biblijski stihovi zabrinuto
Foto: Stocksnap.io

Ove biblijske stihove ohrabrenja trebate pročitati kada se osjećajte tjeskobno i zabrinuto. Nemojte ih samo preletjeti, nego uživajte ​​u njihovoj istini.

Tako je lako osjećati se tjeskobno, zabrinuto, klonulo ili izgubiti kontrolu nad našim životima. Mnogo toga oko nas izaziva nam stres i strah, i gdje god se okrenemo pojavljuju se sve lošije vijesti.

Kako da živimo u ovom svijetu, a da nismo od svijeta, kao što nam Pismo govori? Kako se možemo otvoriti i voljeti sebe, naše bližnje, naš svijet i našeg Boga, a da ne budemo opterećeni svim povredama i slomljenošću? Kako da nastavimo tražiti Krista kad se sve slama i raspada?

U stresna ili tjeskobna vremena, otkrila sam da je Božja Riječ jedino pravo mjesto gdje mogu naći mir. Znam da se samo u njemu mogu prisjećati svog istinskog identiteta i ponovno biti obnovljena u novosti života.

Kad se strah pojavi, kušani smo misliti da će nas nešto drugo utješiti, ali ništa nam na svijetu ne može donijeti utjehu koju Krist može. Ponekad osjećamo kao da nam je daleko. Pogotovo kada me lovi tjeskoba, ali čitanje istine u Bibliji me podsjeća da je Bog uvijek blizu onima koji su slomljeni i koji su u potrebi. Podsjećam se da je uvijek bio vjeran, da je danas vjeran i da će nastaviti biti vjeran u budućnosti, bez obzira što god se pojavi ili prepriječi moj put.

Odabrala sam 11 stihova iz Starog i Novog zavjeta, koji su me osobno utješili u mojim tjeskobnim trenucima, i molim se da budu balzam i vašoj duši dok ih čitate. Potičem vas da pojedinačno razmišljate o tim stihovima, da se nekoliko puta molite nad tim riječima, i da se zadržite na njima dovoljno dugo i dopustite da vaša duša doista upije te riječi. Nemojte ih samo preletjeti, nego uživajte ​​u njihovoj istini i slavite Krista dok čitate njegove riječi ljubavi i utjehe.

1. „I mir Božji, koji nadilazi svaki razum, čuvat će srca vaša i misli vaše u Kristu Isusu.“ Filipljanima 4,7

Duh Sveti donosi mir našim umovima koji nadilazi svako naše razumijevanje – samo mu prvo moramo predati naš strah i naše brige. Donesite svoju bol Gospodinu u molitvi i pouzdajte se u njegovu dobrotu i vjernost.

2. „Kad me strah spopadne, ja ću se u te uzdati.“ Psalam 56,3

Ne moramo biti samopouzdani. Možemo se odmarati i biti sigurni da je Krist čvrsta stijena na kojoj stojimo i da nas nikada neće razočarati. Možemo mu vjerovati u potpunosti, duboko, potpuno i cijelim srcem, čak i kad se počnemo bojati.

3. „Ne boj se, jer ja sam s tobom; ne obaziri se, jer ja sam Bog tvoj. Ja ću te krijepiti i pomagat ću ti, i poduprijet ću te desnicom pravednosti svoje.“ Izaija 41,10

Te riječi su krajnja utjeha kada se vaša duša počinje osjećati klonulom i tjeskobnom – Gospodin će biti vaša snaga, Gospodin će biti vaša pomoć, Gospodin će vas držati uspravno i sigurno.

4. „Jer Bog nam nije dao duha strašljivosti, nego sile i ljubavi i razbora.“ 2. Timoteju 1,7

Kada se strah ili tjeskoba počnu uvlačiti, pročitajte ove riječi sami sebi. Strah nije od Boga. On nam daje dobre darove – moć, ljubav, jasan razum. Želi nam dati više, stoga možemo prihvatiti one dobre darove, a ostaviti strah i brigu kroz njegovu milost.

5. „Nisam li ti zapovjedio? Budi jak i odvažan! Ne boj se i ne strahuj, jer kamo god pođeš, s tobom je GOSPOD, Bog tvoj.“ Jošua 1,9

Gospodin nas poziva naprijed na mjesta slobode, ali se moramo osloniti na njegovu snagu i ljubav da će nas tamo odvesti. Budite snažni u njemu. Pouzdajte se u njega. Dopustite mu da vas vodi i da bude vaš mir.

6. „Blizu je GOSPOD onima koji su slomljena srca, i spasava one koji su duha skrušena.“ Psalam 34,18

Gospodin nije daleko od vas kada se osjećate tjeskobno ili klonulo. Uvijek je blizu, uvijek prisutan, uvijek vas voli. On može podnijeti sve što nosite – samo mu predajte u molitvi i slavljenju.

7. „Briga u srcu pritiskuje čovjeka, a dobra ga riječ razveseljuje.“ Izreke 12,25

Kada se počnete osjećati tjeskobno, posavjetujte se s bliskim, pouzdanim prijateljem ili voljenom osobom. Nekoliko dobrih riječi ohrabrenja često može biti balzam našim iscrpljenim mislima i nemirnim srcima, te umiriti naše strahove.

8. „I mir Božji neka upravlja srcima vašim, mir na koji ste i pozvani u jednome tijelu. I budite zahvalni!“ Kološanima 3,15

Često smo u iskušenju tražiti nešto u svijetu za utjehu kada se osjećamo pod stresom, ali samo Isus može doista zadovoljiti želje našeg srca. On nam može donijeti mir koji daleko nadmašuje sve što nam svijet ikada može ponuditi – samo se pouzdajte u njega!

9. „GOSPOD će dati snagu puku svojemu, GOSPOD će mirom blagosloviti puk svoj!“ Psalam 29,11

Gospodin će vas izbaviti iz svake tjeskobe, svake sumnje, svakog straha, svake zabrinutosti. Možda će vam izgledati drukčije nego što ste očekivali, ali Božji su planovi za naše živote uvijek savršeni i dobri. Tražite najprije njega!

10. „GOSPODE, ti ćeš za nas uspostaviti mir, jer ti si i učinio za nas sva djela naša.“ Izaija 26,12

Kad razmišljamo o svim Božjim svojstvima i atributima, počnemo skretati našu pažnju od onoga što nas zabrinjava i stres nestaje. On je naša svjetlost, on je naše spasenje, on je naše utočište… Kojih se još Božjih osobina danas možete sjetiti?

11. „Stojte dakle u slobodi kojom nas Krist oslobodi i ne dajte se ponovno u jaram ropstva!“ Galaćanima 5,1

Nismo vezani našim strahom ili našom tjeskobom. U Kristu možemo odbaciti te lance i biti oslobođeni za život koji je obilniji i bogatiji od bilo čega što nam svijet može dati. Za slobodu nas je oslobodio da živimo kao sinovi i kćeri našeg Kralja Oca!

Autorica: Rachel Dawson; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Ibelieve.com