Kako izbjeći grešne misli
Foto: Stocksnap.io

Grešne navike i misli mogu kontrolirati naš život. Kako ih možemo izbjeći, odnosno oduprijeti se takvim grijesima?

Biblija nam govori da je važno čuvati svoj um od grešnih misli. Iz pogrešnog razmišljanja proizlaze pogrešni postupci. Izreke 4,23 kažu: „Svom pomnjom čuvaj srce svoje, jer iz njega izvire život.“ Ovaj stih kaže da je potrebna ustrajnost kako bi se sačuvalo svoje srce. To znači da je to nešto što se ne događa bez truda. Druga Korinćanima 10,5 kaže da trebamo zarobljavati pogrešne misli. Moramo kontrolirati svoj um kako bismo mogli biti poslušni Kristu. „Obaramo mudrolije i svaku uznositost koja se podiže protiv spoznaje Boga i zarobljujemo svaki um na poslušnost Kristu.“

Dakle, kako trebate ispunjavati svoj um ispravnim mislima? Kako se možete boriti u ovom ratovanju protiv zlog razmišljanja? Ovo su pet načina koji će vam pomoći da izbjegavate grešne misli koje postaju loša navika.

Ispunjavajte svoj um Božjom Riječi

Filipljanima 4,8: „Uostalom, braćo, što je god istinito, što je god časno, što je god pravedno, što je god čisto, što je god ljubazno, što je god na dobru glasu, je li što krjepost i je li što pohvala — o tome promišljajte!“

Biblija odgovara opisu svega ovoga o čemu Pavao piše u Filipljanima. Kada upakirate svoj um pjesmama koje su pune bezbožnih tekstova, ne možete očekivati da ćete imati čiste misli. Trebate se usredotočiti na istinu, pravi, iskreni i čisti nauk Biblije.

Pamćenje biblijskih stihova i odlomaka odličan je način da ispunjavate svoj um Božjom Riječi. Pogledajte neke od mnogih stihova s popisa našeg članka Bible Verses by Topic i počnite pamtiti Božju Riječ. Ako pamtite i razmišljate o stihovima, onda će oni početi istjerivati bezbožne misli iz svijeta i vaše prošlosti.

Održavajte svoj um čistim

Psalam 101,3: „Neću pred oči svoje stavljat’ ništa opako; mrzim djela onih koji otpadoše, ona ne prianjaju uza me.“

Job 31,1: „Savez sam sklopio s očima svojim; kako bih onda pogledao djevicu?“

Kao što nas stih u 2. Korinćanima podsjeća, bitka za vaš um je aktivna. To nije nešto što možete pobijediti pasivno. Morate raditi na tome da održite svoj um čistim. Psalmist kaže da ništa opako neće stavljati pred svoje oči. Job je sam sebi obećao da će čuvati svoje oči čistima, jer je znao da muškarce privlači ono što vide. Ova dva stiha kažu da ako možemo čuvati naše oči od pogleda na ono što je zlo, onda je veća vjerojatnost da ćemo um održati čistim.

Ipak, tu je i dnevna borba za vaše oči. Vožnja cestom nam prikazuje plakate koji promiču golotinju, seks i grijeh većima od života. Morate čuvati svoje oči. Možda mislite: „Pa, to ne mogu kontrolirati. Moram se voziti tim putem na posao.“ To je možda istina, ali dopustite mi da vas pitam o onome što možete kontrolirati. Što gledate na TV? Što je s filmovima koje gledate ili knjigama i časopisima koje čitate? Ne govorim samo o očitim zlim stvarima. Trebate čuvati svoje oči od mnogo toga na udarnom programu. Povremeni pogled na zdravstvene časopise u liječničkoj ordinaciji može bombardirati vaše oči i um bezbožnim slikama koje potpiruju zle misli.

Uspostavite odnos s nekim tko će vas držati odgovornim

Hebrejima 10,24: „I pazimo jedni na druge da se potičemo na ljubav i dobra djela, da ne propuštamo svojega sastanka, kako je nekima običaj, nego se hrabrimo, i toliko više koliko vidite da se bliži Dan.“

Nađite prijatelja koji vas može držati odgovornim. Redovno se s njim nalazite, bilo osobno ili putem telefona ili interneta. Imam partnera koji me drži odgovornim s kojim se redovno dopisujem i dajem mu do znanja što se događa u mom životu. Zna da kada mu redovno ne pišem, onda postoji nešto što ne želim podijeliti u vezi onoga što mi se događa u životu. Znajući da očekuje od mene da ga izvještavam pomaže mi da ostanem odgovoran.

