Biblija protiv straha: 3 moćna biblijska oružja protiv brige i straha

Biblija nam može pomoći u borbi protiv straha. Postoje tri moćna biblijska oružja koja nam je Bog dao u borbi brige i straha. 

Izreke 3, 25-26 zapovijedaju: „Ne boj se nenadne strahote ni nagle propasti kad stigne bezbožnike. Jer će ti Jahve biti uzdanje i čuvat će nogu tvoju od zamke“. Izgleda da dvojica najgroznijih zločinaca prebivaju unutar naših srca; dijabolični duet brige i straha.

Briga i strah vrebaju svaki puta kada se ukrcamo na zrakoplov, dobijemo račun, posjetimo liječnika, hodamo mračnom stranom pločnika ili dok gledamo na sat kada naša djeca kasne s izlazaka. Kršćani nisu izuzeti od brige i straha.

Sudeći prema Pismu, Božji narod muče iste alarmantne stvari kao i svakog drugog.

Unatoč tomu što je s njima neprestano bio Isus, izgleda da su se učenici stalno nečega bojali; oluja, mase ljudi, siromaštva, vojski, gubitka statusa, gubitka njihovog vođe.

Briga je posebno zarazna vrsta straha. Netko je izjavio da je briga kapljica straha koja krivuda kroz um sve dok ne proreže prolaz putem kojeg zarazi sve ostale misli.

Jesam li ikada zabrinut? Naravno da jesam. Odgojio sam četvero djece i suočio sam se s ozbiljnom bolešću. To me kvalificira kao stručnjaka za ovaj predmet. No za mene je briga maleni gradić kroz koji prolazim, ne mjesto na kojem ću se zadržati. To je trenutno stanje, ne način života.

Za mnoge ljude briga je postala toliko utkana u njihove osobnosti da jednom kada ona ode, oni traže novu brigu.

Zato su strah i briga grijesi.

Briga i strah označavaju sumnju u Božja obećanja, ispituju Njegovu moć, obezvrijeđuju Njegovu prisutnost i skreću naša srca sa štovanja Boga. John Wesley je rekao: „Ne želim se ništa više brinuti kao što ne želim psovati“.

VIDI OVO: Molitva protiv straha i napada panike

Kako onda zaključavamo kriminalce straha i brige? Koristeći ova tri Bogom-dana oružja.

1. Molitva

Prvo, neka vas vaši strahovi odvedu kod Gospodina u molitvi. Šest mudrih riječi za zabrinute su: „Ne brinite nizašto, molite za sve“!

Živa Biblija prevodi Filipljanima 4, 6-7 na ovakav način: „Ne molite ni oko čega. Umjesto toga molite u vezi svega. Izrecite Bogu svoje potrebe i ne zaboravite Mu zahvaliti na odgovorima. Ako to učinite, iskusit ćete Božji mir, koji je daleko bolji od bilo čega što ljudski um može pojmiti“.

Elisha Hoffman je susrela ženu u Libanonu, Pennsylvaniji čija je depresija izgledala neizlječivo. Izlila je svoju žalost plačući: „Što da učinim? Oh, što da radim“? Hoffman je rekla zabrinutoj ženi neka svoje žalosti preda Isusu. „Moraš reći Isusu“, rekla je.

„Da“! odgovorila je, odjednom shvaćajući. „To je to! Moram reći Isusu“! Njezine riječi odjekivale su u Elishinim ušima i od tog iskustva napisala je himnu „Moram reći Isusu“ sa prekrasnim pripjevom:

„Moram reći Isusu! Moram reći Isusu!

Ne mogu nositi svoje terete sama!

Moram reći Isusu! Moram reći Isusu!

Isus mi može pomoći, samo Isus“!

Molitva je naš primarni način kako govorimo Isusu o svojim brigama i, u procesu, prepoznajemo Božju prisutnost. Dolazimo bliže Bogu u molitvi, a u Njegovoj prisutnosti je mir. Priznajem, za ovo je potrebno neko vrijeme.

Često je potrebno razdoblje stalnosti pred Gospodinom prije nego što se naša srca probiju u punini Njegova mira.

Isus je tri puta molio o svom bremenu u Getsemaniju.

Pavao je tri puta molio da Bog otkloni trn iz njegove pete.

Ilija je molio sedam puta da kiša padne na Karmelu“. (Matej 26, 44; 2. Korinćanima 12, 8; 1. Kraljevima 18, 43)

Ponekad mir dolazi odmah, u drugim slučajevima dolazi polako, ali sigurno kako prebivamo kod Božjeg prijestolja. U svakom slučaju, naša razina straha je vrsta referenduma u vezi bliskosti našeg prijateljstva s Bogom. To je duhovno mjerilo i rastemo snažniji kako učimo svoje brige odlagati na Boga u molitvi.

