Jogurt je dobar za zdravlje: Ovo su ljekovita svojstva jogurta

Zbog čega je jogurt dobar za zdravlje i koja su ljekovita svojstva jogurta?

Jogurt je dobar za zdravlje ljudskog organizma. U ovom kratkom članku donosimo ljekovita svojstva jogurta koja je dobro znati. 

Sigurno znate da je jogurt dobar za probavu. Reklame za to zaista nije moguće izbjeći niti na jednom programu. No, jogurt je dobar i za mnogo drugih stvari. 

Zbog čega je jogurt dobar za zdravlje i koja su ljekovita svojstva jogurta? Donosimo 10 njegovih ljekovitosti:

Jogurt je dobar za zdravlje zubi

Mnogi piju jako puno kave u danu. Iako možda bolje funkcioniraju, zubi im nisu zahvalni. Čini se da jogurt, iako sadrži šećer, nema negativnih utjecaja na zubnu caklinu. Mliječna kiselina čak pozitivno djeluje na desne te štiti zube od dodatne štete. 

Jogurt smanjuje simptome alergije

Može biti jako izazovno raditi bilo što na otvorenom za osobe koje pate od sezonske alergije. Tu stiže jogurt – probiotici u jogurtu mogu smanjiti reakciju tijela na pelud i druge alergene. 

Jogurt - ljekovita svojstva
Foto: Unsplash

Jogurt je odlična namirnica za prije i poslije vježbe

Ugljikohidrati u jogurtu vam mogu dati energiju za vježbanje ili mogu nadoknaditi izgubljenu energiju. Kalij i natrij mogu pomoći zamijeniti elektrolite koje gubite znojenjem.

VIDI OVO: Jogurt je jako zdrav: Evo što čini našem organizmu!

Može spriječiti prehladu

Ne, nikada neće potpuno nestati, no prehladu je barem moguće izbjeći. Jogurt zapravo jača imunitet. On jača i aktivira stanice u tijelu koje se bore protiv infekcije. 

Jogurt može spriječiti gljivične infekcije

Dame, kada slijedeći put dobijete antibiotike od liječnika, možete razmotriti konzumiranje više jogurta koji većinom poboljšava vašu otpornost na gljivične infekcije uzrokovane antibioticima. Jogurt sadrži mnoge aktivne kulture koji pomažu uravnotežiti pH i spriječiti bolne gljivične infekcije. 

Jogurt je dobar za zdravlje srca i krvnih žila jer može smanjiti visoki krvni tlak

Jogurt je dobar za zdravlje srca i krvnih žila jer može regulirati krvni tlak. Nedavno je završeno 15-godišnje istraživanje na preko 2000 sudionika. Pokazano je da 30% sudionika koji su unosili najmanje 2% kalorija kroz jogurt ima manji rizik od razvitka visokog krvnog tlaka. 

Jogurt je dobar za zdravlje kostiju i može spriječiti osteoporozu

Jogurt je dobar za zdravlje kostiju. Mliječni proizvodi su odlična riznica kalcija koji je ključan za zdrave kosti. Ako želite još bolje rezultate, onda kupujte jogurt s dodatkom vitamina D. 

Daje energiju

Osim energije iz ugljikohidrata u jogurtu, možete ju dobiti i iz vitamina B, jako korisnim sastojkom jogurta. 

Jogurt pomaže pri izgradnji mišića

Jogurt je potpuni protein što znači da sadrži sve esencijalne amino kiseline potrebne za gradnju mišićne mase i drugih tkiva u tijelu. 

VIDI OVO: Dijeta s jogurtom: Traje tri dana i donosi odlične rezultate

Jogurt vam pomaže izgubiti na težini

Ovo je nekima i najvažnija funkcija jogurta. Jogurt pomaže izgraditi mišiće što dovodi do sagorijevanja masti. Ujedno, odličan je izvor energije što vam pomaže pri vježbanju kada želite izgubiti kile. Ujedno sadrži i veliku količinu proteina koja vas duže drži sitima. 

Jogurt je dobar za zdravlje 1
Foto: Unsplash

Na što trebate pripaziti kada kupujete jogurt? 

Jogurt je vrlo dobar za zdravlje. Pripazite na ove stvari ako želite iskoristiti sve prednosti koje jogurt nudi: 

Grčki jogurt sadrži više proteina i manje šećera te je zbog toga popularniji i zdraviji izbor. 

Konzumirajte jogurt s aktivnim ili živim kulturama ako želite iskoristiti njegov potencijal za jačanje imuniteta i poboljšanje probave. Te kulture poboljšavaju dobre bakterije u vašim crijevima. 

Pripazite na količinu šećera u jogurtu. Šećer se inače nalazi u mliječnim proizvodima i voću (ako je riječ o voćnom jogurtu, no dodani šećer ne bi trebao biti dio vašeg jogurta. Pripazite da vaš jogurt nema iznad 12-18 grama šećera po porciji. 

NAJNOVIJE!