Biblijske upute za skrivene misli
Foto: Jacob Botter/Flickr

Ono što mislimo je puno važnije od onoga tko smo i što imamo. Kao što je rečeno: ”Nismo ono što mislimo da jesmo, nego ono što mislimo, to smo”.

Isus je rekao da nije važno ono što ulazi u naša usta, jer to ide u želudac i zatim s vremenom napusti tijelo. Ono što je važno jest što izlazi iz naših usta, jer to dolazi iz našeg srca, a ”iz srca dolaze zle misli, ubojstva, preljubi, bludnost, krađe, lažna svjedočanstva, psovke. To ukalja čovjeka. A jesti neopranim rukama ne ukalja čovjeka.” (Matej 15, 19-20).

VIDI OVO: Molitva protiv negativnih misli

Naše misli utječu na sva područja života

Ono što mislimo utječe na sva područja našeg života. Ima jedna poslovica koja kaže: ”Posij misao, žet ćeš djelo; posij djelo, žet ćeš naviku; posij naviku, žet ćeš karakter; posij karakter, žet ćeš sudbinu”.

Poznavajući značaj misli, Pavao nas potiče da upravljamo svoje misli na ispravne stvari; na stvari koje su ‘istina’ kao suprotnost lažima i prijevari; na ‘sve što je plemenito’, stvari koje su moralno ispravne, na ono što je ‘dično’ i pravedno; na stvari koje su ‘nevine’ s obzirom na našu motivaciju; na stvari koje su ‘lijepe’ i privlačne; na stvari ‘dostojne divljenja’ u smislu da su kreposne i hvalevrijedne. Daje sažetak liste riječima: ”Ako je išta kreposno ili hvale vrijedno – o kakvim stvarima razmišljajte” (Filipljanima 4, 8).

Teško je tako razmišljati, jer je svijet u kojem živimo potpuno drugačiji. Okruženi smo riječima i slikama s televizije, iz novina, filmova, oglasa, razgovora i događaja koji nas lako mogu odvesti u drugačijem pravcu.

VIDI OVO: Kako pobijediti zle misli i bludna maštanja za vrijeme molitve?

Sotona ima pristup našim mislima

Budući da sotona ima pristup našim mislima (ne može ih čitati, ali nam može sugerirati), mi smo određeni da budemo kušani pogrešnim mislima skoro svakodnevno. Ipak, kako je Martin Luther rekao, ne možeš zaustaviti ptici da leti iznad glave, ali možeš je spriječiti da ti napravi gnijezdo u kosi.

Kako izbaciti pogrešne i negativne misli iz svoje glave?

Evo kako izbaciti pogrešne misli van: valja prave misli ubaciti unutra. Sir Thomas More je rekao. ”Ispuni um dobrim mislima, ili će ga neprijatelj ispuniti lošima: prazan ne može biti.” To je zaista i Pavlovo rješenje.

Kako onda u praksi naučiti tako misliti? Trebamo puniti naš um dobrim mislima od trenutka kada se probudimo. Nema boljeg načina od započinjanja dana čitanjem Biblije, slavljenja i molitve – da bi se napravio dobar dnevni raspored.

Pamćenje biblijskih stihova i čitanje kršćanskih knjiga može nam pomoći da usmjerimo svoj um na prave stvari. Mnogima pomaže slušanje audio zapisa sa slavljenjem, čitanjem Biblije ili kršćanskim poučavanjem, koje slušaju u autu ili dok rade.

VIDI OVO: Zašto su misli bitne?

Kad god možemo, dobro je izložiti se ljepotama prirode, umjetničkim djelima ili bilo čemu drugome što spada u kategorije koje je Pavao nabrojio.

Ono što mislimo o tome nije nešto što drugi mogu vidjet. To je dio našeg tajnog života s Bogom, ali je jako bitno biti čvrsto u Gospodinu. Naš je nevidljivi život korijenje stabla ili temelji kuće, i naša sposobnost da se odupremo životnim olujama ovisi upravo o snazi nevidljivog dijela.

Autor: Nicky Gumbel, prema poglavlju iz knjige ”Život vrijedan življenja”