VIDI OVO: 10 moćnih stihova proroka Izaije za borbu protiv straha i pronalazak nade u Isusu

2. Obećanja

Nakon predanja strahova Bogu u molitvi, potrebno je pretražiti Bibliju kako bismo pronašli specifična obećanja za naše potrebe. Zapišite ih, zapamtite ih i meditirajte nad njima nakon jutarnjeg ustajanja, prije odlaska na spavanje navečer i za vrijeme dnevnog rada.

Evo nekih stihova koji su meni pomogli:

Psalam 27, 1: „Jahve mi je svjetlost i spasenje: koga da se bojim? Jahve je štit života moga: pred kime da strepim“?

Psalam 118, 6: „Jahve je sa mnom i ja ne strahujem: što mi tko može“?

Izreke 29, 25: „Strah čovjeku postavlja zamku, a tko se uzda u Jahvu, nalazi okrilje“.

Psalam 37, 8: „Stišaj svoj gnjev i ostavi se srdžbe, ne žesti se da zlo ne učiniš“.

Izaija 41, 10: „Ne boj se jer ja sam s tobom; ne obaziri se plaho jer ja sam Bog tvoj. Ja te krijepim i pomažem ti, podupirem te pobjedničkom desnicom“.

Ti stihovi su najbolje osiguranje od straha koje možete pronaći. Izrežite ih i postavite ih na mjesta na kojima ste skloni napadima panike. Sakrijte ih u svoje srce i dopustite Riječi Božjoj neka osnaži vaš duh.

3. Ustrajnost

Nakon toga Mu vjerujte.

Poslanica Hebrejima napisana je onima u prvome stoljeću koji su se susretali s progonima. U 12. poglavlju, rečeno nam je, jer su vjernici ranijih generacija vjerovali Bogu u vezi svojih teškoća da i mi trebamo „odložiti svaki teret i grijeh koji nas sapinje te postojano trčati u borbu koja je pred nama! Uprimo pogled u Početnika i Dovršitelja vjere, Isusa, koji umjesto radosti što je stajala pred njim podnese križ, prezrevši sramotu te sjedi zdesna prijestolja Božjega“. (Hebrejima 12, 1-2)

Ustrajnost znači da nas neće terorizirati briga i strah. Vjerovat ćemo Bogu, usmjeriti svoj pogled na Krista i nastaviti ići.

Misionar E. Stanley Jones je ovo naučio u Indiji. Došao je na misijsko polje s velikom strašću za misijom, ali se borio sa teškom tjeskobom koja je vodila do povremenih tjelesnih malaksalosti. Dijagnosticirajući samoga sebe Jones je priznao „umor mozga, nervoznu iscrpljenost i depresiju“.

PROČITAJTE: NE BOJ SE: 10 Božjih odgovora na strah

U ovome stanju Jones je putovao prema gradu Lucknowu na slijed sastanaka. Ondje, jedne noći dok je molio, osjetio je kako mu Gospodin govori. Premda ne zvučno, Gospodinov glas činio se kao da govori:

„Jesi li spreman za ovaj posao na koji sam te pozvao“?

„Ne Gospodine, gotov sam“, Jones je odgovorio. „Došao sam do kraja svojih resursa“.

„Ako sve to predaš meni i ako se ne budeš brinuo oko toga, ja ću to riješiti“.

„Gospodine“, rekao je Jones, „zatvaram pogodbu baš ovdje“.

Upravo tada je veliki mir ovladao cijelim njegovim bićem. Jones je rekao: „Znao sam da je riješeno! Život, život u izobilju, je zavladao mnome. Tako sam bio rasterećen da sam jedva doticao cestu dok sam se te večeri vraćao kući. Prolazio sam kroz dane, radio do dugo u noć i vraćao se u krevet pitajući se zašto bih uopće trebao ići u krevet, kad na meni nije postojao niti najmanji trag umora. Osjetio sam kao da me Krist posjeduje kroz život, mir i odmor“.

Ostatak svog života Jones je pamtio ono što mu je Gospodin šapnuo na uho: „Ako sve to predaš meni i ako se ne budeš brinuo oko toga, ja ću to riješiti“.

Vrebaju li vas još uvijek okrutni zločinci straha i brige? Pustite neka vas vaši strahovi odvedu u molitvu; tražite Božja obećanja i ustrajte usmjerujući svoj pogled na Isusa.

Ako svoje terete predate Isusu i ako se ne budete brinuli, On će se pobrinuti za vas.

Gospodin Isus je sam rekao: „To vam rekoh da u meni mir imate. U svijetu imate muku, ali hrabri budite – ja sam pobijedio svijet“! (Ivan 16, 33)

Autor: David Jeremiah; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

NAJNOVIJE!