Biblijski savjet kojeg se trebaju držati sve majke sinova

U mladićima postoji snažna želja da budu jaki i da nadvladaju zlo stoga majke u komunikaciji s njima trebaju o tome voditi računa. Apostol ljubavi u svojoj poslanici kaže: „Napisah vama, mladići, jer ste jaki i riječ Božja u vama ostaje i pobijedili ste Zloga” (1 Iv 2,14).

Umjesto da mu govorite: „Budi dobar i nemoj napraviti neku glupost”, svoj odabir riječi više prilagodite jeziku kojim se služi apostol Ivan. Ivan se mladićima obraća s poštovanjem. Majka svome sinu može dati snagu odabirom pravih riječi:

„Smatram te ne samo fizički nego i duhovno jakim. Vidim da u sebi imaš snagu da dobrom nadvladaš loše. U tebi je Božja istina. Neka Gospodin uvijek bude s tobom.”

Iako svaki dječak posrne, on želi obnoviti tu snagu koju je Bog usadio u njega.

Sveto pismo prepoznaje važnost muške snage, a na majkama je da svojim sinovima ukazuju na tu dimenziju. Prva poslanica Korinćanima 16,13 kaže: „Muževni budite, čvrsti”. Značajan je ovo biblijski redak koji mnogo govori o ulozi muškarca.

BOG UKAZUJE NA TO DA JE SNAGA NAJVEĆI URES MLADIĆIMA!

Zamislite sada dvjesto mladih studenata koji su se našli na otvorenome, primjerice na plaži kako bi molili i slavili Gospodina. Skup je to koji čini stotinu devetnaestogodišnjaka i stotinu devetnaestogodišnjakinja. Prilazi im dvadesetero motociklista te im fizički prijeti da im se maknu s puta. Naravno, ovih stotinu muškaraca ustaje kako bi zaštitili žene. Oni osjećaju u sebi snagu i dužnost da to učine. Da, među ženama ima i onih s crnim pojasom koje bi im se rado pridružile, ali svijet uglavnom funkcionira tako da muškarci brane žene. Poznajem jednog učenjaka koji je bio spreman u Svetome pismu promijeniti Pavlove riječi „Muževni budite, čvrsti” i prepraviti ih u „Budite čvrsti ljudi”, jer je smatrao da jednake muške osobine krase i žene. On je, da se žene ne bi osjećale nejednake muškarcima, bio spreman mijenjati Božju riječ!

Nadalje, Prva knjiga o Kraljevima kaže: „Ti budi hrabar, pokaži se čovjekom” (2,2), a u Prvoj knjizi o Samuelu čitamo: „Ohrabrite se i budite junaci” (4,9). Dakle, isticanje toga da je snaga nešto što pripisujemo muškarcima univerzalna je pojava. To je vrijedilo i među Izraelcima i među Filistejcima.

Štoviše, u Knjizi mudrih izreka jasno se ističe: „Ljepota je mladićima njihova snaga” (Izr 20,29). Bog ukazuje na to da je snaga najveći ures mladićima. Može li to biti jasnije izrečeno?

Kada se divimo dječakovoj snazi, mi mu iskazujemo čast. Njima je to veoma bitno. Da, kod nekih se događa da se zbog svoje snage busaju u prsa jednako kao što ženina ljepota ponekad bude potraćena uzalud. Međutim, muškarci svoju snagu uglavnom koriste kako bi služili drugima te su vrijedni našega poštovanja.

Izvor: Book.hr

NAJNOVIJE!