Bez straha usprkos bolesti

Možemo li živjeti bez straha usprkos bolesti? Ovaj članak bi trebali pročitati svi oni koji se boje bolesti i njenih posljedica.

Prije godinu dana, moja djeca i ja bili smo u posjeti jednom našem prijatelju u bolnici, koji je patio od emfizema. Dugo je imao problema s tom bolešću. Mjesecima je bio u rehabilitacijskom centru te nakon toga u bolnici, no nikada nije bio dovoljno stabilan da bi se mogao vratiti kući. Nakon nekog vremena, spremnik s kisikom postao je njegov stalni pratitelj i više nije mogao pjevati himne koje su ga nekoć podizale u teškim razdobljima. 

Moja djeca navikla su se na takve posjete. Dok su se ona stisnula uz njega, on se nije osmjehnuo niti ih je zagrlio kao obično. Nakon što sam ga upitala o čemu razmišlja, u njegovim se očima mogla vidjeti nelagodnost. 

”Ne razumijem što Bog radi”, konačno je odgovorio, govoreći o svojoj bolesti koja se pogoršavala. Nakon toga je drhtavim glasom prozborio: ”Bojim se.” 

Epicentar straha

Iskustvo mog prijatelja nije bilo neuobičajeno. Strah vreba srca i umove svih onih koji ulaze u prostorije bolnice. Neke od nas u bolnicu unose na nosilima, nakon čega se bolničari počinju boriti za naše živote. Drugi pokušavaju utišati udaranje srca dok čekaju rezultate biopsije ili dok čekaju na operativni zahvat. Još više nas osjeća strah u čekaonici, gdje se bojimo gubitka života koji je protkan našim. 

Bez obzira na okolnosti, bolest može potaknuti strah za kojeg nikada nismo znali da ga imamo. Iako lijekovi mogu zatupiti našu bol, iako terapije mogu usporiti djelovanje raka, ništa takvo ne može otjerati ovakav strah. Rane idu preduboko, a noćne more predugo se zadržavaju nakon što smo se probudili iz anestezije.

No ipak, imamo nadu, čak i u bolnicama. 

Bog je suveren nad svim iglama i patološkim izvješćima, lošim prognozama i statistikama. Njegova ljubav i vjernost su vječni, nepromjenjivi i u potpunosti neovisni o stanjima koja su opisana u našim zdravstvenim kartonima. Krist, ”Začetnik i Usavršitelj naše vjere”, dao je svoj život kako bi nas spasio od najmračnijih strahova. Kako se možemo uhvatiti za ovu istinu kada nas obuzme tjeskoba u bolnici? Kao osoba koja je bila među oboljelima, kao bolničarka i prijateljica, napisat ću tri istine o kojima valja razmisliti. 

Mir za svaki trenutak

Prvo, naše strahove možemo predati Bogu. Turobnost koja prebiva u našoj utrobi može nas usmjeriti prema Bogu u molitvi. Biblija nam ne obećava slobodu od iskušenja, ali obećava da će nas Bog čuti kada Mu se molimo. (Luka 11, 11-13) David pjeva: „Potražio sam Gospodina, On mi je odgovorio i izbavio me od svih mojih strahova.“ (Psalam 34, 4) Pavao nas potiče na ”molitve bez prestanka.” (1. Solunjanima 5, 16-18) Petar nas ohrabruje neka naše tjeskobe predajemo Bogu, jer Bog brine za nas. (1. Petrova 5, 6-7) 

Molitva bez prestanka ne znači da će nam Bog dati ono što želimo. Njegovi putevi su iznad naših. (Izaija 55, 8-9) Bog izvodi sve za naše dobro, čak i kada se suočimo s patnjom. (Postanak 50, 20; Rimljanima 8, 28; 2. Korinćanima 12, 8-9) No kada se u molitvi okrenemo Bogu i kada Njemu predamo naše strahove, On na nas stavlja Kristov mir. Kao što nas Pavao elegantno podsjeća u svojoj poslanici Filipljanima: 

Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu. I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu.“ (Filipljanima 4, 6-7) 

Kada vam je pažnja usmjerena prema zvukovima monitora i kada se borimo s brigama, predajte svoje strahove Bogu. U Kristu, On će vas prekriti svojim mirom, kako biste mogli izdržati. 

S nama u sjeni 

Drugo, možemo se prisjetiti da je Bog s nama. Psalmist prekrasno opisuje kako nas Bog ”bogat ustrajnom ljubavlju i vjernošću,” (Izlazak 34, 6) izbavlja iz naših strahova: 

Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim, jer si ti sa mnom. Tvoj štap i palica tvoja utjeha su meni.“ (Psalam 23, 4) 

Jahve mi je svjetlost i spasenje: koga da se bojim? Jahve je štit života moga: pred kime da strepim?“ (Psalam 27, 1) 

Bog nam je utočište i zaštita pomoćnik u nevoljama, koji se brzo nalazi. Zato neka nas ne hvata strah, i da bi se zemlja potresla, i da bi se prevalile gore u srce mora, Da bi bučila i kipjela voda njegova, da bi se tresle gore od sile njegove.“ (Psalam 46, 1-3) 

Tijekom progonstva, Bog je svoj narod vodio danju i noću, nikada se ne odvajajući od njih. (Izlazak 13, 22) Na isti način Bog ostaje s nama, zahvaljujući svom Svetom Duhu, koji nas posvećuje. Isus, naše svjetlo, naše spasenje, naša utvrda, obećava da će biti s nama, ne samo tijekom biopsija i ne samo u našoj boli, nego, ”uvijek, do kraja vremena.” (Matej 28, 20) 

Krv koja poništava strah

Konačno, možemo meditirati nad svime što nam je Bog obećao. Isus je savjetovao svoje učenike protiv tjeskobe, ukazujući na to da se život ne sastoji samo od stvari koje se odvijaju na Zemlji, da će se Otac pobrinuti za svoj narod i da su oni koji slijede Krista nasljednici preobilnih bogatstava Njegovog kraljevstva. „Pa ako travu koja je danas u polju, a sutra se u peć baca Bog tako odijeva, koliko li će više vas, malovjerni!“ (Luka 12, 28) „Ne boj se, stado malo: svidjelo se Ocu vašemu dati vam Kraljevstvo.“ (Luka 12, 32) 

Otac nam daje Kraljevstvo i stoga uništava naše strahove kroz otkupljujuću krv Sina. Bog nas prihvaća kao svoju djecu, približavajući nam se bliže kada nas noćne more trgnu iz stanja mirovanja: „Gledajte koliku nam je ljubav darovao Otac: djeca se Božja zovemo, i jesmo. A svijet nas ne poznaje zato što ne poznaje njega.“ (1. Ivanova 3, 1) Naša nada je u Gospodinu (Psalam 121, 1-2) i u Kristu, ništa nas ne može iščupati iz Njegove ljubavi. (Rimljanima 8, 38-39) 

Ta istina, da naše svjetlo, naša utvrda, naše utočište, naša snaga boravi unutar nas i da nas je već spasio, istjeruje strah koji nas opsjeda u bolničkim hodnicima. Imamo istinu koju niti jedna prognoza ne može poništiti. Niti jedna bol ne može zatamniti Njegovo svjetlo. Niti jedna bolest ne može umanjiti Njegovu moć. 

Autorica: Kathryn Butler; Prijevod: Ivan H.; Izvor: DesiringGod.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Desiringgod.org koje vrijedi samo za Novizivot.net.

PROČITAJTE JOŠ: