Koji su apostoli umrli mučeničkom smrću?

Kako su apostoli umrli? Kakva je bila smrt svakog od njih? Jesu li svi apostoli umrli mučeničkom smrću?

Gotovo svaki od apostola ubijeni su mučeničkom smrću, i ne vjerujem da je ikakva slučajnost da su skoro svi apostoli umrli sa sličnim ozljedama koje je Isus doživio na križu, ali naravno ne u punoj mjeri.

Apostol Petar

Biblija nigdje ne govori o tome kako je umro apostol Petar, ali znamo kako je umro iz crkvene i svjetovne povijesti, a crkvena predaja bilježi da se Petar osjećao nedostojnim umrijeti poput Krista, stoga je bio razapet naopačke. Je li bio razapet naopačke nije toliko važno koliko činjenica da je umro mučeničkom smrću, i to na isti način kao i Isus; na križu. Isto kao i u slučaju većine koji su razapeti, Petar je sigurno umirao satima, a još naopačke na križu muka je koju ne možemo ni zamisliti.

Petrova poniznost, čak i na samom kraju njegovog života, jest nevjerojatna u tome što se i dalje osjećao nedostojnim, barem u tome da umre na isti način kao i Isus. Ovo se čini kao ispunjenje Isusovog proročanstva u kojem je rekao Petru:

„Zaista, zaista, kažem ti, kad si bio mlađi, sâm si se opasivao i hodio kamo si htio. A kad ostariš, raširit ćeš ruke svoje i drugi će te opasivati i voditi kamo ne želiš. A to reče naznačujući kakvom će smrću proslaviti Boga. I to rekavši, kaže mu: ‘Slijedi me’“ (Ivan 21,18-19).

Apostol Andrija

Apostol Andrija, Petrov brat bio je poput većine apostola i postao je misionar u raznim dijelovima svijeta. Andrija je pronio evanđelje po današnjoj Turskoj, a kasnije su ga u Grčkoj bičevali i potom razapeli na križ u obliku slova X. Da bi stvar bila još gora, bio je privezan za križ, ali čak i dok je umirao, propovijedao je evanđelje, te time bio vjeran zapovijedi Velikog poslanja (Mt 28,19-20; Djela 1,8), sve do njegovog posljednjeg udaha, a poput svog Gospodara bio je bičevan, a zatim razapet.

Apostol Pavao

Druga Timoteju posljednja je poslanica apostola Pavla na zemlji i može se reći da je znao svoj kraj i bio blizu smrti kada je napisao: „Jer ja se već prinosim kao ljevanica i vrijeme je mojega odlaska prispjelo. Boj sam dobar bio, trku završio, vjeru sačuvao. Nadalje, pripravljen mi je vijenac pravednosti koji će mi u onaj dan predati Go­spodin, pravedan sudac. I ne samo meni nego i svima koji ljube njegov pojavak“ (2 Tim 4,6-8). Pavlu je navodno odrubljena glava, no bez obzira, Pavao je s blagošću napisao: „Za prve moje obrane nitko ne bijaše uza me, nego me svi ostaviše. Ne uračunalo im se! Ali Gospodin je stao uza me i snagu mi dao, da se po meni propovijedanje potpuno izvrši te da čuju svi narodi. I bijah izbavljen iz lavljih ralja. I izbavit će me Gospodin od svakoga zla djela i spasiti za svoje nebesko kraljevstvo. Njemu slava u vijeke vjekova! Amen“ (2 Tim 4,16-18).

Apostol Pavao
Foto: freebibleimages.org

Jakov, vođa rane Crkve

Jakov, Isusov polubrat i vođa Crkve u Jeruzalemu, nije bio apostol, ali njegov značaj je prevelik da ga se izostavi. Jakov je došao spasonosnoj vjeri tek nakon Isusovog uskrsnuća. Moguće je da su Židovi doveli Jakova do iste situacije kao kada su pokušali baciti Isusa niz liticu, a kada je Jakov odbio zanijekati svoju vjeru u Krista, gurnuli su ga preko ruba. Jakov je preživio pad, no kada su Židovi vidjeli da je još uvijek živ, spustili su se do njega i izbatinali ga na smrt.

Apostol Tadej

Tadej, ponekad zvan Juda, sin Jakovljev, navodno je umro mučeničkom smrću negdje 65. g. u rimskoj provinciji Sirija, najvjerojatnije tako što mu je sjekirom odrubljena glava.

Apostol Matej

Kao i drugi apostoli, apostol Matej živio je pod titulom „poslanika“, a djelovao je u Etiopiji. Dok je bio u Etiopiji, Mateja su uhitili i kolcima zabili u zemlju, a da bi bili sigurni da je mrtav, još su mu i odrezali glavu. Isto kao i Matejevom Gospodaru, mačem su mu proboli bok.

