PROROK JEREMIJA JE U PRAVU: Novi arheološki nalazi iz Jeruzalema zapanjili svijet!

Tijekom arheoloških iskapanja u Davidovom gradu u Jeruzalemu arheolozi su pronašli dokaze koji ukazuju da je događaj opisan u Bibliji stvaran. Na iskopini u Walls nacionalnom parku u Jeruzalemu istraživači su otkrili mnogo spaljenih predmeta koji su stari oko 2.600 godina. To potvrđuje citat iz Biblije u kojem se opisuje kako su Babilonci spalili Jeruzalem. Smatra se kako je Jeruzalem osvojen oko 587. godine prije Krista.

Na iskopini su pronađene spaljene glinene posude, drvo, koštice grožđa i kosti, koje su bile pokrivene slojem pepela, a što nudi dodatni dokaz da su Babilonci spalili „sve kuće u Jeruzalemu“,  kako je opisano u Knjizi proroka Jeremije.

Istraživači iz Izraelske agencije za antiku predmete su pronašli ispod sloja kamenja. Između ostalog, pronašli su i na desetke posuda u kojima su se pohranjivali žito i piće. Na posudama su bile drške sa cvjetnim pečatima, što je pomoglo istraživačima datirati predmete na 2.600 godina starosti.

Dr. Joe Uziel, voditelj iskapanja izjavio je: „Ovi su pečati karakteristični za kraj perioda Prvog Hrama. Koristile su se u administrativnom sustavu koji je razvijen pri kraju Judine dinastije.“

Biblijski prikazi ovog događaja nalaze se u Jeremijinoj knjizi u kojoj piše: „Desetoga dana petoga mjeseca – devetnaeste godine kraljevanja Nabukodonozora, kralja babilonskog – uđe u Jeruzalem Nebuzaradan, zapovjednik tjelesne straže. On zapali dom Jahvin, kraljevski dvor i sve kuće u Jeruzalemu, osobito kuće uglednika.“ (Jeremija 52, 12)

Nalazi zaista pokazuju da je velik dio grada brzo izgorio snažnim plamenom. Međutim, dodatni nalazi pokazuju da su određeni dijelovi grada napušteni kako bi se izbjeglo uništenje. To pokazuje da izgaranje nije bilo toliko veliko koliko se u Bibliji navodi.

Dr. Uziel je objasnio: „Čini se kako u u jednom požaru nisu izgorjele sve zgrade. Čini se da su neke uništene u požaru, a da su neke napuštene.“

NAJNOVIJE!