Betlehem
Foto: Pixabay

Betlehem je u Bibliji najpoznatiji kao Davidov grad i mjesto Isusova rođenja. Riječ Betlehem znači “kuća kruha”. Koje je značenje ovog malenog izraelskog grada?

Prije nekoliko sam godina prvi puta posjetila Izrael. Putovanje je otkrilo moje pouzdanje u to da se naša kršćanska vjera ne temelji na filozofijama koje je osmislio čovjek ili na legendarnim mitovima, nego na povijesnim događajima, koje su zapisali pravi ljudi, koji su živjeli na mjestima koja su postojala i čija se autentičnost danas može potvrditi. 

Jedan od mojih najdubljih i najspecifičnijih događaja dogodio se u Betlehemu. Više od “malog grada” melodija božićnih pjesama, Betlehem je stvarno mjesto sa značajnom biblijskom poviješću i teološkom važnosti. Kroz spominjanje Betlehema u Svetom pismu, vidimo kako se Isus ispunio i dokazao kao Janje Božje, Pastir i Kralj, Kruh života. 

Janje Božje

Prvi spomen Betlehema u Svetom pismu nalazi se u Postanku 35, 19–21 kao mjesto Rahelina pokopa. Rahela je bila žena Jakova, jednog od patrijarha u Isusovoj lozi, a njeno ime znači “ovca”; janje ili ovca. Ovaj odlomak nam također govori da je Rahela pokopana u Migdal Ederu; hebrejski izraz preveden kao “kula stada”.

Prema židovskoj povijesti, upravo su se u Migdal Ederu u Betlehemu rodila neokaljana prvorođena muška janjad, zamotana u tkanine i dovedena u Jeruzalem kao pashalne žrtve u hramu; što je bio izvanredni nagovještaj budućeg Janjeta Božjega. 

Kasnije u Bibliji Mihej je nagovijestio da će iz ”kule stada” doći kralj, jedini istinski Kralj Isus. (Mihej 4, 8) Njega je svijetu prvi puta predstavio Ivan Krstitelj kao ”Janje Božje, koje oduzima grijehe svijeta”. (Ivan 1, 29) 

Taj je Isus bio rođen u Betlehemu, umotan u krpe. Nakon nekog vremena donijeli su Ga u Jeruzalem za vrijeme Pashe, gdje je ”bio ponuđen za sva vremena kao žrtva za grijehe”, na isti način kao što su oni neokaljani janjci umotani u krpe i doneseni u Jeruzalem kao žrtva, iz Midgal Edera u Betlehemu. (Hebrejima 10, 12) 

Isus nije došao ukinuti Zakon, nego ga ispuniti. (Matej 5, 17) Vidimo kako je ispunio Zakon i kao pashalno janje; žrtveno Janje koje je rođeno u Betlehemu, kako bi ponijelo grijehe Božjeg naroda tako što će umrijeti umjesto njih u Jeruzalemu. 

Božji gnjev zaobišao je Izraelce u milosrđu zbog toga što su Izraelci, kada su bili u Egiptu, svoje dovratnike označili krvlju janjeta. One od nas, koji svoju vjeru polože u Isusa, Janje Božje, Božji gnjev zaobilazi za, u milosrđu, cijelu vječnost, zbog Njegove krvi. 

Betlehem Isusovo rođenje
Foto: Pixabay

Pastir i Kralj

U Bibliji je Betlehem možda najpoznatiji kao Davidov kralj. David je bio pastir, koji je pobijedio diva i kasnije postao kralj. Biblija je prorokovala da je iz Davidove linije izaći sin, čiji će dom i kraljevstvo biti utemeljeno zauvijek. (2. Samuelova 7, 12-16) 

Taj sin bio je Isus; biološki Davidov potomak, po liniji svoga oca, Josipa. Biblija Ga opisuje kao ”velikog Pastira stada” (Hebrejima 13, 20), koji je porazio divove smrti, grijeha i sramote i koji je zauzeo svoje mjesto kao istinski Kralj Božjeg naroda. 

Tom je Kralju Bog dao ”prijestolje Njegovoga oca Davida kako bi vladao zauvijek”. (Luka 1, 31-33) Čak i sada, Isus vlada i upravlja s Očeve desne strane kao Janje. Ispred Isusa, svi oni oko prijestolja padaju u štovanju, proglašavajući: „Njemu, koji sjedi na prijestolju i Janjetu neka je sav blagoslov i slava, uvijek i zauvijek“! (Otkrivenje 5, 6-14)

Kruh života 

Sve do dana kada se pridružimo onima koji oko prijestolja štuju i uživaju u Janjetu Božjem, Pastiru i Kralju u našem vječnom domu zauvijek, obećava da će ispuniti sve naše potrebe, svakoga dana i da će nam davati kruh svagdašnji. Betlehem znači ”kuća kruha” i iz te kuće došao je Onaj koji se otkrio kao Kruh života. (Ivan 6, 35)

Ovoga Božića, kao i svakodnevno, biti ćemo u iskušenju traženja zadovoljstava u privremenim užicima i prolaznim stvarima ovoga svijeta, samo kako bismo gladovali i žeđali za zadovoljavanjem naših najdubljih želja; neprolazne ljubavi, trajnog mira, ustrajne radosti, neuništive nade, otkupljujuće pravde, preobilnog milosrđa i slave, koja je iznad naše vlastite. 

Isus nas poziva da umjesto toga naše nade i srca usmjerimo prema Njemu; Kruhu života, koji je rođen u kući kruha, koji se spustio dolje s neba kako bi po Njemu svijet imao život, jer oni koji Njemu priđu nikada više neće gladovati i nikada neće nestati. (Ivan 6, 33-35) To je Radosna vijest i velika radost. U kući kruha, Davidovom gradu, rođen je Spasitelj. On je Krist, Gospodin. (Luka 2, 10-11) 

Nemojte Ga propustiti 

Najemotivniji trenutak moga putovanja dogodio se u Betlehemu, dok sam promatrala mladoga dječaka, kako nosi janje, pored gradskih vrata. Nije ga primijetila glasna gomila, baš kao što često puta ni Isusa mi ne primjećujemo, u očaju naših života i kaosu blagdana. Ali čak i dok iznemogli, usredotočeni na sebe, zaneseni svijetom ljudi, jure pokraj Božjeg Janjeta rođenog u Betlehemu za nas, sjećamo se anđela koji su pjevali, pastira koji su došli i mudraca koji su kleknuli ispred Božjeg Janjeta, Pastira Kralja, Kruha života. 

Dok sve to čuvamo u svojim srcima (Luka 2,19), naše duše veličaju Gospodina i naš se duh raduje. (Luka 1,46–49) Od malog grada Betlehema do gdje god se zatekli ovog Božića, učinio je velike stvari za nas.

Autorica: Kaitlin Miller; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoalition.org koje vrijedi za Novizivot.net.

PROČITAJTE JOŠ: