NaslovnicaDuhovnostBez posvećenja nitko neće vidjeti Gospodina

Bez posvećenja nitko neće vidjeti Gospodina

Pisac Poslanice Hebrejima kaže izričito: ”Bez posvećenja nitko neće vidjeti Gospodina” (Heb 12,14).

Kakve silne riječi! Kakve misli prolaze mojim umom dok ih zapisujem! Gledam svijet i vidim da velik dio leži u pokvarenosti; gledam ljude koji tvrde da su kršćani i vidim da ogromna većina nema ništa od kršćanstva osim naziva; okrećem se Bibliji i čujemo kako Duh govori: ”Bez posvećenja nitko neće vidjeti Gospodina.” (…)

Što godiš misliš, moraš biti svet ako želiš vidjeti Gospodina. Gdje je tvoje kršćanstvo, ako nisi? Pokaži mi ga bez svetosti, ako možeš. Ne smiješ imati samo kršćanski naziv i kršćansko znanje, moraš imati i kršćanski karakter; moraš biti svet na zemlji ako misliš biti svet u nebu.

Bog nikoga ne vodi u nebo koga nije posvetio na zemlji

Bog je rekao i neće poreći: ”Bez posvećenja nitko neće vidjeti Gospodina.” ”Crkveni kalendar”, kaže Jenken, ”svetima čini jedino pokojne, ali Pismo zahtjeva svetost živih.” ”Neka se nitko ne vara”, kaže Owen, ”posvećenje je neophodno potrebna kvalifikacija za one koje će Gospodin Isus voditi u spasenje; On nikoga ne vodi u nebo koga nije posvetio na zemlji. Ova živa Glave ne priznaje mrtve udove.”

VIDI OVO: SVETOST: Na kakvu nas svetost poziva Pismo?

Sigurno se ne čudite što Pismo kaže: ”Valja vam se roditi nanovo” (Ivan 3,7). Jasno je kao podne da mnogi od vas trebate potpunu promjenu – novo srce, novu narav – ako želite biti spašeni. Stare stvari moraju nestati; morate postati novo stvorenje. Bez svetosti, nijedan čovjek, tko god da je, neće vidjeti Gospodina (…)

Krist je temelj svetosti

Bi li htio biti svet? Bi li htio postati novo stvorenje? Onda započni s Kristom. Nećeš postići ništa dok ne osjetiš svoj grijeh i pokvarenost dok ne potrčiš k Njemu; On je početak sve svetosti.

On nije samo mudrost i pravednost svome narodu, nego i posvećenje. Ljudi se ponekad najprije pokušavaju učiniti svetima te od toga učine žalosno djelo; trude se, pate, okreću mnoge nove stranice i čine mnoge promjene, a ipak se, kao žene s tečenjem krvi prije nego je došla Kristu, ne osjećaju ništa bolje, nego naprotiv samo gore (…)

VIDI OVO: 5 znakova posvećenog života

Nijedan drugi temelj svetosti nitko ne može postaviti osim onoga koji je položio Pavao; taj temelj je Isus Krist. Bez Krista ne možemo učiniti ništa.

Svetost dolazi od Krista

Želite li biti sveti? Želite li biti dionici božanske naravi? Onda pođite Kristu. Ne čekajte ništa, ne čekajte nikoga. Ne oklijevajte.

Dok ne dođemo Kristu, nema cigle ni kamena u djelu našega posvećenja. Svetost je Njegov poseban dar ljudima koji vjeruju; svetost je djelo koje On ostvaruje u njihovu srcu po Duhu kojeg je stavio u njih (…)

Svetost dolazi od Krista. Ona je rezultat živog sjedinjenja s Njim; ona je plod žive mladice na pravom trsu.

Dakle, pođite Kristu i recite: ”Gospodine, nemoj me spasiti samo od krivnje grijeha, nego pošalji Duha kojega si obećao te me spasi od sile grijeha. Učini me svetim. Uči me vršiti Tvoju volju.”

Autor: J. C. Ryle; iz Puta života br. 426