NaslovnicaVijestiKršćanske vijestiArheolozi u Izraelu pronašli dokaz koji potvrđuje doslovnu istinitost Biblije

Arheolozi u Izraelu pronašli dokaz koji potvrđuje doslovnu istinitost Biblije

Novo arheološko otkriće u Izraelu je potvrdilo da je biblijski kralj Ezekija zaista uništio poganske idole, što se slaže s biblijskim izvještajima.

CBN News izvještava da su iskapanja u Tel Lachish nacionalnom Parku u središnjem Izraelu otkrila “vrata svetišta”, iz vremena Prvog Hrama oko 800. godine prije Krista.

“Veličina vrata se slaže s povijesnim i arheološkim saznanjima koje posjedujemo, kada je Lachish bio drugi najvažniji grad nakon Jeruzalema”, rekao je direktor iskopavanja Sa’ar Ganor.

Biblija sadrži izvješća da je kralj Ezekija uništio idole i poganski hram, kao i da se borio protiv Sanheriba, asirijskog kralja.

2 Kraljevima 18,4 govori da je kralj Ezekija “uklonio uzvišice, srušio stupove, sasjekao ašere.”

Biblija kaže da se ovo dogodilo kod gradskih vrata, a po biblijskom izvještaju, arheolozi su pronašli dokaz uništenja poganskih predmeta blizu gradskih vrata.

U iskopavanjima su pronađeni i rogovi poganskog oltara koji je “namjerno okrnjen”.

“Ovo je vjerojatno dokaz religijske reforme koja se pripisuje kralju Ezekiji, kada je centar religijske službe bio u Jeruzalemu, i kada su kultne uzvišice građene izvan grada uništene”, rekao je Ganor.

Arheolozi su također pronašli i neku vrstu javnog zahoda u hramu, čija je očigledna namjena bila oskrvnuće poganskog hrama. Testovi su pokazali da toalet nije bio korišten, i postavljen je simbolički.

2 Kraljevima 10,27 govori o postavljanju toaleta na oskrnavljenim mjestima službe:

“Raskopaše žrtvenik Baalov, srušiše i hram Baalov i pretvoriše ga u jame za nečist, koje su ostale do danas.”

Na ovom mjestu se i dalje vrše iskopavanja kao i pripreme za posjetitelje.