Banane štite od bolesti
Foto: Unsplash

Bogate hranljivim sastojcima, banane blagotvorno djeluju na brojne zdravstvene tegobe.

Obilje kalija koje ova voćka sadrži podiže razinu energije više od bilo koje namirnice i sprječava grčeve u mišićima.

Banane imaju široku primjenu u kulinarstvu zahvaljujući posebnom okusu i strukturi, a svoje mjesto su pronašle u brojnim slatkim i slanim receptima.

Istina je da su na lošem glasu u dijetalnim režimima prehrane zbog nešto veće kalorijske vrijednosti, ali imajući u vidu koristi ovog voća, iznenađuje što što ih ne jedemo svakog dana.

Jedno istraživanje se pozabavilo ovim pitanjem pa je proveden eksperiment u kojem su ispitanici svakodnevno jeli po dvije banane u razdoblju od dva mjeseca. Rezultati do kojih su došli bili su sjajni.

VIDI OVO: Dvije banane dnevno – zbog čega ih svi preporučuju?

Prvo pogledajmo koliko dvije banane iznose u nutritivnom smislu:

– 210 kalorija

– 900 mg kalija

– 2 g dijetalnih vlakana

– 28 g šećera

– 6 g proteina

– 2 % vitamina A

– 34% vitamina C

– 2% željeza

– 40% vitamina B6

– 16% magnezija

Kada svakog dana u organizam unesemo ovu količinu hranljivih sastojaka, možemo spriječiti pojavu i smanjiti rizik od bolesti koje nas najviše pogađaju.

VIDI OVO: 4 zdravstvena problema koje banane mogu riješiti bolje od lijekova

Banane reguliraju krvni tlak

Zahvaljujući kaliju koji, a mnogi to ne znaju, igra vitalnu ulogu u očuvanju stanica našeg organizma, regulirat ćete krvni tlak, ali i razinu šećera u krvi. Kalijm vodi računa o lučenju inzulina, a samim tim regulira i razinu glukoze u krvi.

Banane štite od raka

Prehrana bogata voćem i povrćem preventivno djeluje na pojavu raka. Poanta je što ovako tijelu osigurava dovoljnu količinu nephodnih nutrijenata, a bez “štetnih” aditiva poput soli, šećera, konzervanasa… Vitamin C, kojega banana ima u obilju, ključni je čimbenik u borbi protiva kancerogenih slobodnih radikala.

VIDI OVO: Zelene i zrele banane nisu jednako zdrave: evo kada je najbolje jesti jedne, a kada druge!

Sprječavaju srčana oboljenja

Posljednja istraživanja su pokazala da su ljudi koji unose minimalno 4.069 mg kalija dnevno smanjili rizik od smrti izazvane bolestima srca za 49%, i to u odnosu na one čiji dnevni unos je iznosio 1.000 mg. Osim toga, vlakna, vitamini B6 i C jačaju srce.