Arheolog vjeruje da je pronašao kuću u kojoj je Isus živio

Arheolog sa Sveučilišta Reading vjeruje da je možda pronašao kuću u kojoj je Isus kao dječak živio s Marijom i Josipom.

Ruševine građevine datiraju iz 1. stoljeća, prema riječima profesora Kena Darka, koji je istraživao nalazište i proveo posljednjih 14 godina proučavajući iste.

Mali stan urezan je u stjenovitom obronku i nalazi se ispod današnjeg samostana sestara iz Nazareta u Nazaretu, Izrael.

Prvo je otkriven 1880-ih, a 1888. godine bibličar Victor Guérin pretpostavio je da je to mogao biti Isusov dom iz djetinjstva. Nakon iskopavanja 1930-ih mjesto je ležalo uglavnom zaboravljeno sve dok prof. Dark nije počeo iskapati 2004. godine, piše Christian Today.

Vješti majstor koji stoji iza konstrukcije je možda Josip

Prof. Dark rekao je da su njegovi nalazi ukazivali na vještog majstora koji stoji iza konstrukcije.

Nalazi iz kopanja na lokalitetu uključuju vrata i stepenice. Izvorna zgrada također je vjerojatno imala dvorište i krovnu terasu.

“Stubište je napravljeno vješto koristeći dio prirodne špilje, a drugi dio špilje korišten je za podupiranje stropa prostorije”, rekao je prof. Dark.

Novi zavjet koristi grčku riječ ‘tekton’ da bi opisao Josipov obrt. Taj pojam se tradicionalno tumači kao ‘stolar’, no obuhvaćao je i druge zanatske vještine poput zidanja ili gradnje.

“Postalo je jasno da je onaj tko je sagradio kuću vrlo dobro poznavao obradu kamena”, rekao je prof. Dark.

VIDI OVO: Zašto je Isus rođen kao Židov?

Velika crkva sagrađena je na tom mjestu

Velika crkva iz bizantskog doba sagrađena na vrhu mjesta sačuvala je izvorni stan iz prvog stoljeća. To sugerira da ga je vlasnik “vjerojatno vrednovao” i “smatrao da je to prilično značajno mjesto u vjerskom smislu”, nastavio je.

U razgovoru za BBC, prof. Dark rekao je: “Iz pisanih dokaza znamo da se vjerovalo da je ova crkva u bizantskom razdoblju izgrađena na mjestu Isusova doma i stana sačuvanog u kripti.”

Rekao je da postoji velika naznaka da je to mjesto doista bio Isusov dom iz djetinjstva.

“Nisam otišao u Nazaret kako bih pronašao Isusovu kuću, zapravo sam proučavao povijest grada kao bizantsko kršćansko hodočasničko središte”, rekao je.

Arheolog je oduševljen otkrićem

“Nitko se nije mogao iznenaditi više od mene.”, rekao je oduševljeni arheolog.

Dodao je da dokazi ne dokazuju da je to bio dom u kojem je Isus odrastao, ali da je “ovo otprilike onoliko blizu koliko ćemo vjerojatno ikada uspjeti moći reći da jest”.

Prof. Dark je pisao o svojim nalazima u svojoj novoj knjizi: Samostan sestara iz Nazareta: rimsko razdoblje, bizantsko i križarsko nalazište u središnjem Nazaretu.