PROČITAJTE: Koliko su godina imali Isusovi apostoli?

Apostol Bartolomej

Apostol Bartolomej, također poznat kao Natanael, bio je poslan kao i drugi apostoli u daleke krajeve svijeta, a za Bartolomeja to je bila Armenija koja je sadašnja Turska, u maloj Aziji, i dok je bio tamo, isto kao i Isus, bio je bičevan do smrti. Nije čak ni stigao do križa. U ime evanđelja, i zapravo u ime svoga Gospodara, Bartolomej je umro od sličnih rana koje je Isus zadobio dok su ga Rimljani bičevali.

Apostol Toma

Vjerujem da je apostol Toma lažno optužen. Prozvan je „nevjerni Toma“, ali ni Isus niti itko drugi ga tako ne naziva u Bibliji. Ustvari, on ide najdalje od sviju, do sjevernog dijela Indije kako bi tamo uspostavio crkvu. Sjećate li se kada je Isus rekao Tomi: „Prinesi prst svoj ovamo i pogledaj ruke moje, i prinesi ruku svoju i stavi u bok moj! I ne budi nevjeran, nego vjeran!“ (Ivan 20,27)? Dok je bio u Indiji, Toma je proboden mačem u bok i umro od rane; rane slične onoj koju je Isus zadobio kopljem u bok kada je bio na križu, iako je već prije toga Gospodin izdahnuo.

Apostol Filip

Nema mnogo toga o Filipu u evanđeljima ili Djelima, ali nitko ne sumnja u žrtvu ovoga čovjeka, jer je bio nemilosrdno proboden ogromnom željeznom kukom i obješen naopačke. Pored toga, vrlo malo znamo o Filipu, ali način na koji je umro govori da je vjerojatno propovijedao Kristovo evanđelje, jer istina vas ili oslobodi ili vas stvarno naljuti.

Apostol Jakov, sin Alfejev

Kao naslov ovog odlomka stavio sam „Apostol Jakov, sin Alfejev“, zato što želim napraviti razliku između ovog Jakova i Jakova, „sina groma“, Ivanovog brata. Još je poznat kao Jakov mlađi, a imamo samo crkvenu predaju koja kaže da je Jakov, sin Alfejev, odnosno Jakov mlađi bio razapet u Jeruzalemu, gdje je propovijedao evanđelje. Još jednom, prošao je isto kao i njegov Gospodar.

PROČITAJTE: Tko je bio Juda Iškariotski?

Apostol Jakov

Biblija kaže da je apostola Jakova mačem pogubio kralj Herod (Djela 12,2) u blizini Palestine, a to je uobičajeno značilo odrubljivanjem glave. Smrt apostola Jakova jedina je smrt koja je zabilježena od svih apostola u Bibliji. To nije bio Jakov koji je napisao Jakovljevu poslanicu, Isusov polubrat.

Apostol Šimun

Apostol Šimun koji je „zvan Revnitelj“ (Luka 6,15) i o kojem nema puno informacija, i ne volim nagađati, ali kao i kod većine apostola vjeruje se da je bio razapet.

Apostol Ivan

Gotovo svi drugi apostoli umrli su mučeničkom smrću u vrijeme kada je apostol Ivan navodno bačen u kipuće ulje, ali čudesno preživio, a zatim zatvoren na otoku Patmosu, gdje je očito preživio i na kraju umro prirodnom smrću. Odmah nakon što je Isus rekao Petru kako će umrijeti (Ivan 21,18-19), Petar se okrenuo i pogledao Ivana te rekao: „Gospodine, a što će ovaj?“ Isus mu je rekao: „Ako hoću da on ostane dok ne dođem, što ti imaš s time? Ti me slijedi!“ Stoga se proglasilo među braćom kako ovaj učenik neće umrijeti; ipak, Isus mu nije rekao da neće umrijeti, već: „Ako hoću da on ostane dok ne dođem, što ti imaš s time?“ (Ivan 21,21-23), zato smatram interesantnim da ih je apostol Ivan sve nadživio, ali ipak umro dok je živio u Efezu negdje nakon 98. godine.

Zaključak

Nitko nije patio kao Isus (Izaija 53), i to za one koji nisu zaslužili (Rim 5,8-10). Usput, nitko od tih ljudi nije mrtav… Bog je Bog živih i mrtvih, a oni su življi više nego ikad, baš kao i neki od vaših najmilijih koji su prešli s ovog svijeta u kraljevstvo.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com

NAJNOVIJE!