5 sjajnih biblijskih priča o prijateljstvu

Koji su dobri primjeri prijateljstva? Pročitajte ovih pet biblijskih priča o prijateljima i prijateljstvu.

Bog i Abraham

Biblija kaže da je Abraham bio prijatelj Božiji (Iz 41,8). Njihova veza je bila protkana poštovanjem i poslušnošću. Ovo ne znači da je Abraham bio bezgrješan nego je potpuno vjerovao Bogu da će ga voditi tamo gdje je trebao stići. Kada je Bog progovorio Abrahamu, on ga je odmah poslušao. Iako je bio poslušan Bogu ( Rim 4) pojašnjava da Abraham svoje spasenje nije „zaradio“ radom, nego vjerom u Božje obećanje o Spasitelju.

Jonatan i David

Jedna od najpoznatijih biblijskih priča o prijateljstvu je zasigurno priča o Jonatanu i Davidu (1 Sam 18-20). Šaul je bio prvi izraelski kralj, a Jonatan je bio njegov sin. Jonatan je trebao biti sljedeći izraelski kralj, no njegov otac Šaul nije bio poslušan Bogu pa je tako kraljevstvo oduzeto iz njegove ruke. Bog je već odabrao Davida da bude sljedeći izraelski kralj.

Iako je Jonatan znao da će David biti sljedeći izraelski kralj, on se sprijateljio s njim. Jonatan je izabrao vjerovati Božijem izboru pri odluci tko će biti sljedeći izraelski kralj, iako je to značilo da to neće biti on.

Šaul je pokušao ubiti Davida, a Jonatan mu je pomogao da pobjegne. Kada je postalo jasno da kralj Šaul neće dozvoliti da David živi, Jonatan se izložio riziku da zaštiti Davida. Jonatan se suprostavio Šaulu po pitanju Davida, pa je Šaul svoj bijes okrenuo ka Jonatanu.

Bilo je neophodno da se David i Jonatan rastanu. Kada je David saznao za prijateljevu smrt, srce mu je bilo slomljeno.

5 nevjerojatnih biblijskih priča o prijateljstvu
David i Jonatan; Foto: Wikipedia

Ruta i Noemi

Rutin bivši muž je bio sin od Noemi. Dok su bili povezani brakom također su bili bliski prijatelji. Ruta je inzistirala da se vrati zajedno s Noemi u njezinu zemlju, u Izrael. Iako je Ruta izgubila muža, nije htjela izgubiti i prijateljicu. Zajedno su se vratile u Izrael duboko žaleći zbog zajedničkog gubitka.

Bile su odane jedna drugoj. Jedan Noemin rođak se zaljubio u Rutu. Njihov brak je donio mir i veselje za ove dvije dame.

60 citata o prijateljstvu koje možete podijeliti sa svojim prijateljima

Isus i Petar

Isus je imao jaku vezu i prijateljstvo sa svim svojim učenicima. No, svaki od njih je imao i svoj osobni odnos s Gospodinom. O odnosu Isusa i nekih učenika ne znamo baš mnogo, no neki učenici su, čini se, uzmali glavninu Isusova vremena. Jedan od učenika koji se isticao tijekom Isusova života, a također i godinama poslije je učenik imenom Petar. Tijekom Isusova života Petar je bio istaknut  zbog svojih pogrešaka. No, Isus mu je stalno opraštao. Petar je rekao da će stajati uz Isusa sve do njegove smrti (Mt 21, 31-35). Isus je znao da će ga Petar zanijekati. No prije nego se Gospodin vratio na nebo posjetio je Petra (Iv 21) i iskazao mu suosjećanje i oprost. Iako Ga je Petar zanijekao, Isus je znao da će on biti čovjek koji će svoju krv proliti da bi navijestio spasonosnu Božju Riječ svijetu.

Barnaba i Pavao

Možda se sjećate da su se Barnaba i Pavao posvađali pa nisu više propovijedali zajedno. Međutim, također je važno zapamtiti da su ova dva čovjeka provela zajedno veliki broj godina kao prijatelji i kolege u službi.

Nakon obraćenja na putu u Damask Pavao je proveo tri godine u Arabiji (Gal 1, 15-18). Kada se vratio u Jeruzalem ljudi su se sjećali samo Savla – progonitelja kršćanske Crkve. Barnaba je bio otvoren prihvatiti Pavla kao prijatelja i učenika (Dj 9, 26-30).

U početku, bilo je jasno da je Barnaba bio vođa ovoga tima. Barnaba je učio Pavla kako bi postao veliki propovjednik, što se na kraju i dogodilo. Kasnije, u Djelima apostolskim, Pavao se spominje kao vođa tima. Dogodila se i promjena u jeziku. Kada su ispočetka radili zajedno u Bibliji se spominju kao „Barnaba i Pavao“, a kasnije se taj naziv mijenja u „Pavao i Barnaba“. U nekom trenutku učenik je postao vođa njihove grupe.

Ova dva čovjeka su godinama radila zajedno. Pretpostavimo da su se razdvojili, kako mnogi vjeruju, zbog odnosa prema Ivanu (pomoćniku, ne učeniku). Pavao s poštovanjem govori o Barnabinoj odluci. Na početku njihova misijskog putovanja, Ivan (pomoćnik) se vraća kući (Dj 13, 13-16). Ali kasnije Pavao spominje da je mladić postao koristan u službi (2 Tim 4, 11). Pavao je imao poštovanje jer je Barnaba odabrao Ivana za poučavanje.

Iako se nisu uvijek slagali, čini se da su ova dvojica prijatelja gajili veliko poštovanje jedan prema drugome te poštivali odluke jedan drugoga.

Autor: David Peach; Prijevod: Iva Z.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com

NAJNOVIJE!