Kratka molitva za radost

Kratka molitva za radost nalazi se u Psalmu 86. To je već napisana molitva za naš svakodnevni život – kratko i jasno, a duboko smisleno. 

U nekim razdobljima moga života, kada se moja duša osjeća skoro suha i bez radosti, često budem duhovno nijem. Zapnem. A kada zapnem u toj nijemoj, bezradosnoj fazi, okrećem se psalmima. Tamo moje molitve pronalaze jezik.

Na mnogo načina Psalam 86. je kao Gospodnja molitva. To je već napisana molitva za naš svakodnevni život – kratko i jasno, a duboko smisleno. U njoj čitamo ovu molbu:

“Razveseli dušu svoga sluge, jer k tebi, Gospode, uzdižem svoju dušu!” (Psalam 86, 4)

Kratko. Jednostavno. I životno.

Za što se psalmist moli?

Prvo, moli da bude sretan, sretan u duši, u svakom djeliću svoga života. On traži radost, čak i u sredini onog što se čini kao bolne životne okolnosti. Kao i svi mi, on traži radost za svoj život. A da bi pronašao radost, psalmist u molitvi uzdiže svoju dušu Gospodu.

Uzdići svoju dušu je metafora dječje ovisnosti i povjerenja. Također je i djelo sigurnosti, fokusiranosti i jednostavni čin srca koji gura sve druge suparnike. Ali još konkretnije, to je djelo željnog iščekivanja. Uzdizanje duša Gospodinu uključuje sve ovo – ovisnost, povjerenje, sigurnost i iščekivanje.

I zato je Psalam 86, 4 predivna i jednostavna molitva za često suhog, često nijemog tražitelja radosti, poput mene. Korištenjem zbijenog jezika psalmiste, moja molitva u suštini izgleda ovako:

“Bože, uzdižem svoju suhu, malaksalu dušu. Okrećem se Tebi, jer vjerujem da joj možeš vratiti radost. Želim samo Tebe. Želim da me ispuniš, ispuniš moju dušu – da ispuniš cijelo moje biće – s radošću. Gdje drugdje da idem, osim Tebi? Samo Tebi uzdižem svoju dušu, jer samo u Tebi pronalazim pravu radost za kojom žudi moja duša.”

Autor: Tony Reinke; Izvor: Desiringgod.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Desiringgod.org koje vrijedi samo za Novizivot.net.

PROČITAJTE JOŠ: