Zašto je Biblija toliko važna?

Biblija je više od knjige. Doslovno. Zbog čega je toliko važna za naš duhovni život?

Biblija sadrži mnoštvo knjiga

Biblija je zbirka od šezdeset i šest knjiga, koje su napisane u vremenskom okviru od tisuću i petsto godina.

Dijeli se na dva dijela: Stari zavjet, odnosno zapise prije Isusovog rođenja, koji se usredotočuju na priče o Izraelu. Imamo i Novi zavjet, s Isusom i ranom Crkvom. Kao što možete zamisliti, Biblija sadrži mnoštvo različitosti.

PROČITAJTE: 3 izvrsna razloga zašto trebate čitati Bibliju

Zapisali su ju različiti ljudi, koji su imali različita zanimanja u životu kroz nekoliko zemalja i na nekoliko jezika (pretežito na hebrejskom i grčkom). Ona sadrži riječi pastira, kraljeva, proroka i prognanika, ribara i sudaca, muškaraca i žena, starih i mladih, moćnih i slabih.

Biblija sadrži različite žanrove

Različite knjige koje sačinjavaju Bibliju su knjige različitih žanrova. Postoji jako puno povijesti i poezije, ali isto tako i zakona, rodoslovlja, proročanstava te pisama sa uputama za vjernike. Ako tražite usmjerenje za život, neke fantastične priče ili samo prekrasnu ljubavnu pjesmu, Biblija to sve sadrži.

PROČITAJTE: Pravi razlog zašto ne čitamo naše Biblije

Nadahnuta od Boga

No ima još. Kršćani vjeruju da su biblijski pisci bili nadahnuti od Boga da zapišu ono što su zapisali. Kada čitate Bibliju, možete otkriti ono što Bog želi vama reći i koji su Njegovi planovi, ne samo za vaš život nego za cijeli svijet.

Ako ti ono što Bog kaže nije najvažnije, u nevolji si!

Iako se Biblija sastoji od različitih knjiga, ona ima jedinstvenu poruku: to je priča o Bogu, Stvoritelju, koji voli svoj narod, unatoč njihovoj pobuni i koji šalje svoga Sina kako bi ih pomirio s Njime. Kroz sve priče, pjesme, zakone i pisma, Bog otkriva tko je On, tko smo mi i što će se dogoditi s ovim svijetom.

PROČITAJTE: Ako volite Boga, slušajte Ga: 5 razloga za svakodnevno čitanje Biblije

Drugačija vremena

Dok čitate Bibliju, trebate imati na umu ono što pisac želi reći ljudima za koje je pisao. Neki dijelovi Biblije nam govore što činiti i trebali bismo poslušati. Jedan primjer je kada Isus kaže da se molimo za one koji nas progone. No, drugi dijelovi sadrže upute za određene ljude ili situacije, kao što su zakoni za slavljenje u hramu. Oni su zanimljivi za čitanje i iz njih možemo učiti.

Više ne trebamo žrtvovati ovcu, jer je Isus bio savršena žrtva za naše grijehe. Isto tako, ne bismo trebali uzeti za primjer sve što su ljudi činili u Bibliji. Ako čitamo o Jakovu, koji je imao dvije žene i dvije konkubine, to ne znači da Bog želi ili dopušta da imate drugu ženu. Stoga, uvijek razmišljajte dok čitate Bibliju za koga je napisana, u kojoj situaciji i što to za vas danas znači.

PROČITAJTE: BIBLIJA NIJE OBIČNA KNJIGA: Gdje treba početi sa čitanjem Biblije?

Čitanje Biblije

Ako ste novi čitatelj, onda bi bili dobro započeti sa pričama o Isusu na početku Novoga Zavjeta. On je Božji Sin, koji je došao spasiti nas i izvršiti Božje planove. Dok čitate dalje, dopustite Božjem Duhu da vam govori i da vas mijenja, dok učite tko je Bog, kako biste mogli služiti i štovati Ga. Završit ću s popisom gdje možete pronaći određene teme.

– Početak svijeta: Postanak

– Mudrost za svakodnevni život: Mudre Izreke

– Mojsijevi zakoni: Izlazak, Levitski zakonik, Brojevi, Ponovljeni zakon

– Pjesme i molitve: Psalmi, Pjesma nad pjesmama

– Povijest izraelskog naroda: Jošua, Suci, 1. i 2. Samuelova, 1. i 2. Kraljevima, 1. i 2. Ljetopisa

– Priče o Isusu: Matejevo, Markovo, Lukino i Ivanovo evanđelje

– Priča o ranoj crkvi: Djela Apostolska

– Završetak svijeta: Otkrivenje

Autor: Kim ter Berghe; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Biblword.net