Koliko su godina imali Isusovi apostoli?

Koliko su godina imali Isusovi apostoli? Biblija ne odaje točnu dob bilo kojeg od originalnih 12 apostola. No, mogu se izvesti neki zaključci u vezi njihovih godina. 

Učenici (apostoli) su bili vjerojatno mlađi od 30 godina

Prvo, Pismo govori da je Isus imao 30 godina kada je započeo svoje javno djelovanje (Luka 3,23). U židovskoj kulturi, učenici (apostoli) su bili mlađi od svog učitelja. Zbog toga je logično da bi učenici bili mlađi od 30 godina. Isus ih je ujedno nazivao svojom „malom djecom“ što može naznačiti da su bili nekoliko godina mlađi od Njega. 

Drugo, mnogi apostoli bili su ribari. Jakov i Ivan su ostavili svog oca u čamcu kako bi slijedili Isusa (Matej 4,21-22). To znači da su bili dovoljno stari kako bi radili puno radno vrijeme. Najvjerojatnije su već bili tinejdžeri budući da su mogli napustiti dom kako bi slijedili rabina (učitelja). 

Treće, Petar je već bio oženjen kada je počeo slijediti Isusa. Njegova bolesna punica spominje se u Mateju 8,14. To znači da je Petar bio dovoljno star da bude oženjen; tj. da je bio najmanje u srednjim tinejdžerskim godinama. 

Četvrto, kasniji životi mnogih apostola pomažu pri otkrivanju njihove moguće dobi. Ivan je živio najduže, preminuo je u zadnjem desetljeću prvog stoljeća prema crkvenoj povijesti. To je bilo 60 godina nakon što je slijedio Isusa.

Čak i da je Ivan bio u 90-ima kada je preminuo, ne bi mogao imati više od 30 godina kada je slijedio Isusa. Budući da je Ivan bio dovoljno star da se brine za Isusovu majku (Ivan 19,26-27), vjerojatno je imao najmanje 20 godina u vrijeme raspeća. 

Petar je imao oko 20 ili 30 godina kada je slijedio Isusa

Petar je o sebi govorio kao o starcu kada je bio u 60-ima, oko 30 godina nakon što je počeo slijediti Isusa. To može značiti da je Petar imao oko 20 ili 30 godina kada je slijedio Isusa.

Matejevo evanđelje napisano je 30-40 godina nakon Isusova uskrsnuća, što znači da je Matej imao oko 20 godina kada je slijedio Isusa na zemlji. 

U židovskoj je kulturi bio običaj da dijete započne svoje religijsko obrazovanje kada napuni 5 godina i da ga završi s 12 ili 13 godina. Ako je dječak bio inteligentan i htio nastaviti svoje obrazovanje, onda bi tražio učitelja koji bi ga podučavao i kojega bi slijedio dok ne napuni 30 godina. Tada bi mogao potražiti svoje učenike.

Neki apostoli su se Isusu pridružili kada su imali 13 godina

Dječak bi tako pod rabinom (učiteljem) počeo učiti s 13-15 godina. Zbog toga je moguće zaključiti da su se neki apostoli Isusu pridružili kada su imali 13 godina te bi još bili tinejdžeri u vrijeme Njegove smrti, uskrsnuća i uzašašća. 

Iako Biblija ne otkriva točnu dob Isusovih apostola, vrlo je vjerojatno da su imali od 13 do 30 godina u vrijeme kada su slijedili Isusa. Zbog toga je varijacija u njihovim godinama raznolika, s tim da je Ivan vjerojatno bio najmlađi, a Petar jedan od najstarijih budući da je već bio oženjen. 

Izvor: Gotquestions.org

PROČITAJTE JOŠ: