NaslovnicaZdravljeBila sušena ili svježa, bobica aronije doslovno puca od zdravlja

Bila sušena ili svježa, bobica aronije doslovno puca od zdravlja

Aronija je tek nedavno stekla popularnost u modernom društvu, a njezina ljekovitost trenutno se proučava u laboratorijama diljem svijeta. Za vas smo izdvojili koja su to znanstveno dokazana ljekovita svojstva aronije.

Bobice aronije poznate su po tome što poboljšavaju cirkulaciju krvi, jačaju krvne žile i smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Ovo voće sprječava i pojavu dijabetesa i drugih krvožilnih bolesti. Zreli plodovi aronije sadrže veliku količinu fenola, koji dezinficiraju krvotok i tijelo, a utječu i na brže zarastanje rana.

Aronija održava normalan krvni tlak, sprječava grčeve u krvnim žilama i drži krvni tlak daleko od „opasne zone“.

Sok ili čaj od aronije preporučuje se ljudima koji imaju problema s krvnim tlakom.

Donosimo još neka ljekovita svojstva aronije:

Aronija protiv raka debelog crijeva

Istraživanje provedeno 2003. godine pokazalo je da se aronija uspješno koristi u borbi protiv raka debelog crijeva. Istraživači sa Sveučilišta Ohio otkrili su da se voće tamnije boje može uspješnije boriti protiv ove opake bolesti.

Prema istraživanju, pigmenti dobiveni iz crne mrkve i rotkvice usporili su rast stanica raka od 50 do 80%, a pigmenti iz aronije ubili su petinu postojećih stanica ove bolesti.

Aronija štiti vaše oči

Tamne bobice aronije sadrže veliku količinu karotena, koji sprječava oštećenje očiju i mogućnost stvaranja mrene. Aronija je također bogata flavonoidima, kao što su lutein i zeaksantin koji sprječavaju česte upale oka.

Aronija i dijeta

Aronija pomaže pri reguliranju tjelesne težine. Ona sprječava stvaranje viška masnoće oko trbuha, što je problem s kojim se mnogi ljudi redovno suočavaju.

PROČITAJTE: Aronija čini čuda za zdravlje: Sva ljekovita svojstva koja trebate znati

Aronija ima mali broj kalorija i masnoće, a sadrži i dijetalna vlakna što je čini jednom od najzdravijih voćaka. Ako želite biti siti, puni energije i snage, a da pri tome brinete o vašem zdravlju, preporučuje se da redovno konzumirate aroniju.

Aronija protiv prehlada

Ako vaša prehrana uključuje i redovno konzumiranje aronije, možete biti sigurni da će vas prehlada i gripa zaobilaziti u širokom krugu. Pored toga što se odlično bori protiv bakterija i virusa, aronija jača imunitet.

Tradicionalno su je koristili Indijanci za liječenje prehlade, a nedavna istraživanja potvrđuju antivirusna svojstva i visok sadržaj vitamina C. Grupa znanstvenika iz Bugarske otkrila je da aronija ima antivirusna i antibakterijska svojstva.

Ako želite liječiti upale ili virusne infekcije, preporučuje se da koristite sušene bobice ili sok od aronije.