Arheolozi pronašli dom u kojem je Isus odrastao
Snimka zaslona: YouTube

Engleski profesor iz Nazareta vjeruje da je pronašao dom u kojem je Isus odrastao.

Nastambu su prvi put pronašle Nazaretske Sestre 1880-ih, no mjesto je malo bolje istražio profesor Ken Dark tek nedavno.

Kuća je urezana u stijenu, napravljena je od kamena. Dark je analizom procijenio da je stara oko 2006 godina te je otkrio da su prošli stanovnici vjerovali da je u njoj Isus odrastao te da je tamo živio s Marijom i Josipom, prenosi Christian Today.

„Je li to kuća u kojoj je Isus odrastao? Nemoguće je biti siguran kada je riječ o arheologiji”, rekao je Dark u jednom članku, „No ujedno ne postoji niti jedan drugi razlog zbog kojeg bi se ta premisa mogla odbaciti”.

VIDI OVO: 6 nevjerojatnih artefakata koji dokazuju autentičnost Biblije

Istraživači su otkrili da je iznad tog doma sagrađena crkva za zaštitu, a ona je prekrivena mozaicima tijekom Bizantskog Carstva.

U 12. stoljeću križari su popravili oštećeni dom što znači da su vjerovali da je to religijski vrlo značajna nastamba.

„Tijekom Bizantskog Carstva i za vrijeme križara su se jako trudili zaštiti tu građevinu što daje naznačiti da je jako važna. Crkva i kuća su ukrašeni mozaicima tijekom Bizantskog carstva što i dalje potvrđuje njezinu vrijednost”, rekao je Dark.

VIDI OVO: Gdje je bio Josip kada je Isus odrastao?

Artefakti pronađeni u kući uključivali su nekoliko posuda za kuhanje i čuvanje hrane za koje neki Židovi smatraju da ne mogu biti nečisti. Dom je napušten negdje tijekom prvog stoljeća. A kasnije je korišten kao mjesto za ukop i kao kamenolom. Grobnica u koju se ulazi kroz taj dom možda isto ima religijsku važnost.

„Grobnica u koju se ulazi iz kuće se danas naziva „grobnicom svetog Josipa” te je za vrijeme križara bila jako posebno mjesto – možda su mislili da je to zaista grobnica svetoga Josipa”, rekao je Dark dodajući da je „malo vjerojatno da je to zapravo istina budući da je grobnica starija od vremena kada je kuća napuštena i korištena kao kamenolom u prvom stoljeću”.