biblijski grad Korint
Foto: Dailystar.co.uk

Nova arheološka iskapanja na području potresa koji je pogodio biblijski grad Korint, koji se sada nalazi pod vodom, otkrila su rimsku arhitekturu. Isusov aposlo Pavao posjetio je ovaj drevni grad dok je on bio pod vlašću Rimljana, kako je i opisano u Bibliji.

Grčki i danski arheolozi istraživali su obližnju luku Laihon te otkrili tragove rimske arhitekture i inženjerstva.

„Već gotovo dva desetljeća u lovu sam na savršeni arheološki kontekst s organskim materijalom koji se obično ne očuva na nalazištu. Potencijal za novim otkrićima je ogroman“, izjavio je voditelj projekta Bjørn Lovén.

Luka se nalazi u korintskom zaljevu i povezivala je Korint s ostalim trgovačkim putevima u regiji, što je grad dovelo do ogromnog bogatstva. Rimljani su uništili Korint 146. prije Krista dok su osvajali Grčku, a Gaj Julije Cezar obnovio ga je 44. godine poslije Krista.

Snimka zaslona: YouTube
Snimka zaslona: YouTube

U 7. stoljeću strašan je potres pogodio grad, ali drveni su temelji ostali očuvani, kao i neki artefakti.

„Pronašli smo neke rane drvene konstrukcije u Laihonu i nadamo se da ćemo pronaći još organskog materijala, poput drvenog oruđa, namještaja, drvenih dijelova zgrada i brodova. Potencijal je ogroman i važno je naglasiti da se organski materijali gotovo nikada ne pronalaze na području srednjeg Mediterana“, rekao je Loven.

Projekt je zajednički pothvat Danskog instituta u Ateni, Sveučilišta u Kopenhagenu, i Grčkog zavoda za podvodnu arhitekturu.

Iskopine u zapadnoj Galileji u Izrealu nedavno su dovele do otkrića 1600 godina starog mozaika koji ukazuje da su žene imale ključnu ulogu u ranoj crkvi. Na mozaiku je prikazana žena iz petog stoljeća koja vjerojatno dijeli ime sa ženom koja u Bibliji pomaže Isusu.

Ovaj mozaik na grčkom jeziku datira iz petog stoljeća i prikazuje ženu imena „Suzana“ ili Šošana, koja je dala donaciju kako bi se izgradila crkva u selu. Suzana se spominje u Luki 8, 3 kao jedna od žena koje su pomogle Isusu i apostolima „od svojih dobara“.

Arheolog Mordechai Aviam, koji vodi iskapanja, objasnio je da donacije neovisnih žena crkvi ukazuje na društveni ustroj galilejskog sela toga doba.

Istraživači, kao i mnogi drugi učenjaci, zajedno nastoje rekonstruirati kakav je bio kršćanski život u toj regiji u 4. i 5. stoljeću.

IZVORChristian Post