Kroz Bibliju bivamo opremljeni za svaki dobar posao. Postoji zlato koje možemo otkriti, ako nastavimo čitati. Postoji toliko više od onoga što nam može ponuditi ”kršćanstvo iz šalice kave”.

Kršćani trebaju biti ”biblijski” ljudi.

Proveo sam godine ne bih li provjerio istinitost ove rečenice. Ono što je tužno jest da ovo mnoge ili pogodi ili im je nevažno.

Možda je to iz razloga zato što se odmah sjetimo posljednje tabu ideje koja je ostala u našem društvu: fundamentalizma. Naši postmodernistički umovi se odmah prisjećaju starih propovjednika iz generacije naših djedova, koji su preklapali prste preko ”dobre” knjige koja se nalazila u njihovim rukama.

Mi kažemo kako je naša vjera živa i da se ne sastoji od onoga što ”moramo” učiniti. Naše kršćanstvo nije religija, ono je odnos. Nismo protiv Biblije. Postoji puno stvari iz Biblije koje su nam pomagale i koje su nas nadahnule. Ono protiv čega mi jesmo jest zadrta ”potrošnja” Biblije. Što danas jest u kršćanstvu, a da ne ide protiv Božje Riječi? Tužno je što se radi o ”paperjastom” i ”jezgrovitom” sentimentalizmu ili o religiji čiji cijeli sustav vjerovanja više odgovara šalici kave nego katekizmu.

PROČITAJTE: Kako čitati Bibliju s razumijevanjem?

Želim vam dati pet dobrih razloga zbog kojih ćete tražiti život u Bibliji do kraja vašeg života. Prije nego što krenem u Božju Riječ, sjetite se da postati više biblijski obrazovan ne znači biti pametniji ili ”produhovljeniji” ili to da svoje znanje trebate nametati drugima. Radi se o tome da čitajući upoznajete Spasitelja. Isus je rekao: “Vi istražujete Pisma, jer mislite po njima imati život vječni. I ona svjedoče za mene, a vi ipak nećete da dođete k meni da život imate.” (Ivan 5, 39-40) Radi se o tome da vidite i spoznajete Krista preko Riječi. Mi ne slavimo veličinu slova. Mi slavimo Oca.

1. Ne možete voljeti Boga, a ne slušati Ga 

Kada su Ga pitali o tome koja je najveća zapovijed, Isus je rekao: Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed.” (Matej 22, 37-38)

Ne možete Ga voljeti svim svojim srcem, dušom i umom ako nemate uravnoteženo konzumiranje Pisma.

Slično kao što naša srca trebaju biti usmjerena ka tome da Boga vrednujemo više nego bilo što drugo, tako i naši umovi trebaju biti usmjereni na to da ispravno razmišljaju o Bogu. Pogrešno razmišljanje o Bogu stvara pogrešnu ljubav prema Bogu. Kao što Jen Wilkins kaže: “Srce ne može voljeti ono što um ne poznaje.”

Apostol Pavao znalački povezuje našu ljubav prema Bogu i drugima s rastućim poznavanjem Boga. I molim za ovo: da ljubav vaša sve više i više raste u spoznanju i potpunu pronicanju te mognete prosuditi što je najbolje da budete čisti i besprijekorni za Dan Kristov, puni ploda pravednosti po Isusu Kristu – na slavu i hvalu Božju.” (Filipljanima 1, 9-11)

Boga možemo više voljeti samo ako Ga bolje poznajemo. A o tome kakav i što Bog jest – o njegovoj prirodi i obećanjima – učimo kroz Njegovu Riječ.

2. Vaša vjera treba obećanja kako bi preživjela 

Kada je Pavao pokušao ohrabriti svog novog sina u vjeri, Timoteja, on je tada vodio crkvu u Efezu. Kako bi ga ohrabrio iskoristio je svoje najsnažnije oružje – Evanđelje.

“Ne stidi se stoga svjedočanstva za Gospodina našega, ni mene, sužnja njegova. Nego zlopati se zajedno sa mnom za evanđelje, po snazi Boga koji nas je spasio i pozvao pozivom svetim – ne po našim djelima, nego po svojem naumu i milosti koja nam je dana u Kristu Isusu prije vremena vjekovječnih, a očitovana je sada pojavkom Spasitelja našega Krista Isusa, koji obeskrijepi smrt i učini da zasja život i neraspadljivost – po evanđelju.” (2. Timoteju 1, 8-10)

John Piper je u svome osvrtu na ove retke izjavio: “Lijek za slabašne kršćane je ‘teška’ doktrina.” Pavao je ovdje opisao bogatu istinu kao lijek za Timotejevu slabu vjeru. A njegov lijek je i naš lijek: snažno učenje koje nam se otkriva u Bibliji. Pazite na to kako se vaše povjerenje u Njega povećava dok svakodnevno čitate na tisuće Božjih obećanja.

