Što je Isus radio prije svog rođenja u Betlehemu?

Što je Isus radio prije svog rođenja u Betlehemu? Iako Biblija ne pruža puni odgovor, daje nam određene indikacije.

Naš ograničeni um i razumijevanje ne mogu shvatiti kako Isus može u isto vrijeme biti i Bog i čovjek. No čak i najbistriji umovi u posljednjim stoljećima u Crkvi ne mogu to objasniti.

Dijelovi Biblije, kao što je Poslanica Filipljanima (2,6-8), objašnjavaju božansku i ljudsku stranu Isusa Krista. Kao Sin Božji On je postojao oduvijek, a u točno određeno vrijeme u povijesti postao je čovjekom kako bi se nastanio među nama.

Kada pokušamo shvatiti ovu stvarnost, dolazimo do pitanja: što je Isus radio prije svog rođenja u Betlehemu? Iako Biblija ne pruža puni odgovor, daje nam određene indikacije.

Što je Isus radio prije rođenja u Betlehemu?

Prvo, cijelu vječnost Sin je uživao ljubav i slavu koju dijeli s Bogom Ocem. Prije svoje smrti, Isus je molio: “Oče, hoću da i oni koje si mi dao budu gdje sam ja, da i oni budu sa mnom: da gledaju moju slavu, slavu koju si mi dao jer si me ljubio prije postanka svijeta.“ (Ivan 17,24). Primio je slavu koja mu i pripada. (Usporedi: Izaija 6,1-8 s Ivan 12,37-41).

Drugo, Biblija govori o Bogu Sinu kao stvoritelju svega svijeta. Opisujući ga kao Riječ, apostol Ivan piše: „Sve postade po njoj i bez nje ne postade ništa “ (1,3). Poslanica Kološanima otkriva istu istinu (1,15-16). Ti dijelovi, kao i Ivan (1,10) i Prva poslanica Korinćanima (8,6) jasno naznačuju da je Sin Božji stvorio sve u svemiru.

VIDI OVO: 10 biblijskih stihova koji su predvidjeli Isusovo rođenje

Treće, prije svog utjelovljenja Sin Božji je održavao svemir. Autor Poslanice Hebrejima piše da Sin: „On, koji je odsjaj Slave i otisak Bića njegova te sve nosi snagom riječi svoje, pošto očisti grijehe, sjede zdesna Veličanstvu u visinama “ (1,3). Kološani (1,17) to potvrđuju kada čitamo da je Krist „prije svega i sve stoji u njemu “. Razlog zašto svijet i svemir još postoje je činjenica da ih Sin Božji održava.

Četvrto, Sin je bio spreman otkupiti svoj narod. U Ivanu 17, Isus govori o Ocu koji mu je dao zadatak (17,4) i narod koji treba otkupiti (17,6). Tek kada je došlo točno vrijeme Bog je poslao svoga Sina u svijet kako bi izvršio svoj zadatak (Ivan 17,18;21; Galaćanima 4,4).

Tako da, iako Biblija ne daje detalje o tome što je Isus radio prije nego je rođen u Betlehemu, ipak ga prikazuje kao Stvoritelja i Onoga koji održava svemir te Onoga kojeg su anđeli obožavali dok je čekao pravi trenutak da se u Tijelu spusti na zemlju i otkupi nas.

Autor: Matthew Harmon; Prijevod: Ida U.; Izvor: Christianity.com

NAJNOVIJE!