Aronija čini čuda za zdravlje: Sva ljekovita svojstva koja trebate znati

Aronija čini čuda za zdravlje: Ljekovita svojstva aronije
Foto: Pixabay

Aronija se, s obzirom na brojna ljekovita svojstva, preporučuje za zdravlje srca, zaštitu od raka ili virusa gripe.

Bobice aronije su mali, tamni plodovi koji rastu na grmlju porodice Rosaceae. Porijeklom su iz Sjeverne Amerike, ali se uzgajaju u drugim dijelovima svijeta, uključujući čitavu Europu.

Tradicionalno su ih Indijanci koristili kao lijek protiv prehlade. Bobice imaju snažan učinak isušivanja usta, pa se uglavnom koriste za izradu sokova, kaše, džemova, sirupa, čajeva i vina. Međutim, aronije su dostupne i svježe, smrznute, osušene i u obliku praha.

Nutritivna vrijednost aronije

Aronija ima malo kalorija, ali ima puno prehrambenih sastojaka, jer sadrži mnogo vlakana, vitamina C i mangana.

Samo 1 unca (28 grama) bobica aronije daje sljedeće hranjive tvari:

Kalorije: 13
Proteini: 2 grama
Masnoća: 0 grama
Ugljikohidrati: 12 grama
Vlakna: 2 grama
Vitamin C: 10% dnevne vrijednosti (DV)
Mangan: 9% DV
Vitamin K: 5% DV

Bobice aronije također opskrbljuju folatima, željezom te vitaminima A i E. Osim toga, izvrstan su izvor korisnih antioksidanata. Plodovi su bogati antocijaninom koji bobicama daju tamnoplavu do crnu boju.

Aronija ljekovita svojstva
Foto: Unsplash

Potencijalne zdravstvene koristi aronije

Aronija ima protuupalno i antioksidativno djelovanje. To može zaštititi vaše stanice od oštećenja i imati koristi za vaše zdravlje na više načina.

Bobice aronije imaju visoku razinu antioksidanata. Ovi spojevi brane vaše stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Nakupljanje slobodnih radikala može uzrokovati oksidativni stres, što može dovesti do kroničnih stanja, poput bolesti srca i raka.

Bobice aronije odličan su izvor polifenola, a to je skupina antioksidanata koja uključuje fenolne kiseline, antocijane i flavanole.

Ispitivanja koja su uključila ovo voće rezultirala su dojmljivim zdravstvenim prednostima, poput smanjene upale, kao i smanjenog rasta bakterija.

Aronija ima antikancerogeni učinak

Bobice aronije mogu zaštititi od raka. Studije pokazuju da antocijanini u bobicama aronije mogu zaustaviti rast stanica raka debelog crijeva. Jedno istraživanje otkrilo je da 50 mg ekstrakta aronije smanjuje rast stanica karcinoma debelog crijeva za 60% nakon 24 sata. Smatra se da je snažno antioksidativno djelovanje antocijana odgovorno za taj učinak suzbijanja raka.

Slično tome, ekstrakti iz bobica mogu smanjiti oksidativni stres povezan s karcinomom dojke. U jednoj studiji ovi ekstrakti smanjili su broj štetnih radikala u uzorcima krvi uzetim od žena s karcinomom dojke.

U skladu s tim, trenutna su istraživanja ograničena, a potrebne su i studije za procjenu odnosa između bobica aronije i zaštite od raka.

Aronija pomaže zdravlju srca

Zbog svojih antioksidativnih svojstava, bobice aronije mogu poboljšati zdravlje srca. Osobito mogu pomoći osobama s metaboličkim sindromom, skupom stanja – uključujući visoku razinu kolesterola i triglicerida – što povećava vjerojatnost za srčane bolesti i dijabetes.

Jedna dvomjesečna studija na 38 osoba s metaboličkim sindromom primijetila je da suplementacija 300 mg ekstrakta aronije dnevno značajno smanjuje trigliceride, LDL (loš) kolesterol i ukupni kolesterol.

Potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdila uloga koju bobice aronije mogu igrati u zdravlju srca.

Aronija
Snimka zaslona: YouTube

Aronija jača imunološki sustav

Bobice aronije mogu ojačati vaš imunološki sustav. Jedna studija je pokazala da ekstrakti bobica aronije pokazuju snažno antibakterijsko djelovanje protiv potencijalno štetnih bakterija Escherichia coli i Bacillus Cereus. To je djelovanje smanjilo proizvodnju bakterija.

Bobice aronije također mogu smanjiti upalu inhibirajući oslobađanje proupalnih tvari, koje mogu poboljšati imunološko zdravlje.

Aronija ima antivirusni učinak

Jedno istraživanje utvrdilo je da elaginska kiselina i miricetin u ekstraktu bobica aronije mogu zaštititi od virusa gripe. Međutim, potrebno je dugoročno istraživanje.

Imajte na umu da su bobice aronije vrlo adstrigentne. To može ostaviti suh osjećaj u ustima. Stoga ih možda nećete htjeti jesti same.

Umjesto toga, možete ih dodati u hranu i napitke, poput jogurta, smoothieja i sokova. Možete koristiti sok aronije ili džemove, čajeve i vina.

Aronija se može uzimati i kao dodatak u obliku praha ili kapsula, pri čemu se preporuke za doziranje razlikuju ovisno o marki. No, kako suplementi nisu regulirani, teško je odrediti terapijsku i sigurnu preporučenu dozu.

Ipak, bobice aronije nisu pokazale nikakve nuspojave čak i ako se uzimaju u koncentriranim dozama.

Ako ste zainteresirani za isprobavanje dodataka od aronije, razgovarajte s liječnikom ili ljekarnikom prije kupnje proizvoda.

PROČITAJTE JOŠ: