„Jer ako je tko slušatelj riječi, a ne i izvršitelj, sličan je čovjeku koji motri svoje rođeno lice u zrcalu: promotri se, ode i odmah zaboravi kakav bijaše“ (Jakovljeva 1,23-24). 

Kada ste zadnji put pogledali u ogledalo? Vjerojatno se pogledate najmanje jednom u danu – možda i više puta. Zašto gledate u ogledalo? Koristite ga kako bi se procijenili. I tada učinite nešto u vezi toga što vidite. 

Biblija kaže da je Božja riječ kao ogledalo: „Jer ako je tko slušatelj riječi, a ne i izvršitelj, sličan je čovjeku koji motri svoje rođeno lice u zrcalu: promotri se, ode i odmah zaboravi kakav bijaše“ (Jakov 1,23-24). 

Kao što ogledalo odražava ono što je izvana, tako Božja riječ odražava kakvi ste iznutra. 

Jeste li se ikada pogledali u Bibliji? Hebrejima 4,12 kažu da Božja riječ poznaje misli vašeg srca i vaše namjere. Zbog toga mnogi ne čitaju Bibliju. Boje se pogledati u ogledalo Božje Riječi i vidjeti se onakvima kakvi su zapravo. 

VIDI OVO: BIBLIJA NIJE OBIČNA KNJIGA: Gdje treba početi sa čitanjem Biblije?

Ako ste spremni koristiti Božju Riječ kao ogledalo u svoju dušu, Jakovljeva poslanica daje tri praktična načina da to učinite. 

Prvo, pročitajte ju. No, ne onako olako. Pažljivo ju čitajte kao osoba u Jakovu 1,25: „koji se òglêdâ u savršenom zakonu slobode i uza nj prione, ne kao zaboravan slušatelj nego djelotvoran izvršitelj, blažen će biti u svem djelovanju svome“. Svi smo mi bacili oko na ogledalo, brzo se odmaknuli i zaboravili detalje onoga što smo vidjeli. No Bog želi da provedemo vrijeme gledajući u ogledalo Njegove Riječi. 

Nadalje, ponovite ju. Isti stih u Jakovljevoj poslanici govori o osobu koja ne gleda samo jednom u Božju Riječ nego „uza nj prione“ (Jakov 1,25). Ta se osoba neprestano vraća Božjoj Riječi. Isus je rekao svojim sljedbenicima: „Ako ostanete u mojoj riječi, uistinu, moji ste učenici“ (Ivan 8,31). Psalam 119,97 kaže: „O, kako ljubim zakon tvoj, po cio dan o njemu razmišljam“. 

VIDI OVO: JESTE LI SVJESNI: Što će vam se dogoditi ako svaki dan čitate Bibliju?

Na kraju, zapamtite Bibliju. Jakov 1,25 govori o ljudima koji, nakon čitanja Božje Riječi, pamte što su čuli. Ništa neće više pridonijeti vašem duhovnom životu nego razvijanje navike pamćenja Pisma. Psalam 119,11 kaže: „U srce pohranih riječ tvoju da protiv tebe ne sagriješim“. 

Još jedan način za pamćenje Božje Riječi jest zapisivanje onoga što vas Bog uči. U Hebrejima 2,1 piše: „Zato treba da mi svesrdnije prianjamo uz ono što čusmo da ne bismo promašili“. Slijedeći put kada vas Bog nešto nauči tijekom slavlja ili molitve, zapišite to. „Svesrdnije“ prionite onome što ste naučili kako to ne bi bilo izgubljeno.  

Sjećate li se te osobe koja se ogleda u zrcalo i koristi to kako bi se promijenila? Možete biti ta osoba kada prionete Božjoj Riječi tako što ju čitate, ponavljate i pamtite.

Autor: Rick Warren; Izvor: Pastorrick.com