3. Postajemo ono što gledamo 

Prošlog tjedna moja petogodišnja kćer je pogledala moju ženu i mene i izjavila da kada odraste želi biti pjevačica i mama. Odakle bi mogla dobiti takvu želju? Je li to možda zbog toga što su dvije odrasle osobe s kojima ona provodi najveći dio svoga vremena pjevačica i mama? Evo istine koja je stara koliko i sama Biblija:

“A svi mi, koji otkrivenim licem odrazujemo slavu Gospodnju, po Duhu se Gospodnjem preobražavamo u istu sliku – iz slave u slavu.” (2. Korinćanima 3, 18)

Postajemo ono u što gledamo. Ako gledamo u Božju Riječ, u snagu Njegova Duha, to će preobraziti naša srca, umove i život. S vremenom, oni koji budu tražili Boga, kao što je to radio David, spoznat će da je ono što nas zanima i ono što Boga zanima. Shvatit ćemo da su grešne stvari, koje smo prije voljeli, odjednom neprivlačne. Uvidjet ćemo da svetost počinje ispunjavati naše živote. Uvidjet ćemo da sve više počinjemo izgledati poput Krista. Voljet ćemo Riječ kao što ju i On voli.

PROČITAJTE: BIBLIJA NIJE OBIČNA KNJIGA: Gdje treba početi sa čitanjem Biblije?

4. Samo ćete u Riječi pronaći radost za kojom tragate 

U Evanđelju po Ivanu, Isus je kroz poglavlje i pol učio i opominjao svoje učenike. Usred službe, rekao je: “To sam vam govorio da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna.” (Ivan 15, 11) Isus govori svojim učenicima da je ono što im govori za njihovu radost.

Svrha svake Kristove Riječi je naša vječna radost. Ništa ne može motivirati  osobe više od njihove osobne radosti, a ona se ovdje može pronaći ”crno na bijelome”. Vaša vječna radost je izravno povezana s onim što vam Isus ima za reći.

Trebali bismo se držati svake riječi, a On nam je dao toliko riječi. Riječi obećanja naše radosti, riječi upozorenja zbog naše radosti. Riječi ohrabrenja za našu radost. Riječi, riječi i još riječi, a svaka je za našu radost u Njemu, zauvijek.

5. Postoji posao koji treba biti obavljen 

Pavao nas uči: “Sve je Pismo Bogom nadahnuto i korisno za učenje, za karanje, za popravljanje, za odgajanje u pravdi, da bude savršen čovjek Božji, spreman za svako dobro djelo.” (2. Timoteju 3, 16-17)

Toliko puno modernih (osobito mladih) kršćana danas imaju želju ići i raditi stvari za Boga, a da Ga uopće ne znaju. S obzirom na toliko nepravde i nejednakosti u svijetu, teško nam je uložiti sat vremena na čitanje četrdesetak riječi koje je napisao pisac koji je umro prije dvije tisuće godina. Ali Pavlove riječi ne mogu biti jasnije: ako želimo raditi Božji posao, prvo trebamo poznavati Božju Riječ.

Božja nam Riječ otkriva ono što je Njemu važno. Pokazuje nam što je ono što Mu slama srce i što Ga veseli. Pokazuje nam što On čini u svijetu – i kroz povijest i što danas čini.

Biblija nas uči da Bog voli i zaboravljene i ”nepodobne”. Pokazuje nam vrijednost održavanja obitelji. Upoznaje nas s velikodušnošću drugih kršćana (2. Korinćanima 8, 1-7) i poziva nas da otvorenih ruku primimo ono što nam Bog daje. Govori o svetosti svakog ljudskog života i nadahnjuje nas da se borimo i za nerođene. Proglašava to da rasa ne smije biti barijera za kršćansko zajedništvo, nego prekrasna prilika. Kroz Bibliju bivamo opremljeni za svaki dobar posao. Postoji zlato koje možemo otkriti, ako nastavimo čitati. Postoji toliko više od onoga što nam može ponuditi ”kršćanstvo iz šalice kave”. Ako želite živjeti za Krista i ako želite uživati s Njime cijeloga života i u vječnosti, ”udubite” se u ovu knjigu.

Autor: Jimmy Needham; Prijevod: Ivan H.; Izvor: desiringgod.org