Izreke 11,14 i 15,22 kažu da se trebamo okružiti savjetnicima. To su prijatelji iz Crkve i ostali zreli kršćani koji vam mogu pomoći da budete odgovorni. Biti okružen ljudima koji žele da činite ispravno dat će vam dobre primjere kako živjeti.

Gledajte na druge Božjim očima

1. Timoteju 5,1-2: „Na starca se ne otresaj, nego ga opominji kao oca, mladiće kao braću, starice kao majke, djevojke kao sestre — u svoj čistoći.“

Mislite o drugim ljudima kao vašoj braći i sestrama. Čak i ako je osoba nevjernik, trebate ih isto voljeti kao braću i sestre. Postoje mnoge priče u Bibliji kada je Isus bio u interakciji sa ženama. Ponekad su bile emotivno ili fizički ranjive. Međutim, nikad ne vidite da se Isus ponaša prema njima neprimjereno. Uvijek je postupao prema njima na pobožan i zdrav način. Tretirao ih je kao članove svoje obitelji.

Kada na druge ljude gledate kao objekte koje treba željeti, onda je teško prema njima imati pobožne misli. Imajte na umu da su čak i oni koji neprikladno prikazuju svoja tijela nečija kćer, majka, brat ili sin. Možda ne postupaju ispravno, ali to vam ne daje dozvolu da ih iskorištavate ili dozvoljavate svom umu da prebiva na nesvetim mislima i postupcima.

Izbjegavajte kušnju

Rimljanima 13,14: „Nego se zaodjenite Gospodinom Isusom Kristom; i ne skrbite za tijelo da udovoljite požudama.

Ovaj mi je stih najviše pomogao u nadvladavanju pogrešnih misli koje su vodile ka pogrešnim postupcima u mom životu. Pavao kaže da ne bismo trebali olakšati tijelu da zadobije pobjedu. Jeste li primijetili obrazac u iskušenju u svom životu? Padate li obično u grijeh na istom mjestu ili s istim ljudima? Primijetio sam da je to istina u mom životu. Shvatio sam da mogu odabrati klonuti se takvih mjesta ili klonuti se tih ljudi i aktivnosti koje će me izazvati na grijeh.

Često si sami olakšamo i dovodimo u iskušenje. Ne pokušavamo ga izbjeći. Želimo se igrati koliko god blizu možemo, a onda se uzrujamo kada padnemo u grijeh. Ako želite izbjegavati grijeh, onda izbjegavajte situacije koje vam daju priliku da sagriješite. Ne igrajte se s iskušenjem da biste potom tvrdili da vas je đavao na to natjerao. To je laž koju si možda govorite, ali znate da nije istina. Često se sami dovodimo u iskušenje i grijeh. Proklamirajte silu iz Rimljanima 13,14 i imajte pouzdanje da Bog koji je to napisao u svojoj Riječi ima silu pomoći vam da ju primijenite u vašem životu.

Zaključak

Izbjegavanje grešnih misli nije nemoguće; zapamtite sljedeće:

  • Pazite da ispunjavate svoj um Božjom Riječi.
  • Održavajte svoj um čistim (izbjegavajte ono što zagađuje vaš um).
  • Uspostavite odnos s nekim vjernikom koji će vas držati odgovornim i budite redovno u kontaktu.
  • Gledajte na druge pobožnim očima (čak i kada se ne odijevaju ili postupaju pobožno).
  • Izbjegavate iskušenje – slušajte kada vas Duh Sveti potiče da se udaljite.

Bog nagrađuje ustrajnost:

„Blažen čovjek koji podnosi kušnju; jer kad bude prokušan, primit će vijenac života što ga Gospodin obeća onima koji ga ljube. Neka nitko, kad je kušan, ne kaže: ‘Bog me iskušava.’ Jer Bog ne može biti iskušavan zlom niti pak sȃm ikoga iskušava. Nego svakoga iskušava njegova požuda koja ga privlači i mami. Zatim požuda, zatrudnjevši, rađa grijehom, a grijeh, izvršen, rađa smrt.“

Autor: David Peach; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com

PROČITAJTE JOŠ: