NaslovnicaDuhovnostJe li Biblija knjiga koju je teško čitati?

Je li Biblija knjiga koju je teško čitati?

Biblija je zbirka knjiga koja predstavlja problem mnogima budući da ju je teško čitati, a pogotovo razumjeti. Kako si pojednostaviti čitanje Biblije?

Kršćani su stoljećima proučavali Bibliju, a teolozi su napisali nebrojene knjige o tome kako razumjeti pojedine retke – a ni oni se uvijek ne slažu. Znači li to da je običnim ljudima jako teško čitati Bibliju? Možemo li samo početi sami čitati ili prvo trebamo slijediti neke tečajeve? 

Suština Biblije nije teško razumljiva, ali ju je teško prihvatiti 

Ne trebate biti stručnjak u teologiji da razumijete osnovnu poruku Biblije. Isus je rekao: „Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da, Oče, tako se tebi svidjelo“ (Matej 11,25-26). U Luki 18,16-17, On kaže: „Pustite dječicu neka dolaze k meni i ne priječite im jer takvih je kraljevstvo Božje.« »Zaista, kažem vam, tko ne primi kraljevstva Božjega kao dijete, ne, u nj neće ući.“ 

Razlog zašto mnogi „ne prime kraljevstvo Božje“ nije njihov manjak razumijevanja, nego njihova nevoljkost da prihvate istinu, da se povjere Bogu i predaju Njegovoj volji. U konačnici, nije ugodno naučiti da smo grešni, da zaslužujemo Božji gnjev i da ne možemo riješiti ovaj problem sami.

Najprije se ne čini ugodnim odustati od svog prošlog životnog stila i poštovati Božje zapovijedi. To je ono što zauzdava ljude, ne njihova nemogućnost da razumiju Bibliju. Isusove riječi su jasne kada govori biti od „mudrih i umnih“ nije preduvjet da budemo djeca Božja. Preduvjet su vjera i pokornost iz srca. 

Postupno rastite u vašem razumijevanju 

Ako čitate Bibliju po prvi put, nećete razumjeti svaki detalj i nećete primijetiti sve važne poveznice između različitih redaka unutar teksta. Čak i ako čitate Bibliju 21. ili 39. put, nešto ćete propustiti. No dok nastavljate čitati, promišljati i rasti u vjeri, vaše razumijevanje Biblije će se produbiti. Kao što nas 1 Petrova 2,2 ohrabruje: „Kao novorođenčad žudite za duhovnim, nepatvorenim mlijekom da po njemu uzrastete za spasenje“ Ako tako činite, onda ćete u konačnici postati zreo kršćanin. „Doista, tko je god još pri mlijeku, ne zna ništa o nauku pravednosti jer – nejače je. A za zrele je tvrda hrana, za one koji imaju iskustvom izvježbana čula za rasuđivanje dobra i zla“ (Hebrejima 5,13-14). 

Pozadinske informacije vam mogu pomoći da bolje razumijete Bibliju  

Biblija je pisana nekoliko stoljeća te mnogi čitatelji danas nisu upoznati s njezinom kulturnom pozadinom. Zbog toga, ako želite rasti u svom razumijevanju Biblije, onda je korisno slijediti neki tečaj ili pročitati knjige koje će vam dati pozadinske informacije. Drugi način da bolje razumijete određeni redak u Bibliji jest čitati kratke sadržaje knjiga u kojima ste našli te retke, da dobijete smisao o kontekstu. 

Čitajte Bibliju s drugim kršćanima 

Drugi odličan izvor pomoći su vaši kolege kršćani. Neki od njih su možda pravi stručnjaci jer su čitali Bibliju desetljećima ili su ju izučavali u školi ili na fakultetu. Neke crkve imaju pastore koji vam mogu pomoći s vašim pitanjima, ili Biblijske skupine u kojima čitate i raspravljate o redcima iz Biblije u manjim skupinama. Tijekom slavlja u crkvi će se čitati, objašnjavati i primjenjivati dijelovi Biblije. Proučavanje Biblije ne treba biti samotna vježba. Jako je korisno nadopuniti svoje osobno čitanje Biblije s kolektivnim čitanjem Biblije. 

Iznad svega, trebate Duha Svetoga

U konačnici, razumijevanje Biblije nije samo u vezi intelektualnog znanja. Riječ je o nečem mnogo dubljem. Duboko razumijevanje nije ograničeno samo na mozak nego uključuje i naše srce i dušu. Zbog toga trebamo duhovno vodstvo koje nam daje Duh Sveti. Kroz Bibliju pronalazimo primjere ljudi koji nisu razumjeli Pisma ili Isusove riječi (vidi: Ivan 8,27; 10,6; 20,9). Možda će nas inspirirati njihove molitve za prosvjetljenje: „Prikloni mi srce propisima svojim, a ne k pohlepi!“ (Psalmi 119,34). 

Isus je obećao Svojim učenicima: „Branitelj – Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh“ (Ivan 14,26). I tako je bilo. Ti isti učenici koji su razumjeli tako malo Isusovih riječi na početku postali su Njegovi svjedoci diljem zemlje. Ovo obećanje pomoći Duha nije ograničeno na Isusove prve učenike nego se odnosi na sve vjernike: „Ako dakle vi, iako zli, znate dobrim darima darivati djecu svoju, koliko li će više Otac s neba obdariti Duhom Svetim one koji ga zaištu!“ (Luka 11,13). Pa, ako ne razumijete Bibliju i želite rasti u vjeri, zamolite Duha Svetoga da vas poduči. Istinsko razumijevanje Božje Riječi zahtjeva živu vezi s njezinim Autorom. 

Autorica: Grietje Commelin; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Biblword.net

PROČITAJTE JOŠ: