NaslovnicaŽivot5 jednostavnih biblijskih pravila o korištenju novca

5 jednostavnih biblijskih pravila o korištenju novca

Donosimo pet jednostavnih biblijskih pravila za razmišljanje u vezi korištenja novca.

Čiji je novac?

Prva stvar je da trebamo shvatiti da je sve što imamo od Boga. Apostol Pavao pita „Ta tko tebi daje prednost? Što imaš da nisi primio? Ako si primio, što se hvastaš kao da nisi primio“? (1. Korinćanima 4, 7) Vidite poantu. Biblija uči „zemlja je Gospodinova i sva punina njezina“. (1. Korinćanima 10, 26)

Prva točka je da je sve što imamo od Boga. Stoga trebamo dati Bogu hvalu za sve što imamo, uključujući i naš novac. Prije nego što ga počnemo koristiti zahvalimo se Bogu za novac.

PROČITAJTE: 3 iznenađujuće stvari koje Biblija govori o novcu

Bismo li trebali pomoći svakome?

Kada je Isus čudesno nahranio 5.000 ljudi, idućeg dana su se pojavile još tisuće očekujući da će Isus ponovno umnožiti ribu i kruh, ali nije. Isus je znao da su oni došli samo zbog hrane, a ne zbog pravog Kruha Života koji zauvijek zasiti. (Ivan 6, 26-27) Kada dajemo novac za pomoć drugima, trebamo koristiti božansku mudrost. Tako možemo nekome omogućivati zloupotrebu droge ili alkohola. Molite se u vezi toga, tražite savjet i onda upotrijebite svoj najbolji sud.

Inventar srca

Isus je rekao: „Ondje gdje ti je blago bit će i tvoje srce“. (Matej 6, 21) Ako želite znati što najviše cijenite pogledajte na što trošite najviše svog vremena i novca. Isus ukazuje da ako tražimo ono gdje je naša istinita odanost samo trebamo pogledati što najviše cijenimo. Ono što najviše cijenimo to je ono čemu su naša srca najviše odana.

PROČITAJTE: Je li grijeh biti bogat?

Jedan je pastor rekao: „Pogledajte čekovnu knjižicu ili izjavu kreditne kartice i znat ćete što vaše srce zaista vrednuje više od svega“.

Planiranje

Bog je za izraelski narod odvojio pojedine svete dane ili dane gozbe i dobili su naputak da odvajaju za desetak od svojih prihoda koje će potrošiti na te dane gozbe. Jedna stvar koju možemo naučiti od ovoga jest da odvajamo određenu svotu novca ako nam bude trebala kasnije.

Postoji mudrost u štednji novca ili u automatskom smanjivanju određene svote novca sa plaće i stavljanje iste na račun štednje. Čak i ako je to 3%, zaboravimo na to i onda u situacijama kad nam taj novac treba najviše (kao što u hitne situacije) otkrijemo da imamo više novca nego što smo mislili da imamo.

Sijanje i žetva

Apostol Pavao želio je da crkva razumije da će ono što su sijali biti proporcionalno onome što će žeti, slično poput zemljoradnika. No nije toliko u tome što sijemo već u stanju naših srca dok sijemo. Nitko nam ne može reći koliko da dajemo jer „svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja“. (2. Korinćanima 9, 7)

PROČITAJTE: 7 mudrih biblijskih savjeta o bogatstvu i novcu

Ako ja odlučim koliko vi trebate dati, sumnjam da će se vaše srce s time složiti. Sumnjam da će vaše srce biti veselo. Neka to bude vaš izbor, ali ne očekujte plodnu žetvu ako posijete samo nekoliko rijetkog sjemenja.

Zaključak

Ako se prisjetimo da je sve Božje, da ne možemo pomoći svima, da trebamo načiniti vlastite inventare onoga gdje su naša srca, da bismo trebali raditi planove štednje i upamtiti da ćemo žeti samo ono što smo posijali onda možemo imati božansku mudrost u vezi korištenja novca i proslavljanja Boga u svemu na što ga trošimo. To je Njegov novac kojeg trošimo, ne naš.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Faithinthenews.com