operaciju. Želim da on i ja budemo dobri prijatelji. Jedva čekam da se upoznamo u nebu.

Nadam se da je ovaj kratak članak pomoć pri razumijevanju anđela i njihovog poslanja.

Autor: Dr. Roger Barrier; Prijevod: Ida U.; Izvor: Ibelieve.com

NAJNOVIJE!