7 biblijskih savjeta kako se boriti protiv depresije

Kako se boriti protiv depresije na biblijski način? Ove biblijske savjete možete primijeniti ako se vi ili netko od vaših bližnjih bori s depresijom.

Depresija je mentalna bolest koje pogađa milijune ljudi diljem svijeta. To stanje može biti teško za kontrolirati i važno je potražiti stručnu pomoć ako se vi ili netko koga poznajete bori s depresijom.

Međutim, postoje i biblijski savjeti kojih se možete držati u borbi protiv depresije. U ovom ćemo članku istražiti sedam biblijskih savjeta (s biblijskim citatima) koji vam mogu pomoći u borbi protiv depresije.

1. Priznajte svoje osjećaje

U redu je osjećati se tužno ili shrvano. Priznajte svoje osjećaje i razgovarajte s Bogom o njima. Psalam 62,8 kaže: “U nj se, narode, uzdaj u svako doba; pred njim srca izlijevajte: Bog je naše utočište!”

2. Molite se

Molitva je moćan alat koji vam može pomoći da nadvladate depresiju. Razgovarajte s Bogom i tražite Njegovu pomoć. Filipljanima 4,6-7 kaže: “Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu. I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu.”

3. Čitajte Bibliju

Biblija je puna priča o ljudima koji su prebrodili teške situacije, pa i depresiju, uz Božju pomoć. Čitanje Biblije može vam pružiti nadu i nadahnuće. Psalam 119,105 kaže: “Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka i svjetlo mojoj stazi.”

4. Povežite se s drugim vjernicima

Okružite se ljudima s kojima dijelite vjeru u Krista. Provedite vrijeme s drugim vjernicima koji vas mogu ohrabriti i podržati. Hebrejima 10, 24-25 kaže: “I pazimo jedni na druge da se potičemo na ljubav i dobra djela te ne propuštamo svojih sastanaka, kako je u nekih običaj, nego se hrabrimo, to više što više vidite da se bliži Dan.”

5. Pomažite drugima

Pomaganje drugima može vam dati osjećaj svrhe i ispunjenja. Volontirajte u svojoj crkvi ili zajednici. Galaćanima 5,13 kaže: “Ljubavlju služite jedni drugima.”

VIDI OVO: Molitva protiv depresije: 3 molitve za pomoć u depresiji

6. Vježbajte zahvalnost

Usredotočite se na dobre stvari u svom životu i budite zahvalni na njima. 1. Solunjanima 5,18 kaže: “U svemu zahvaljujte! Jer to je za vas volja Božja u Kristu Isusu.”

7. Potražite stručnu pomoć

Iako ovi biblijski savjeti mogu biti od pomoći, važno je potražiti stručnu pomoć ako se borite s depresijom. Razgovarajte sa svojim liječnikom ili stručnjakom za mentalno zdravlje (psihijatrom) koji vam može pružiti njegu, potrebnu terapiju i podršku.

I kršćani mogu oboljeti od depresije, odnosno kemijske neravnoteže u mozgu. Ako se neko vrijeme osjećate depresivno i bezvoljno, nastavite moliti i čitati Bibliju, ali obavezno potražite i stručnu pomoć.

Ovi biblijski savjeti za borbu protiv depresije vam mogu pomoći da pronađete utjehu i potporu. Upamtite da niste sami i Bog je uvijek s vama!